Kirjaesittely: HIFK-historiikki nostaa riman korkealle

Harri Laine & Henri Tötterman: Punainen Stadi – HIFK:n jalkapallon historia vuoteen 2020. Omakustanne. 541 s.

Helsingin IFK:sta on julkaistu vuosien saatossa lukuisia historiikkeja, mutta HIFK:n jalkapallotoimintaan keskittyviä teoksia ei ole ollut. Yli 500-sivuinen Punainen Stadi käsittelee kronologisessa järjestyksessä seuran historian kausi kerrallaan.

Kirjan tekstit on kirjoittanut HIFK:n entinen tiedottaja Henri Tötterman ja HIFK:n entinen pelaaja, Harri Laine, on hoitanut tilastopuolen. Kolmas tärkeä lenkki oli taittaja Make Palmroos. Tämän lisäksi useat muut henkilöt ovat auttaneet kirjan teossa tavalla tai toisella, ja kaikki kiitokset sekä kritiikki onkin osoitettava tekijöille eikä HIFK Fotboll Ab:lle. Tekijät ovat kuitenkin työskennelleet hyvässä yhteisymmärryksessä seuran kanssa.

Kirjan ensimmäiset kappaleet ja lähes puolet koko teoksesta käsittelevät yksityiskohtaisesti HIFK:n esityksiä kausi kaudelta. Kausikatsaukset ovat hyvin tiivistettyjä eivätkä mene pelkäksi numeroiden pyörittelyksi. Tiivistystä on pitänytkin käyttää, sillä puhutaan yli sadan vuoden ajanjaksosta, joka on naputeltu nyt ensimmäisen kerran samojen kansien väliin.

Runsas kuvamateriaali elävöittää teosta ja miellyttää lukijaa. Hienoa että kuviin on panostettu!

Kausikatsausten jälkeen edessä ovat ns. erikoiskappaleet. Ensimmäisessä näistä esitellään 25 ”punaista profiilia” eli merkittävää henkilöä HIFK:n historiasta eri aikakausilta. Oman tarkemman esittelyn saavat mm. Åke Lindman, Pekka Hämäläinen, Jani Honkavaara ja Jukka Halme.

Henkilöiden jälkeen käydään merkittävien otteluiden kimppuun, joita esitellään tarkemmin 12 kappaletta aina vuoden 1908 lähtölaukauksesta (HIFK – Unitas) vuoden 2014 Jazz-otteluun, jossa HIFK varmisti paluun pääsarjaan 40 vuoden taaperruksen jälkeen.

Henkilöiden ja tärkeiden matsien jälkeen omat kappaleet on pyhitetty myös europeleille, Suomen cupille, naisten jalkapallolle ja tietenkin HIFK:n intohimoisille kannattajille. Lopussa on vielä tilastoja tarkemmin ja englanninkielinen tiivistelmä tärkeimmistä asioista.

Tilastoja, tilastoja, tilastoja

Historiikin tilastot ansaitsevat erityismaininnan, koska vastaavaa tällä mittakaavalla ei ole Suomessa oikeastaan nähty. Kotimaisen futiksen tilastot ovat noin yleisesti vajavaisia mitä historiaan tulee ja niitä on ripoteltu sinne tänne. Lehtileikkeistä voi löytää palasen ja vanhasta seuralehdestä toisen. Kirjan tilastoista vastannut Laine kommentoi asiaa lyhyesti:

– Suomessa on tilastoitu yleisesti vasta, kun liiga käynnistyi vuonna 1990. Iso osa tiedoista on kerätty ottelukohtaisesti ja jokaisen ottelun tiedot on pyritty tarkistamaan useasta eri lähteestä. Harmillista on se, ettei Palloliitto ole juurikaan säilönyt materiaalia vanhoilta ajoilta.

Ja jos materiaalia ei säilytetä, tilastoja pidetä tai historiaa kerrota, niin se kyllä katoaa hiljalleen.

Kirjan saatavuus

Esittelyn kirjoitushetkellä teoksen suomenkielinen painos on melkein myyty loppuun, mutta ruotsinkielistä on paremmin jäljellä.

Suomi: https://bookcover-kauppa.fi/tuote/punainen-stadi/

Ruotsi: https://bookcover-kauppa.fi/tuote/stadin-ar-rod/

Tekijöiltä suoraan: punainenstadi1897@gmail.com