Kakkosen tärpit – viisi pointtia viikonlopun kierrokselta

Byyri ennakoi joka perjantai viittä mielenkiintoista Kakkosen ottelua.

A-lohko: Klubi 04 – Kiffen lauantaina 5. lokakuuta 14:00

Klubi näytti JäPS-voitossa, että maalinteko onnistuu muiltakin kuin U17-maajoukkuemiehiltä. Olli Tynkkynen tehtaili hattutempun 5–3-voitossa, ja joukkue lähtee päätöskierrokselle neljänneltä sijalta. JäPS-peli osaltaan kuvasi joukkueen syyskautta – maalinteko onnistuu, mutta omissa soi liian usein. Klubi on tehnyt toiseksi eniten maaleja lohkossa, mutta vain kolme joukkuetta on päästänyt vähemmän osumia. Ensi kaudella päävalmentajaksi hyppäävällä Joonas Rantasella on paljon työtä puolustuspelin kehittämisessä, mikäli joukkueen halutaan taistelevan jatkossa noususta. A- ja C-lohkoja on vaikea vertailla, mutta kun SJK/Akatemia pystyy dominoimaan, Klubinkin pitäisi pystyä parempaan.

Kiffen tarvitsee päätöskierrokselta tasapelin. Joukkueella oli mahdollisuus varmistaa säilyminen jo viime viikonloppuna, mutta FC Viikingit pyyhki Mustilla hurmureilla Bolliksen nurmea. Cico Toure rankaisi vanhaa seuraansa kahdesti, ja 3–0-tappio heikensi Kiffenin maalieroa (-19) niin, että tappio johtaa putoamiseen, mikäli VJS voittaa oman pelinsä. Päätöskierrokset ovat olleet Kiffenin heiniä viime vuosina – kaudella 2017 PEPO-voitto nosti joukkueen putoamisviivan alta kuiville ja viime kaudella Kiffen teki saman tempun BK-46:n isäntänä.

A-lohko: VJS – Sudet lauantaina 5. lokakuuta 14:00

Lohkovoittaja MP ei antanut pelikielloista kärsineelle VJS:lle mahdollisuuksia pisteisiin viime viikonloppuna, ja vantaalaisille jäi jännitettävää päätöskierrokselle. Omissa käsissä säilyminen ei ole, mutta Kiffenin ja Susien nykyvireen puolesta se on mahdollista – tosin VJS:n tulokset eivät nekään ole olleet kovin lupauksia herättäviä. VJS:n nousu Nelosesta Kakkoseen oli komea, mutta tuliko se liian nopeasti? Mikäli sarjapaikka säilyisi, joukkue olisi varmasti valmiimpi ensi kaudella, kun Kakkosen vaatimukset tiedetään.

Sudet otti kauden toistaiseksi ainoan voittonsa juuri VJS:n isäntänä, joten vantaalaiset eivät taatusti lähde otteluun takki auki. Susien visiitistä Kakkoseen tuli farssi, mutta joukkueella riittää varmasti motivaatiota päättää kausi kunnialla – etenkin kun kahdesta edellisestä ottelusta on tullut 1–7- ja 8–1-murskatappiot. Ensi kaudella Sudet muodostaa yhdessä Peltirummun kanssa joukkueen nimeltä KJP Sudet – uusi alku tulee tarpeeseen.

B-lohko: FC Espoo – KäPa lauantaina 5. lokakuuta 14:00

Espoolaisilla oli mahdollisuus ratkaista top 4 -sijoitus viime viikonloppuna, mutta FC Jazz kaatoi joukkueen 3–2. FC Espoon maaleista vastasivat tutut nimet Valdrin Rashica ja Kastriot Kastrati. Kaksikko on viimeistellyt puolet joukkueen tämän kauden maaleista, ja ensi kausi saattaa kulua ylemmillä sarjatasoilla, kun Ilir Zeneli ei jatka FC Espoon päävalmentajana. Voitto KäPa-ottelusta oikeuttaisi varmasti nousukarsintasarjapaikkaan, ja tasapelikin voisi riittää. Se olisi samalla iso palvelus FC Espoon paikalliskilpailija EPS:lle.

Keski-Helsingin derby päättyi odotetusti Gnistanin voittoon, ja KäPa lähtee päätöskierroksella putoajan paikalta. KäPa on voittanut kolme viimeistä sarjakohtaamistaan FC Espoota vastaan, ja joukkue tarvinnee täyden pistepotin tälläkin kertaa. Helsinkiläisten maaliero (-15) on sen verran EPS:n vastaavaa (-10) heikompi, että tasapeli riittäisi vain, mikäli EPS häviäisi rumin lukemin. Putoaminen olisi erinomaisesta juniorityöstään tunnetulle KäPa:lle kova kolaus – edustusjoukkue on pelannut Kolmosessa viimeksi kaudella 2012.

B-lohko: Gnistan – EPS lauantaina 5. lokakuuta 14:00

Lohkoa 12 pisteellä johtavalla Gnistanilla on mahdollisuus ratkaista nousu kotiyleisön edessä. Oulunkylässä panostettiin kauteen isolla kädellä, ja lohkovoitto ei tule suurena yllätyksenä. Viime kaudella joukkue menetti nousumahdollisuutensa voitettuaan kahdeksasta elo-syyskuun ottelustaan vain kaksi, mutta tällä kaudella tahti on ollut kova myös syksyllä, ja Kipinä on voittanut kuusi kahdeksasta viime ottelustaan. Kaikissa näistä peleistä joko Tuomas Mustonen tai Pekka Sihvola on onnistunut maalinteossa – kokeneelta kaksikolta odotettiin paljon ratkaisupeleissä, ja tulosta on syntynyt.

EPS teki viime viikonloppuna todellisen urotyön, kun joukkue nousi 1–4-tappioasemasta tasoihin Pallo-Iirojen isäntänä.

Piste nosti joukkueen yhden pisteen KäPa:n edelle, ja voi olla säilymisen kannalta ratkaiseva. Espoolaiset saavat viimeisessä ottelussaan vastaansa lohkon parhaan joukkueen – puolustuspelin on ehdottomasti parannuttava viimeviikkoisesta. Mikäli KäPa hoitaa oman ottelunsa Leppävaarassa, EPS:lta vaaditaan kauden parasta peliään.

Ottelu näkyy suorana Gnistanin YouTube-kanavalla.

B-lohko: GrIFK – Ilves/2 lauantaina 5. lokakuuta 14:00

Katastrofaalisen kevätkauden pelannut GrIFK on putoajaehdokkaista huomattavasti parhaissa asemissa, kun etumatkaa EPS:aan on piste ja KäPa:an kaksi. Heikon maalieron (-13) takia tasapeli ei välttämättä riitä, joten Kauniaisissa seurattaneen tiuhaan muiden otteluiden tuloksia. GrIFK saa seuralegenda Petter Meyerin takaisin Ilves-peliin, kun joukkueen toiseksi paras maalintekijä kärsi pelikieltonsa 1–1-tasapeliin päättyneessä Honka-ottelussa. Meyer on tehnyt vihreäpaidoille lukemattomia elintärkeitä maaleja, viimeisen pari viikkoa sitten Salossa, ja maalipyssyn hartioilla on suuri vastuu myös lauantaina.

Ilveksen puolustus vuoti pahasti edellisotteluissa, mutta se saatiin tukittua SalPa:n isäntänä. Yksi takaiskumaali tuli, mutta kun hyvää kautta pelaava Eemeli Raittinen teki lisäaikatasoituksen, jäi Ilvekselle käteen yksi piste. Tämä varmisti paikan nousukarsintasarjaan, joka on nuorelta nousijajoukkueelta loistava suoritus. A-juniorien kausi päättyi viime viikonloppuna pronssijuhliin, joten pelaajavalintojen suhteen loppukauden peleihin riittää valinnanvaraa.

Lisämaininta: A-lohkossa pelataan Mikkelin derby! MP on varmistanut lohkovoittonsa ja MiPK sarjapaikkansa, mutta kaupungin herruudesta taistellaan aina täysillä. MP:llä on myös mahdollisuus tappiottomaan kauteen – sellainen on nähty Kakkosessa viimeksi 2011, jolloin BK-46 ja SJK eivät kärsineet yhtään häviötä. Ottelu on brassilegenda Rafaelille uran viimeinen – nähdäänkö vielä yksi maali?

Ottelu näkyy suorana Länsi-Savon verkkosivuilla.