Kakkosen tärpit – viisi pointtia viikonlopun kierrokselta

Byyri ennakoi joka perjantai viittä mielenkiintoista Kakkosen ottelua.

A-lohko: FC Viikingit – Klubi 04 lauantaina 21. syyskuuta 15:00

Viikingit palasi viime viikolla voittojen tielle kaadettuaan MiPK:n 1–0. Matsia edelsi yhdeksän ottelun jakso, jonka aikana joukkue voitti vain kerran. Etenkin elokuu oli surkea, ja viidestä pelistä kertyi yksi piste. Tästä huolimatta Viikingit on yhä lohkon neljäntenä ja omaa kaikki mahdollisuudet jatkosarjaan.

Viikingit saa vieraakseen Klubi 04:n, joka nöyryytti itähelsinkiläisiä kauden avauskierroksella lukemin 6–1. Myös Klubi lähtee otteluun voitto allaan, kun se kaatoi Reippaan viime viikonloppuna. Sankariksi kahdella maalillaan nousi U17-maajoukkueen Kai Meriluoto, jolla on nyt kasassa kuusi sarjamaalia 11 ottelussa. Joukkuetta ei ollut taaskaan iällä pilattu – muista maaleista 4–3-voitossa vastasivat 16-vuotias Casper Terho sekä vuotta vanhempi Samuel Anini jr. Klubin kausi on ollut pettymys, mutta matkaa Viikinkeihin on vain kaksi pistettä – jatkosarjaottelut olisivat hyviä näyttöpaikkoja nuorukaisille.

B-lohko: SalPa – GrIFK lauantaina 21. syyskuuta 15:00

Nousutaistosta heinä-elokuussa tipahtanut SalPa on alkanut viime viikoina esittämään heräämisen merkkejä, ja otti viime viikonloppuna kolmannen voittonsa neljään otteluun. Talven Kakkosen Cupissa edustuksessa 14-vuotiaana debytoinut Endrit Rrustemi sai myös Kakkosen debyyttinsä FC Espoo -voitossa. Voitto nosti salolaiset sarjan neljänneksi, mutta FC Espoo ja FC Honka/Akatemia ovat tasapisteissä, joten jatkosarjaan päästäkseen tarvitaan lisää voittoja.

Kun GrIFK kaatoi EPS:n, näytti hieman siltä, että EPS ja KäPa jäävät taistelemaan säilymisestä kahdestaan. GrIFK:n hyvä vire loppui kuitenkin kuin seinään, ja etumatkaa kilpailijoihin on vain yksi piste. Erityisen huolestuneita Kauniaisissa voidaan olla puolustuspäästä, sillä joukkue on päästänyt kahdessa viime ottelussaan kahdeksan maalia. Vihreäpaidat kohtaavat kahdessa viimeisessä ottelussaan FC Honka/Akatemian ja Ilves/2:n, joilla kummallakin riittää panosta sarjataulukon toisessa päässä.

B-lohko: FC Honka/Akatemia – KaaPo sunnuntaina 22. syyskuuta 15:00

Hongan voittoputki päättyi derbyssä, kun EPS onnistui tasoituksessa lisäajalla. Tulos oli pettymys, mutta hyvävireinen joukkue on silti lähellä jatkosarjapaikkaa. Honka on ollut viime aikoina ennen kaikkea vaikea voitettava – se on hävinnyt kesäkuusta lähtien vain kerran. Kun edustusjoukkue pelaa lauantaina, voi reservin sunnuntaiseen peliin löytyä vahvistuksia, jos jatkosarjapaikka kiinnostaa seuraa.

KaaPo vierailee toista viikonloppua putkeen pääkaupunkiseudulla, ja edelliskerralla puhutti jokin muu kuin jalkapallo – Kauniaisten Keskuskentän valot eivät tahtoneet käynnistyä, mutta Hans Honkasalo hoiti sähköhommat, ja ottelu päästiin pelaamaan. 3–3-tasapeli tarkoitti sitä, että sarjakärki Gnistan karkasi jo 12 pisteen karkumatkalle, ja Oulunkylässä voidaan pistää nousujuomat kylmään. KaaPo:n kausi on ollut joka tapauksessa komea ja joukkueella on kaikki edellytykset parantaa viime kauden neljännestä sijasta.

C-lohko: OLS – JBK sunnuntaina 22. syyskuuta 15:00

C-lohkossa ei ole enää valtavia panoksia, kun SJK on jyräämässä lohkovoittoon, jatkosarjapaikat ovat melko selvillä, ja putoajista ei ole kysymystäkään. Kierroksen ennakkoon tasokkain ottelu löytynee Oulusta, kun kolmen ottelun voittoputkessa etenevä OLS saa vieraita Pietarsaaresta.

Viimeaikaiset pisteet ovat nostaneet OLS:n sarjan kuudenneksi kolmen pisteen päähän vitossijasta. Lohkon keskikasti on erittäin tasainen, ja yhdeksänteen sijaan on matkaa samat kolme pistettä. Sijoittui joukkue sitten mihin tällä välillä tahansa, kausi on ollut onnistunut – ainakin alkukauden menestykseen nähden, kun ensimmäinen voitto irtosi vasta seitsemännellä kierroksella.

Jos OLS:n voi olettaa olevan tyytyväinen kauteensa, samaa voi sanoa JBK:sta. Viime kaudella seitsemän kertaa voittanut joukkue otti viime viikonloppuna jo kauden 11. voittonsa, kun Hercules kaatui lukemin 3–1. Kauden JBK-komeetta Wilterlynd Inalien iski kahdesti, ja miehellä on kasassa nyt 18 osumaa. Riittävätkö paukut saavuttamaan 20 maalia iskeneet Joonas Lepistön ja Jarkko Luiron?

A-lohko: MiPK – Kiffen sunnuntaina 22. syyskuuta 18:30

A- ja B-lohkon joukkueet saivat hieman hengähtää, kun PK-37 voitti viime viikolla KajHa:n, ja käytännössä varmistui, että huonoin lohkossaan kymmenenneksi sijoittunut tulee löytymään C-lohkosta. MiPK on silti sunnuntaina melkeinpä pakkovoiton edessä, sillä joukkue kohtaa kahdella viimeisellä kierroksella JIPPO:n sekä paikallisvastustaja MP:n – putoajan paikalla majaileva VJS toki pelaa niin ikään kärkijoukkueita vastaan.

Kissoilla ei ole ollut viime aikoina paljoa ilonaiheita, kun seitsemästä ottelusta on tullut vaivaiset viisi pistettä. Jotain positiivistakin on ollut – takavuosien suurlupaus Aleksis Lehtonen on löytänyt pitkästä aikaa maalijyvänsä ja tehnyt neljässä viime ottelussa yhtä monta maalia. Legendaarinen Rafael ilmoitti viime viikolla lopettavansa kauden päätteeksi, ja on aikakin, että joukkueesta löytyy muita ratkaisijoita.

Kiffenin sankariksi nousi viime ottelussa toinen konkari, pian 34 vuotta täyttävä Daniel Stevens. Jenkki teki tärkeän tasoitusmaalin VJS:n verkkoon, ja joukkueet päätyivät pistejakoon. Tappio tuosta pelistä olisi tarkoittanut sitä, että VJS olisi nyt pisteen Kiffenin ja MiPK:n perässä. Tasapeli ei olisi huono tulos tulevastakaan ottelusta – vaikka derbyt FC Viikinkejä ja Klubi 04:ää vastaan eivät tule olemaan helppoja otteluita, on Mustien hurmureiden loppuohjelma huomattavasti kilpailijoitaan kevyempi.