Kakkosen tärpit – viisi pointtia viikonlopun kierrokselta

Byyri ennakoi joka perjantai viittä mielenkiintoista Kakkosen ottelua.

A-lohko: JäPS – Klubi 04 lauantaina 28. syyskuuta 15:00

Järvenpääläisten kausi alkoi huonosti, mutta joukkue on päässyt kesän ja syksyn mittaan viime vuoden vireeseen. Tasapeli Klubista varmistaisi nousukarsintapaikan, joka olisi huipennus loistavalle kauden jälkipuoliskolle. JäPS lähtee otteluun kaksi voittoa allaan, mutta ilman ykköstykkiään Kron Rexhepiä, joka lensi ulos Reipas-ottelun lisäajalla. Rexhepi on tehnyt lähes kolmanneksen joukkueen maaleista, ja on mielenkiintoista nähdä, kuinka hyökkäyspeli sujuu ilman kookasta kärkimiestä.

Myös vierasjoukkue joutuu pärjäämään ilman parasta maalintekijäänsä, sillä Kai Meriluoto on alle 19-vuotiaiden maajoukkueen mukana EM-karsinnoissa. Nuorukainen on ollut huippukunnossa ja iskenyt viimeiseen neljään otteluun kuusi osumaa. Ikätoveri Casper Terho, joka on osunut viimeisissä kolmessa ottelussa, on niin ikään maajoukkuetehtävissä. Voitto FC Viikingeistä nosti Klubin neljän joukkoon – paikka nousukarsintasarjassa olisi oiva palkinto hyvästä loppukaudesta.

A-lohko: FC Kiffen – FC Viikingit lauantaina 28. syyskuuta 15:00

Mustat hurmurit olisi käytännössä voinut varmistaa säilymisen viime viikonloppuna, mutta MiPK jyräsi kotonaan 4–1-voittoon. Romahdus tuli pahaan paikkaan, sillä Kissat pääsi kahden maalin etumatkalle, ja putoajan paikalla majaileva VJS vaanii vain kahden pisteen päässä – ja pelaa viikonloppuna MP:tä vastaan sekä viimeisellä kierroksella Susia vastaan. Kiffen on onnistunut vain kolmesti tällä kaudella tekemään ottelussa enemmän kuin yhden maalin – mikäli puolustus vuotaa viime pelin tapaan, onnistumisia tarvitaan myös hyökkäyspäässä.

FC Viikingit sai aihetta iloon pari viikkoa sitten MiPK-voitolla, mutta joukkueen murheellinen syyskausi jatkui viime kierroksella Klubi 04 -tappion merkeissä. Viikingit tippuivat häviön myötä neljän joukosta, mutta mahdollisuudet nousukarsintasarjaan elävät yhä. Nykyvireellä se näyttää epätodennäköiseltä, ja moni vuosaarelaiskannattaja lieneekin kääntänyt katseensa ensi kauteen.

B-lohko: KäPa – Gnistan lauantaina 28. syyskuuta 15:00

Putoaminen Kolmoseen näytti KäPa:n osalta väistämättömältä, kun joukkue hävisi kaikki viisi elokuun otteluaan. Erityisesti tappiot pahimmille kilpailijoille, GrIFK:lle ja EPS:lle, lisäsivät ahdinkoa, mutta käpyläläisten kurssi kääntyi pari viikkoa sitten. Pari peräkkäistä voittoa ovat pitäneet KäPa:n mukana säilymistaistelussa, ja putoaja selviää vasta päätöskierroksella. KäPa lähtee derbyyn selkeänä altavastaajana ja saa lisähaastetta siitä, ettei voi peluuttaa runkopelaajiaan Jaakko Lepolaa sekä Touko Laakkosta, jotka ovat lainalla Gnistanista.

Gnistan on karannut jo 12 pisteen karkumatkalle ja voi latautua otteluun melko rennoin mielin. Viimeiset kaksi ottelua ovat olleet Kipinältä hurjaa tykitystä – 7–1-voitto Ilves/2:sta ja 5–1-voitto FC Jazzista kertovat sarjakärjen vireestä. Joukkue pelaa kaksi viimeistä otteluaan häntäpään joukkueita vastaan, mutta lohkovoiton varmistaminen ennen nousukarsintaa ei ole itsestään selvää – KäPa osoitti kesäkuun 3–3-lukemiin päättyneessä trillerissä, että yksittäisessä ottelussa kaikki on mahdollista.

Ottelu näkyy Gnistanin YouTube-kanavalla.

C-lohko: GBK – JBK lauantaina 28. syyskuuta 15:00

GBK katkaisi viime viikonloppuna jopa kuuden ottelun voitottoman putkensa. Hercules kaatui 3–1, mutta lisämaaleja olisi hyvinkin voinut tulla kumpaankin päähän. Viime kaudella komeat 51 pistettä kerännyt GBK on vain kerran tällä kaudella voittanut kaksi ottelua peräkkäin, ja vierasvoittoja on vaivaiset kaksi. Joukkue menetti jo viikkoja sitten mahdollisuutensa nousukarsintasarjaan. Viiden joukkoonkaan ei todennäköisesti ole asiaa – GBK:lle on käynyt näin viimeksi kaudella 2010.

Viime viikolla OLS:n 5–1-maalein murskannut JBK nousi voitollaan jo lohkokolmoseksi. Pietarsaarelaiset rikkoivat samalla 50 maalin rajan, johon on tällä kaudella pystynyt vain kolme muuta Kakkosen joukkuetta. Kaikki odotukset ylittänyt kausi jatkuu nousukarsintasarjassa, jossa kilpailijoihinsa verrattuna varsin kapealla materiaalilla operoiva JBK pääsee vielä muutamaan kovaan testiin.

B-lohko: Ilves/2 – SalPa sunnuntaina 29. syyskuuta 14:00

Ilveksen peli on sekaisin – joukkue on päästänyt kahdessa viime ottelussaan 11 maalia eli kolmanneksen koko kauden päästettyjen maalien määrästä. FC Espoo pääsi viime viikonloppuna tekemään tamperelaisten 16-alueella lähes mitä tahtoi, ja lukemat olisivat voineet hyvinkin olla rumemmat kuin 4–1. Ilves on pelannut upean nousukauden, mutta nuorella joukkueella on paljon kehittymiskohteita. Nousukarsintasarjapaikka on omissa käsissä, mutta tappio SalPa:lle heikentäisi joukkueen asemia huomattavasti.

SalPa kärsi viime kierroksella 1–2-tappion GrIFK:lle ja putosi kolmen pisteen päähän nelossijasta. Vaikka tulos ei miellyttänyt, salolaisille jäi käteen myös jotain hyvää – joukkue peluutti ottelussa peräti seitsemää 2000-luvulla syntynyttä nuorukaista. Ensi kauden joukkuetta ajettaneen sisään myös Tampereella.