Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!
Tällä kertaa aikamatkailukiikarimme osoittavat vuoteen 1998 ja Loire-joen rannalle Kaakkois-Ranskaan, Saint-Étiennen kaupunkiin. On kesäkuun viimeinen päivä ja on turnauksen toisen kierroksen päättävän ottelun aika. Argentiina-Englanti: toinen jatkaa kahdeksan joukkoon ja toinen on lähtevä pettyneenä kotimatkalle.
Argentiina oli voittanut H-lohkonsa ylivoimaiseen tyyliin. Jalkoihin olivat jääneet Kroatia, Jamaika ja Japani, eivätkä argentiinalaiset olleet päästäneet maaliakaan. Englanti oli puolestaan voittanut vakuuttavasti niin Tunisian kuin Kolumbiankin, mutta yllätystappio Romanialle alkulohkon keskimmäisessä kamppailussa tiesi sitä, että joukkue oli jäänyt lohkossaan toiseksi. Näin nämä kaksi suurta kohtaavat jo aikaisessa vaiheessa pudotuspelikaaviota.
Pilkkuja ja upeita maaleja
Ottelulta odotettiin ennakkoon paljon. Englanti ja Argentiina olivat vuosikymmenien saatossa pelanneet todella kiihkeitä kamppailuja, eikä maiden välillä vuonna 1982 käyty Falklandin sotakaan ollut kuuttatoista vuotta myöhemmin unohtunut. Odotettavissa oli dramatiikkaa ja intensiivistä taistelua.
Katsojat saavat vastinetta odotusarvolleen käytännössä heti. Jo ottelun viidennellä minuutilla ottelun tanskalaiserotuomari Kim Milton Nielsen osoittaa palloa pilkulle ja Argentiinan Gabriel Batistuta pääsee laukomaan rangaistuspotkua. Maalivahti David Seaman on laukauksessa hyvin mukana, mutta pallo painuu kuitenkin vastustamattomasti vasempaan nurkkaan. Argentiina johtaa 1-0.
Vain neljä minuuttia myöhemmin pallo on pilkulla kentän toisessa päässä. Pallon takana on nyt Alan Shearer. Myös Shearerin ratkaisu on laukoa voimalla vasemmalle, ja Seamanin kollega Carlos Roa on samoin mukana. Aivan kuten muutamaa minuuttia aikaisemmin, on veto kuitenkin liian voimakas, ja Shearer upottaa pallon Argentiinan maaliin ensimmäisenä pelaajana turnauksessa.
Eikä kauaakaan, kun Roa saa poimia uudelleen pallon selkänsä takaa.
Englantilaisten teinisensaatio Michael Owen ottaa nopeassa vauhdissa vaikeahkon pystysyötön haltuunsa. Argentiinalaispuolustaja yrittää roikkua ja repiä Owenia kumoon, mutta englantilainen juoksee väkisin karkuun. Kovassa vauhdissa ja hieman haparoivassa tasapainossa hän siirtää pallon oikealla ulkosyrjällään rangaistusalueen rajalla siten, että myös toppari Roberto Ayala tippuu kyydistä. Tarkka sijoitus vasempaan ylänurkkaan ja yksi tuolloin 18-vuotiaan Michael Owenin pitkän uran upeimmista osumista on tosiasia.
Ensimmäinen jakso ei ole kuitenkaan vielä valmis. Pelataan lisäaikaa ja Argentiinalla on vapaapotku 20 metristä. Kaikki odottavat suoraa laukausta, ja Seaman onkin asetellut muurinsa hyvin sitä varten. Ensimmäinen argentiinalainen ottaa kovan vauhdin ja juoksee pallosta ohi. Samaan aikaan Javier Zanetti ottaa pari askelta sivuun. Seuraa Juan Sebastian Veronin nopea syöttö yksin jääneelle Zanetille, joka upottaa tasoituksen. Osuma on yksi turnauksen ikimuistoisimmista, ellei jopa ikimuistoisin.
Beckhamin kasetti ei kestä
Ottelun toinen jakso ei tarjoa enää vastaavaa hyökkäyspään ilotulitusta, mutta draamaa nähdään senkin edestä. Heti jakson alussa Argentiinan kapteeni Diego Simeone tulee rajusti David Beckhamia selkään keskialueella. Beckham jää kentänpintaan makaamaan, mutta tekee pian oikealla jalallaan potkuliikkeen kohti häntä rikkonutta argentiinalaista. Erotuomari Nielsen on aivan vieressä ja tekee ratkaisunsa: keltainen kortti Simeonelle, Beckhamille punainen, ja näin Englanti hupenee vajaamiehiseksi ottelun 47. minuutilla.
Miehen ylivoimalla pelannut Argentiina ei kuitenkaan onnistu hyödyntämään tilannetta, ja tilanteessa 2-2 mennään aina rangaistuspotkuille asti.
Pilkkukisassa maalivahdit ovat Michael Owenin maalia lukuun ottamatta jokaisessa vedossa hyvin mukana. Toisella vetokierroksella maalivahdit torjuvat sekä Hernán Crespon että Paul Incen yritykset.
Kaikki ratkeaa viidenteen vetäjäpariin. Ensin Roberto Ayala onnistuu: pallo viuhuu maata nuollen oikeaan alanurkkaan. Paineet ovat Englannilla.
Jatkoajalla vaihdosta sisään tullut keskikenttäpelaaja David Batty asettuu vetäjäksi. Maalivahti Carlos Roa aavistaa oikein, ja Englanti putoaa turnauksesta.
Englantilaisten tuska
Tappio jatkoi Englannin kirousta rangaistuspotkukilpailuissa. Saarivaltakunnassa syyttävä sormi osoitti kuitenkin David Beckhamiin, ja hänen kohtelunsa kotimaassaan oli vähintäänkin tylyä. Kesti todella kauan, että englantilaiset jalkapallofanit antoivat hänelle anteeksi tuon täysin turhan punaisen kortin. Kaikkein fanaattisimmat ovat tuskin vieläkään antaneet.
Meille suomalaisille jäi tuon ottelun jälkimainingeista erityisesti mieleen Ylen studiossa Englannin pelipaidassa istunut kyynelehtivä asiantuntija Keith Armstrong, joka antoi kotikatsomoihin kasvot englantilaisten tuskalle.