Kakkonen 2019 – C-lohko

Tapahtumat kabinetissa ovat vieneet päähuomion Kakkosen talvikaudella. Samalla peräti 16 joukkuetta on vaihtanut päävalmentajaa. Mitä muuta? Byyri selvitti, mistä lähtökohdista joukkueet lähtevät kauteen.

Pohjoislohko on tällä kaudella myös ”reservilohko” – Kakkoseen nousseiden RoPS/2:n sekä VPS Akatemian lisäksi sarjassa pelaa SJK Akatemia, ja GBK:lla on farmisopimus KPV:n, JBK:lla FF Jaron, KuFu:lla KuPS:n ja OLS:lla AC Oulun kanssa. Uusina joukkueina lohkoon tulivat Kakkosessa täydennysmenettelyn jälkeen säilynyt FC Vaajakoski sekä saman menettelyn ansiosta noussut KajHa.

C-lohkon voittajaa jännättiin viime kaudella päätöskierrokseen asti, ja lopulta vain maaliero erotti TPV:n ja GBK:n toisistaan. Myös putoamistaistelu oli äärimmäisen tiukka, kun sijat 7–10 mahtuivat kolmen pisteen sisään.

Talvella lohkosta ei draamaa puuttunut, kun sekä JJK että PS Kemi joutuivat luopumaan sarjapaikastaan – kaikkien osapuolten onneksi KajHa ja VIFK pystyivät osallistumaan Kakkoseen lyhyellä varoitusajalla. Viime kaudella lohkon kenties kiinnostavimpia otteluita, yli 3 300 katsojaa keränneitä, Tampereen derbyjä ei tänä vuonna nähdä, mutta kiihkeitä paikallisotteluita riittää monella paikkakunnalla.

 

Joukkueet

 

GBK

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Kokkola

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 2. sija

 

 

Kokkolalaisten vahva kausi oli päättyä lohkovoittoon, mutta päätöskierroksen sulaminen TPV:n vieraana maksoi joukkueelle paljon. TPV nousi 5–2-voiton myötä maalierolla GBK:n ohi, ja nousukarsinnassa oli luvassa lisää katkeraa kalkkia, kun MuSa meni Ykköseen rangaistuspotkujen päätteeksi.

Kuva – Mikko Jokela

GBK ja Veikkausliigaan noussut KPV solmivat talvella farmisopimuksen, ja kokenut GBK saanee riveihinsä nuorta voimaa. Vaikka talvikauden tulokset eivät ole olleet kummoisia, lähtee GBK kauteen kenties lohkon suurimpana suosikkina.

Tarkkaile häntä:
36-vuotias David Carlsson tuntuu paranevan iän myötä. Parikymppisenä IFK Mariehamniin siirtynyt ruotsalaiskärki on luonut komean uran Suomen kentillä, ja mies palkittiin viime kaudella C-lohkon parhaana hyökkääjänä. ”Tulle” oli 18 osumallaan joukkueen selkeästi kovin maalipyssy kaudella 2018, ja odotukset ovat tällekin kaudelle kovat.

 

Hercules

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Oulu

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 4. sija

 

 

Hercules onnistui hyvin viime kaudella, ja tuloksena oli seurahistorian paras sijoitus Kakkosessa. Oululaiset saivat käännettyä tasaisia otteluita voitoiksi pelaten koko kaudella vain yhden tasapelin. Paul Obi oli joukkueen ylivoimainen ykköspyssy 20 osumallaan, ja hänen siirtymisensä PEPO-paitaan on todella kova kolaus ”Herkun” hyökkäyspelille.

Ismael Jesús Díaz Galán väistyi päävalmentajan paikalta kauden päätteeksi, ja hänen tilalleen tuli Mikko Isokangas. Spanskiluotsilla oli Alaves-yhteistyön myötä käytössään hyviä vahvistuksia, mutta tällä kaudella rosterissa on joitain kysymysmerkkejä. Nuori joukkue menestyi cupissa mukavasti, mutta kysymys kuuluu, onko materiaalissa tarpeeksi laatua koko kaudelle.

Tarkkaile häntä:
Paul Obin lähdön myötä Hercules kaipaa uusia ratkaisijoita. Sami Karjalainen näytti Suomen Cupissa viidellä maalillaan, että hänellä riittää kliinisyyttä. Viime kaudella 26-vuotias hyökkääjä onnistui kolmesti, mutta etenkin cup-hattutemppu PS Kemiä vastaan oli lupauksia herättävä.

 

JBK

Perustettu: 1944

Kotipaikka: Pietarsaari

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 7. sija

 

 

JBK pelasi heikon loppukesän ja syksyn, mutta nuori joukkue säilyi sarjassa niukasti. Jatkaminen Kakkosessa ei ollut kuitenkaan varmaa kauden päätteeksikään, sillä talousvaikeudet ja seuran sisäiset kiistat koettelivat seuraa.

Craig Ramsay väistyi lopulta joukkueen ruorista, vaikka hänen jatkostaan tiedotettiin joulukuussa. Tilalle tuli entinen JBK-pelaaja Jonas Sandlin, jolla on valmennuskokemusta FF Jarosta. Sandlinilla on käsissään nuori joukkue, joka saa farmisopimuksen myötä apuja Ykkösen Jarolta.

Tarkkaile häntä:
Liigatasolla 18-vuotiaana debytoinut Kevin Larsson siirtyi FF Jarosta viime kaudella, ja hänestä tuli heti JBK:n runkopelaaja. 23-vuotias Larsson teki kolme kaappia, ja oli joukkueen kolmanneksi paras maalintekijä. Laitapelaaja saanee tälläkin kaudella 90-minuuttisia, jotka olivat harvemmassa Ykkösessä.

 

KajHa

Perustettu: 1953

Kotipaikka: Kajaani

Kausi 2018: Pohjois-Suomen Kolmonen, 2. sija

 

 

KajHa jäi viime kaudella 12 pisteen päähän lohkovoitosta, mutta pääsi juhlimaan nousua helmikuun loppupuolella, kun C-lohkosta vapautui pari paikkaa. Kaudella 2017 säilyminen jäi yhden voiton päähän, eikä lyhyellä varoitusajalla kauteen lähtevälle joukkueelle voi tälläkään kertaa odottaa kovin helppoa vuotta.

Tarkkaile häntä:
Nigerialaispuolustaja Lucky Nwanneka pelasi lähes täydet minuutit kaudella 2017, kun KajHa pelasi viimeksi Kakkosta. Toppari valittiin tällöin joukkueen vuoden pelaajaksi, ja sama toistui viime kaudella. KajHa todella tarvitsee 26-vuotiaan Nwannekan kokemusta.

 

KuFu-98

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Kuopio

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 5. sija

 

 

Mainiosti kauden aloittanut KuFu suli pahasti syksyllä, ja viimeisestä seitsemästä pelistä irtosi vain yksi voitto. Tästä huolimatta joukkue sijoittui tukevasti lohkon keskikastiin, jota voi pitää hyvänä suorituksena nuorella joukkueella.

Joukkue on nuori tälläkin kaudella, mutta se on varmasti valmiimpi kuin vuosi sitten, jolloin osalla pelaajista ei ollut lainkaan kokemusta miesten peleistä. Farmisopimus KuPS:n kanssa luo KuFu:lle laajan ringin, ja joukkue on saanut talvikaudella kovia vahvistuksia liigatasolta. KuFu voi taistella tulevalla kaudella sarjan kärkisijoista.

Tarkkaile häntä:
2003 syntyneiden maajoukkueveskari Hemmo Riihimäki on nuoresta iästään huolimatta päässyt hyvin sisälle miesten peleihin. Huippulupaus debytoi Kakkosessa viime syyskuussa ja pelasi heti nollapelin KuFu:n maalilla. Mikäli kehitys jatkuu, hänet nähdään pian korkeammilla sarjatasoilla.

 

OLS

Perustettu: 1880

Kotipaikka: Oulu

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 8. sija

 

 

Perinteikäs oululaisseura voitti viime kaudella ne pelit, jotka sen pitikin voittaa – sarjasta pudonneet TP-47:n ja Kraftin kahdesti, ja niukasti säilyneet TamU:n ja VIFK:n kerran. Suurimmat ongelmat joukkueella oli maalinteossa, kun verkko soi vain 22 kertaa, vähiten C-lohkossa.

Myös OLS:lla tuli talvella muutoksia valmennuksessa, kun Veikkausliigassakin pelannut Augustine Jibrin hyppäsi puolustuslinjasta Petri Hautajärven tilalle. Jibriniä valmennustiimissä auttaa muun muassa Markus Heikkinen. AC Oulusta tullee vahvistuksia, joita kapea rinki tarvitsee.

Tarkkaile häntä:
OLS on kasvattanut vuosien mittaan liigatason pelureita, ja Lasse Ikosella on kaikki edellytykset seurata Matias Ojalan ja kumppaneiden jalanjälkiä. 2018 oli Ikoselle huippukausi – nuorukainen voitti C-junioreiden kanssa hopeaa ja B-junioreiden kanssa pronssia, minkä lisäksi U16-maajoukkuepeluri valittiin ikäluokan aluefinaaliturnauksen parhaaksi pelaajaksi sekä Pohjois-Suomen piirin vuoden poikapelaajaksi. Tällä kaudella miesten peleihin?

 

PK-37

Perustettu: 1937

Kotipaikka: Iisalmi

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 6. sija

 

 

Elokuun alkupuolella PK-37 pystyi pitämään sarjapaikkaa lähes varmana, mutta viiden ottelun tappioputki sai vielä ilmoille jännitystä. Joukkue sai käännettyä pelejä voitoiksi, ja kuudetta sijaa voi pitää mainiona saavutuksena, kun joukkue teki lohkon toiseksi vähiten maaleja.

Kuva – Mikko Jokela

Lasse Vornasen päävalmentajana korvannut Pele Koljonen muistetaan liigakentiltä. Valmennuksen lisäksi pelaajistossa on puhaltanut uudet tuulet, kun muutama kokeneempi pelaaja on lopettanut uransa ja osa siirtynyt alemmille sarjatasoille. Tulijoita on lähinnä Kuopion suunnilta, ja nuoressa joukkueessa riittää potentiaalia.

Tarkkaile häntä:

Iisalmelaisfutiksen suurimpiin tulevaisuuden toivoihin kuuluva Albert Vauhkonen siirtyi syksyllä KuPS:n organisaatioon, mutta Vauhkonen nähdään tulevalla kaudella PK-37:n nutussa lainapelaajana. Viime kausi toi 16-vuotiaalle hyökkääjälle viisi osumaa Kakkosessa, ja hyvällä tarjoilulla Vauhkonen voi nostaa maalisaldoaan korkeammallekin.

 

RoPS/2

Perustettu: 1950

Kotipaikka: Rovaniemi

Kausi 2018: Pohjois-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

20 ottelua ja 19 voittoa Kolmosessa puhuvat puolestaan – RoPS/2 voitti lohkonsa ylivoimaisesti. Joukkue mätti peräti 90 maalia, joista liigassakin pelannut 21-vuotias Jarkko Luiro iski 32. Erityisen komean Luiron suorituksesta tekee se, että hän pelasi vain 16 ottelussa.

RoPS/2 on tuottanut edustukseen paljon pelimiehiä, kuten keväällä edukseen esiintyneen Sampo Alan. Nuoressa joukkueessa riittää potentiaalia – reservijoukkueen sarjapaikan vakiinnuttaminen Kakkosessa olisi seuralle tärkeää, ja edellytykset siihen ovat hyvät.

Tarkkaile häntä:

Eerik Kantola sai Suomen Cupissa vastuuta edustusjoukkueessa, mutta nuorukainen nähtäneen tulevalla kaudella reservijoukkueen puolustuslinjassa. 19-vuotias Kantola oli viime kaudella RoPS/2:n kantavia voimia, ja saanee kauden aikana mahdollisuuden myös edustusmiehistössä.

 

SJK Akatemia

Perustettu: 2007

Kotipaikka: Seinäjoki

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 3. sija

 

 

Akatemia pelasi hienon kauden Kakkosessa, vaikka sarjanousija operoikin varsin kokemattomalla joukkueella. Matkaa lohkovoittoon jäi kahdeksan pistettä, mutta joukkue teki eniten maaleja lohkossa, ja omakin pää pysyi suhteellisen puhtaana.

Tulevalla kaudella joukkue on vielä huomattavasti nuorempi, mutta edustusjoukkueen kova kilpailutilanne tuonee vahvistuksia etenkin keskialueelle. Akatemialla on kaikki edellytykset haastaa sarjan kärkijoukkueet tänäkin vuonna.

Tarkkaile häntä:

Robbie Malolo siirtyi Seinäjoelle vuosi sitten, ja pelasi debyyttikaudellaan 17 ottelussa. Pian 18 vuotta täyttävä Malolo pelaa isoveljensä Obedin tapaan keskikentällä, mutta kykenee pelaamaan myös topparina.

 

FC Vaajakoski

Perustettu: 1993

Kotipaikka: Jyväskylä

Kausi 2018: Kakkosen A-lohko, 10. sija

 

 

FC Vaajakosken viime kausi päättyi putoamiseen, mutta sarjapaikka Kakkosessa tuli lopulta kabinetin kautta. FCV aloitti kauden erinomaisesti eikä päästänyt ensimmäiseen neljään otteluun maaliakaan, mutta etenkin loppukesä oli joukkueelle täyttä myrkkyä.

Joukkueen viime kauden tähti, yhdeksän maalin Topi Järvinen, siirtyi AC Kajaaniin, mutta runko on pysynyt melko hyvin kasassa. JJK:n kohtalosta huolimatta FCV ei ole saanut paikalliskilpailijansa riveistä montaa vahvistusta, vaan uudet pelaajat ovat tulleet lähinnä Jyväskylän seudun muista piirisarjajoukkueista.

Tarkkaile häntä:
Vielä kaudella 2017 Veikkausliigaa pelannut Samu Suoraniemi saapui Vaajakoskelle naapuriseura JJK:sta. 24-vuotiaalla Suoraniemellä on 121 pelin kokemus Ykkösestä, ja kyseisellä sarjatasolla hän voisi taitojensa puolesta yhä pelata. Hän tuo FCV:n laitapelaamiseen rutkasti vaarallisuutta.

 

VIFK

Perustettu: 1900

Kotipaikka: Vaasa

Kausi 2018: Kakkosen C-lohko, 10. sija

 

 

Vaasalaisten kaudesta tuli erittäin pitkä, vaikka se alkoi hienosti seitsemällä pisteellä kolmesta pelistä. Kesä-elokuun kestänyt 13 ottelun voitoton putki vei joukkueen putoamisviivan alle, eikä viimeisten kierrosten ryhdistäytyminenkään pelastanut VIFK:ta – mutta kabinetti pelasti.

VIFK oli vielä helmikuussa valmistautumassa Kolmoseen, kunnes se nostettiin pikakomennuksella takaisin Kakkoseen. Tiukka aikataulu tuo väistämättä haasteensa tälle kaudelle, mutta kokenut ryhmä ei tule olemaan helposti voitettava joukkue.

Tarkkaile häntä:

Etelä-Sudanissa syntynyt Mustafa Maki on edustanut vaasalaisseuroja jo vuodesta 2006. 30-vuotias Maki tuo joukkueeseen kokemusta sekä liigasta että Ykkösestä ja Kakkosesta. Pienikokoinen puolustaja pelasi viime kaudella 21 sarjamatsissa iskien kaksi maalia.

 

VPS Akatemia

 

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Vaasa

Kausi 2018: Vaasan ja Keski-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

VPS Akatemia juhli Kolmosen voittoa neljän pisteen erolla ennen paikalliskilpailijaansa Kiistoa. Vepsu hävisi kaudella vain kaksi ottelua. Joukkue menetti paljon tulivoimaa, kun sisäisen maalipörssin ylivoimaisesti 19 osumallaan voittanut Momodou Sarr nostettiin edustukseen.

Portugalilainen Andre Alfredo Lourenço otti akatemian vastuulleen, kun Christian Sund väistyi asemastaan. Seuran talousvaikeudet ovat heijastaneet myös reservijoukkueeseen, ja akatemian on onnistuttava kapealla materiaalilla hyvin, ettei paluu Kolmoseen kutsu. Talvikausi ei ole ollut tuloksellisestikaan kovin lupauksia herättävä, ja nuorelle joukkueelle voi tulla raskas kausi.

Tarkkaile häntä:

Jesse Kankaanpää onnistui Kolmosessa yhdeksään otteeseen. Sarr viilettää tällä kaudella edustuksessa, joten Kankaanpäällä on entistä enemmän tulosvastuuta. Nopea hyökkääjä pystyy pelaamaan myös laidalla.

 

Kakkosen C-lohkon otteluohjelmaan pääset tästä. Ota myös seurantaan käyttäjä MiestenK niin Twitterissä kuin Instagramissakin!