Byyri pohjustaa kesän MM-kisoja julkaisemalla 25 tarinaa unohtumattomista kisamuistoista. Sarjan aiemmat jutut ovat luettavissa täältä. Lue, liikutu ja kommentoi somessa!
Ensimmäisistä jalkapallon maailmanmestaruuskilpailuista on aikaa jo 86 vuotta. Kisat ovat muuttuneet, modernisoituneet ja kasvaneet kaikilla mahdollisilla mittareilla valtavasti. Kun Uruguayssa vuonna 1930 käytössä oli kisastadioneiden joukossa yksi 1000 henkeä vetävä stadion, tänä päivänä edes alkulohkon ottelua ei saa pelata alle 40 000 katsojan edessä.
Uruguayn kisoja kuunneltiin radiosta ja vuonna 1954 Sveitsin kisat olivat ensimmäiset, jotka televisioitiin. Meksikon kisat 1970 olivat ensimmäiset, jotka välittyivät väreissä ympäri maailmaa niihin koteihin, joissa oli sellainen luksustuote kuin väritelevisio.
Neljä vuotta sitten Brasilian kisojen 64 ottelun yhteenlaskettu globaali TV-katsojamäärä oli jo yli 30 miljardia. Argentiinan ja Saksan välistä loppuottelua katsoi yli miljardi ihmistä. Maailma oli tuolloin siis käytännössä pysähtynyt.
Maailma on muuttunut, ja kisat siinä mukana. Pysyvää on ollut se, että jalkapallon voimasuhteet ovat pysyneet pitkässä juoksussa suhteellisen samoina. Välillä tulee uusia valtioita huipulle ja isoille tulee notkahduksia, mutta pitkän aikavälin tarkastelussa lajin suurvallat ovat lajin suurvaltoja.
MM-kisojen historiaa tarkastellessa esiin nousee erityisesti kolme maata: Brasilia viidellä mestaruudella ja Saksa sekä Italia neljällä.
On hämmentävää, että kaikkien näiden vuosien aikana usein pitkällä olleet Brasilia ja Saksa ovat kohdanneet MM-lopputurnauksessa vain kaksi kertaa. Ensimmäistä kohtaamista saatiin odottaa tälle vuosituhannelle asti, ja se kohtaaminen oli ei enempää eikä vähempää kuin MM-finaali.
Brasilia oli parempi kahdella Ronaldon maalilla Yokohaman loppuottelussa vuonna 2002. Kaikki kuningaslajin ystävät näkevät yhä silmissään Saksan maalivahdin Oliver Kahnin kyykyssä nojaamassa takanaan olevaan tolppaan.
Revanssin mahdollisuus
Saksalaiset saivat odottaa 16 pitkää vuotta mahdollisuuttaan maksaa potut pottuina.
Tilaisuus tähän avautui Belo Horizontessa, pienen matkan päässä Rio de Janeirosta pohjoiseen. Kyseessä oli vuoden 2014 kisojen välieräottelu, jonka voittajalle oli tarjolla pääsylippu loppuotteluun Maracanãn stadionille. Paikkaan, jonka katastrofin arvet vuoden 1950 kotikisoista ovat yhä syvällä brasilialaisessa dna:ssa.
8.7.2014 jäi lopulta pysyvästi MM-historiaan – isoilla kirjaimilla. Se oli ottelu, joka sai ihmiset haukkomaan henkeään. Edelleenkin on vaikea käsittää, mitä tuona iltana oikein tapahtui.
Brasilialaisten vahva usko
Kisaisäntien lähtötilanne semifinaaliin ei kieltämättä ollut mitenkään ihanteellinen. Joukkueen suurin tähti Neymar joutui jättämään turnauksen kesken. Syynä oli ikävä loukkaantuminen, jonka hän sai puolivälieräottelussa Kolumbiaa vastaan. Myös puolustuksesta oli poissa tärkeä pelaaja, sillä Thiago Silva huilasi ottelun korttitilin täyttymisen takia.
Usko omiin oli Brasiliassa kuitenkin kova, eikä epäonnistumista kotikisoissa pidetty taaskaan oikeastaan edes vaihtoehtona. Tuskin kukaan osasi siis aavistaa, mitä oli tulossa.
11 minuuttia
Saksalla on kulmapotku. Brasilialaiset ovat pakkautuneet yhteen kasaan etutolpalle. Kierteinen pallo tippuu suoraan maalin eteen vartioimattomalle Thomas Müllerille, jolla on helppo työ siirtää se verkkoon. 0-1.
Valtava maali, mutta ei sinänsä vielä ihmeellinen – jommankummanhan on yleensä maalinteko aloitettava. Mistäpä sitä tietäisi, mitä on vielä edessä?
23 minuuttia
Toni Kroos laittaa kahdestakymmenestä metristä erinomaisen avaavan syötön boksiin. Müller saa pallon ja namutellen siirtää vielä taakseen suoraan Miroslav Klosen juoksulinjalle. Júlio Cesar Brasilian maalilla torjuu ensimmäisen yrityksen, mutta ei enää toista.
0-2, ja samassa hetkessä Klose nousee yksin kaikkien aikojen maalinsylkijäksi MM-historiassa. Käynnissä on selvästi vauhdikas ottelu, ja Brasilia on jo todella ahtaalla, mutta onhan sitä pahempiakin salama-alkuja nähty…Vai?
24 minuuttia
Alle minuutti edellisestä. Oikea laitapuolustaja ja joukkueen kapteeni Philipp Lahm tekee vahvan nousun oikealta. Hän laittaa keskityksen hieman takaviistoon maalin edustalle. Müller laukoo ohi, mutta pallo ajautuu taakse Kroosille. Ykkösellä voimakas vasemman jalan laukaus palloon, ja pallo on vasemmassa alanurkassa.
0-3. Viimeisetkin tajuavat, että jotain täysin poikkeuksellista on tekeillä.
26 minuuttia
Brasilialaisten helppo pallon menetys omalla puoliskolla, kun pelipäällä oleva Toni Kroos riistää pallon. Alkaa lyhyt vastaisku. Kroos vapauttaa Sami Khediran maalintekoon, mutta Khediralla on vielä malttia siirtää takaisin Kroosille. Pallo hänen toimestaan tyhjiin.
0-4. Kauan odotettu peli alkaa olla ohi. TV-ohjaaja poimii katsomosta estoitta itkeviä brasilialaisia.
29 minuuttia
Hieman edellistä maalia muistuttava hyökkäys. Nyt Khedira namuttelee puolestaan Mesut Özilin kanssa, ja tekee lopulta itse maalin.
0-5. Täydellinen nöyryytys!
69 minuuttia
Toiselle jaksolle saadaan juuri sen verran sisuuntunut Brasilia kuin ilmaa oli pelaajissa jäljellä. Brassit pystyvät luomaan muutaman maalipaikan, mutta kiri jää käynnistymättä, kun Manuel Neuer venyy parhaimpaansa silloin kun tarvetta on.
Saksa sen sijaan jatkaa maalitehtailuaan, kun Andre Schürrle viimeistelee Khediran ja Lahmin esityöstä. 0-6.
79 minuuttia
Vaihtomies Schürrle jälleen pahanteossa. Tällä kertaa upea laukaus hieman huonosta kulmasta yläriman kautta verkkoon. 0-7.
90 minuuttia
Oscar pääsee puolittain irti vasemmasta laidasta. Kaunis siirto sivuun, jolla brassi kiertää puolustajan ja painaa pallon Saksan maalin. Kavennus on syntynyt. 1-7 jää lopputulokseksi.
Reaktiot
Brasilian päävalmentaja Luiz Felipe Scolari myönsi heti ottelun jälkeen, että tappio oli maailman suurimman jalkapallomaan hirvein ikinä. Hän kutsui tapahtunutta ”elämänsä hirveimmäksi päiväksi” ja erosi välittömästi tehtävästään.
Brasilian pelaajat ovat yleisesti yhtyneet Scolarin näkemykseen siitä, millainen päivä tuo heille oli. Puolustaja David Luizin kyyneleet haastattelussa, jossa hän rukoili anteeksiantoa Brasilian kansalta, ovat jääneet pysyvästi ihmisten verkkokalvoille.
Rio de Janeirossa ja Sao Paolossa käynnistyivät laajat mellakat, joissa poltettiin Brasilian lippuja, tuhottiin paikkoja, ryösteltiin liikkeitä ja otettiin yhteen virkavallan kanssa. Lehdistö lyttäsi omansa täysin. Merkittävimmät päivälehdet otsikoivat: ”Historian suurin häpeä”, ”Historiallinen nöyryytys” ja ”Brasilian synkin päivä”.
Brasilian ja Saksan välinen välierä osoitti ensi kertaa MM-kisoissa toden teolla myös sosiaalisen median voiman. Ottelu on kaikkien aikojen kommentoiduin urheilutapahtuma twitterissä. Pelin aikana siitä twiitattiin hämmästyttävät 35,6 miljoonaa kertaa. #PrayForBrazil levisi kulovalkean tavoin.
Tietyllä tapaa voidaan myös sanoa, että nykyään niin kovin suositut somen reaktiovideot saivat toden teolla alkunsa tästä ottelusta. Pian ottelun jälkeen alkoivat levitä videot, joissa ei näkynyt itse peliä, vaan tyrmistyneitä brasilialaisia pubeissa, kodeissa ja jättiscreeneillä seuraamassa peliä. Ihan kuin olisi pystynyt elämään kaiken uudelleen ja uudelleen heidän ilmeidensä kautta.
Kohti MM-kisoja
Tähän kirjoitukseen päättyy myös Byyrin Kohti MM-kisoja -juttusarja. Olemme esitelleet teille 25 enemmän tai vähemmän tunnettua hetkeä kansoja eniten yhdistävän lajin MM-historiasta.
Juttusarja tietyllä tapaa kumoaa myös vanhan väittämän, jonka mukaan ”vain voittajat muistetaan”. Voittajia juhlitaan ja heistä kirjoitetaan ylistävästi. Historia muistaa heidät aina voittajina! Näiden 25 tarinan joukossa on kuitenkin myös monta kirvelevää tappiota ja epäonnistumista. Niistä yleensä syntyvät kaikkein parhaimmat tarinat.
Tänään Venäjällä 32 kansaa heittää parhaat futaajansa viheriölle ja selvittää reilun neljän viikon aikana, mikä maajoukkue on tällä hetkellä maailman paras. Varmaa on se, että voittajia on vain yksi.
Moni joutuu siis jälleen pettymään. Aika näyttää, muistetaanko nyt alkavat kisat suvereenista voittajasta, kirvelevästä tappiosta vai jostain muusta. Kuten juttusarja on osoittanut, kisojen suuri tarina voidaan kirjoittaa lopulta oikeastaan mistä tahansa ottelusta. Nautitaan kisoista, ja annetaan historian kirjoittaa jälleen itse itsensä.
Kuva: Agencia Brasil / Wikimedia Commons