Kirja-arvostelussa Super-Hessu – Maalikuningas – SM-tason kaikkien aikojen maalintekijä sai ansaitsemansa teoksen

Heikki Suhonen teki urallaan 206 pääsarjamaalia Suomessa. Luku on sellainen, jota ei välttämättä koskaan rikota. Tarinassaan Suhonen kertoo niin saavutuksen taustoista ja vaatimuksista, kuin myös suomalaisfutareiden ajasta, jolloin he olivat Turun kaduilla ja toreilla palvottuja julkkiksia. Matias Strozykin kirjoittamassa teoksessa (Readme, 2019) Suhosen ääni kuuluu juuri sellaisena kuin mies itsekin on – avoimena ja hyvin suorapuheisena.

Koko ura käydään läpi

Super-Hessu -kirja on jaettu 16:een kappaleeseen. Kaikki alkaa Pansiosta, josta hypätään nopeasti Suhoselle tärkeimpään kaupunginosaan eli Martinmäkeen. Valtaosa kirjasta liikutaan luonnollisesti Turussa, sillä Suhonen vietti Tepsissä lähes kolmekymmentä vuotta, ensiksi pelaajana ja myöhemmin valmentajana. Omat kappaleet on omistettu myös Helsingin vuodelle, maajoukkueelle ja lukuisille valmennuspesteille.

Suhosen lisäksi ääneen pääsevät Atik Ismail, Timo Jalo, Pauno Kymäläinen, Timo Nummelin, Marko Rajamäki ja Rauli Tammelin. Teos etenee kronologisessa järjestyksessä ja pelitapahtumia kuvaillaan välillä hyvinkin tarkasti. Mukana on myös onneksi keventäviä tarinoita, jotta teksti ei olisi pelkkää kausien yhteenvetoa.

Peliuran jälkeen edessä on valmennuspestit, jotka saavat kiitettävästi tilaa ja osoittavat, miten vaikeaa on hypätä huippupelaajan roolista penkin päähän. Seurat ja johtoportaiden henkilöt saavat kuulla kunniansa, mikä ei ole mitenkään ennenkuulumatonta suomalaisissa futispiireissä.

Kirjan loppuun on myös mahdutettu dramaattinen matka Hongan ja TPS:n liigakarsintapeliin, joka oli vähällä jäädä Suhosen viimeiseksi.

Tärkeä pala kotimaisen futiksen historiaa

Suhosen elämäkerta on hyvin monella tapaa suomalainen kirja. Tällä en tarkoita teoksen päätähteä, vierailijoita taikka kirjailijaa, vaan kirjasta välittyvää suomalaista sielunmaisemaa. Siinä missä monen muun urheilijan elämäkerrat sisältävät kohuja ja uskomattomalta kuulostavia selkkauksia, niin Hesen tarinat ovat harmittomampia ja veijarimaisempia – hyvin suomalaisia siis.

Maalitykin tarina oli tärkeä saada kansien väliin, sillä Suhosen kultaisista vuosista on vierähtänyt jo tovi. Kuka näitä tarinoita on enää kertomassa muutaman kymmenen vuoden päästä, ja kuka ne voisi kertoa paremmin kuin mies itse?

Reilu 200-sivuinen kirja on kepeää, mutta samalla tärkeää luettavaa. Jos peruskoulussa järjestettäisiin suomifutiksen historiaa käsittelevä kurssi, niin jokaisen oppilaan tulisi tutustua maamme pääsarjan kaikkien aikojen kovimpaan maalintekijään.

Teoksessa oltaisiin voitu mennä vielä syvemmälle jalkapallon ulkopuolisiin asioihin, mutta toisaalta ymmärrän päätöksen pitäytyä lähes kokonaan kuningaslajissa.

[pullquote]Puhuttiin, että ollaan ”vain jalkapalloilijoita”. Terryn (Venables) sanojen jälkeen se alkoi oikein ärsyttää. En ole sen jälkeen enää koskaan nähnyt mitään syytä pyydellä anteeksi suomalaisuutta tai saavutuksiani täällä. Jos on kova jätkä jalkapallossa, pelaa maajoukkueessa ja on maalikuningas, niin ei siinä pidä alkaa vähätellä tekemisiään, vaan olla ylpeä.[/pullquote]