Kausi päättyi kabinetissa – Kimmo Hovi ja voittamaton Viktoria nousivat 3. Ligaan

Suomalaishyökkääjä oli joukkueensa paras maalintekijä debyyttikaudellaan.

11 ottelua ja 11 voittoa. Vaikka Regionalliga Nordostin kausi jäi kesken, ei sarjan parhaasta joukkueesta jäänyt epäselvyyttä. Kimmo Hovin edustama FC Viktoria 1899 Berlin oli jäänyt edelliskaudella keskikastiin, mutta viime syksynä taivaansinisille ei löytynyt pysäyttäjää.

Myös Hovi oli lähes pysäyttämätön. Toukokuussa 27 vuotta täyttävä suomifutiksen reissumies pelasi täydet minuutit vain viidessä ottelussa, mutta viimeisteli komeat kuusi osumaa. Verkko heilui niin sarja-avauksessa kuin lokakuun Babelsberg 03 -voitossa, jonka jälkeen koronavirus keskeytti kauden.

Vaikka pelit eivät pyörineet lokakuun jälkeen, harjoitteli Viktoria Berlin jatkuvasti. Joukkue lomaili pariin otteeseen viikon ajan, mutta muuten ryhmä oli täydessä valmiudessa jatkamaan tosipelejä. Kun harjoitusottelut eivät onnistuneet, pelattiin harjoituksissa sisäisiä otteluita lähes joka viikonloppuna.

Sinetti Viktoria Berlinin nousulle tuli perjantaina 16. huhtikuuta, jolloin edellisestä sarjapelistä oli kulunut tasan 25 viikkoa. Hovi voitti kuudella osumallaan joukkueen sisäisen maalipörssin, vaikka pelasi vasta kymmenenneksi eniten minuutteja. Komeasta maalimäärästään huolimatta Hovi kertoo olevansa erityisen tyytyväinen työmoraaliinsa ja tapaan, kuinka hän osallistui joukkueen puolustuspeliin.

– Olin valmiina jo kauden alla, ja sekä joukkueelle että itselleni asettamat tavoitteet olivat kovat. Sain hyvän alun, kun tulin ekassa sarjapelissä penkiltä sisään ja tein voittomaalin entistä seuraani (Chemnitzer FC:tä) vastaan. Olin nähnyt tämän päässäni jo ennen peliä, ja fiilis oli maalin jälkeen aivan uskomaton, Hovi muistelee.

– Siitä oli hyvä lähteä jatkamaan kautta, joka alkoi rullaamaan hyvin. Jengin hyvä meininki on jatkunut aina tähän päivään asti. Saimme loistavia tuloksia, kun pelit olivat käynnissä, ja olemme yhä todella tiivis nippu. Kaikesta huolimatta olemme pitäneet hyvää fiilistä yllä.

Viimeisen kahden kuukauden ajan loukkaantumisesta toipunut Hovi myöntää, että epätietoisuus raastoi etenkin ensimmäisen parin kuukauden ajan – välillä toivo heräsi, kun sarjaa yritettiin jatkaa, mutta toisin kävi. Lopulta kaikki päättyi suomalaisen kannalta onnellisesti.

– Fiilikset ovat uskomattomat, vaikkakin samalla haikeat, kun emme saaneet pelattua kautta loppuun saakka. Olen todella ylpeä noususta. Onneksi saimme koronarajoituksista huolimatta järjestettyä pienet juhlat.

Rajoitukset ovat olleet varsin tiukat marraskuusta lähtien. Berliiniläiset kauppakeskukset olivat pitkään kiinni, mutta muutaman viikon ajan niihin on päässyt negatiivisella koronatestinäytteellä. Esimerkiksi ravintolat ovat yhä kiinni, mutta ruoan tilaaminen onnistuu. Vallitsevasta tilanteesta huolimatta Hovi on nauttinut suurkaupungin sykkeestä.

– Tämä on aivan mahtava paikka. Tykkään siitä, että täällä on paljon ihmisiä eri kulttuureista eri puolilta maailmaa. Täällä kuulee kaikkia kieliä. Tykkäämme vaimoni kanssa kaupungista sekä ihmisistä todella paljon. Harmittaa, ettemme ole päässeet vielä elämään ihan normaalia elämää täällä.

Hovin sopimus kattaa vielä ensi kauden, jonka aikana elämä palannee hieman normaalimmaksi. Vuosi sitten hyökkääjä kertoi etsineensä seuraa, johon voisi asettua aloilleen. Onko Viktoria se oikea?

– Vaikea sanoa. Siihen vaikuttaa niin moni muukin asia kuin jalkapallo. Minulla on amerikkalainen vaimo, ja olemme mahdollisesti menossa jossain vaiheessa sinne päin. Tai Suomeen, kuka tietää.

”Furkan” jalanjäljillä

Vaikka sarjakausi pistettiin pakettiin, saattavat Viktoria Berlinin pelit jatkua toukokuussa. Joukkue on mukana Berliner Landespokalissa, joka pelattaneen loppuun pitkästä tauosta huolimatta – tuplamestaruuden lisäksi panosta riittää, sillä alueellisen turnauksen voittaja pääsee mukaan DFB-Pokaliin.

Syksyllä Viktoria Berliniä odottaa vielä kovempi haaste, 3. Liga. Sarjassa pelaa tällä kaudella perinteisiä saksalaisseuroja, kuten FC Hansa Rostock, TSV 1860 München ja Dynamo Dresden. Näiden seurojen lisäksi sarjasta löytyy muitakin laajan kannattajapohjan omaavia seuroja – esimerkiksi 1. FC Kaiserslauternin viime kauden yleisökeskiarvo oli ennen koronarajoituksia yli 19 000.

Viktoria Berlinin kotipyhättöön ei mahdu lähellekään samanlaisia yleisömassoja, ja edustusjoukkue joutuu etsimään ensi kaudeksi uuden kodin, sillä tietyt standardit eivät Stadion Lichterfeldellä täyty.

Suomalaishyökkääjistä Timo Furuholm on tehnyt aiemmin kovaa jälkeä 3. Ligassa. Hallerscher FC:n riveissä sarjaa pelannut kärkimies teki 103 ottelussa mukavat 35 maalia. Tällä kaudella 3. Ligaa on pelannut Ilmari Niskanen, jonka edustama FC Ingolstadt taistelee parhaillaan sarjanoususta.

– Ensi kaudesta tulee kaikin puolin paljon vaativampi. Pelien taso ja niiden määrä on kovempi, ja siihen täytyy valmistautua. Uskon, että pystymme menestymään myös sarjatasoa ylempänä.

Mikäli Hovin maalitahti pysyy samana 3. Ligassa, maajoukkuekaan ei liene mahdottomuus. Hyökkääjä puki Suomi-paidan päälleen edellisen kerran syyskuussa 2015, kun Pikkuhuuhkajat kaatoi Venäjän Kotkassa pelatussa EM-karsintaottelussa. Suomen kokoonpanosta löytyi muun muassa Simon Skrabb, Pyry Soiri, Glen Kamara ja Daniel O’Shaughnessy – haaveileeko Hovi vielä mahdollisuudesta pelata tuttujen pelaajien kanssa Huuhkajissa?

– Se on yhä unelmani. Katson kaikki Suomen pelit tosi tarkkaan, ja viime vuosina on ollut tosi hienoa seurata Huuhkajia. Peli näyttää hyvältä ja tulokset ovat hyviä. Olen ylpeä vanhoista joukkuekavereistani – loistavasti jätkät pelaavat.