Kakkonen 2018 – C-lohko

Kannattajan voi olla hieman haasteellista valmistautua Kakkosen kauteen, sillä monen sarjassa pelaavan seuran tiedottaminen on varsinkin talvikaudella vähäistä. Byyri ottaa kuitenkin härkää sarvista kasaamalla lähtökohtia yhteen kunkin lohkon osalta. 

Kakkosen C-lohko on niin sanottu pohjoislohko. Lohko on muuttunut alkavalle kaudelle Kakkosen lohkoista vähiten. Kahdeksan joukkuetta 12:sta on samoja kuin viime kaudella. Uudet tuttavuudet ovat kaksi sarjanousijaa sekä Tampereelta lohkoon siirtyvät joukkueet. Mukana on peräti kolme joukkuetta, jotka viettävät tällä kaudella 20-vuotisjuhlakauttaan.

Oulussa ja Tampereella derbyt voivat saada katsomot pullistelemaan, ja Vaasa-Seinäjoki-Kokkola-Närpiö-Pietarsaari-akselilla nähdään monta kiihkeää taistelua. Unohtaa ei sovi myöskään Kuopion ja Iisalmen välistä hegemoniataisteluakaan.

 

C-lohkon avauskierros

Lauantai 28.4.

17.00 Tampere United-JBK

17.00 VIFK-PK-37

17.00 OLS-GBK

17.00 KuFu-98-Hercules

17.00 SJK Akatemia-TP-47

siirretty Närpes Kraft-TPV

 

Joukkueet

JBK

Perustettu: 1944

Kotipaikka: Pietarsaari

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 7. sija

 

Pietarsaaressa viime kausi käynnistyi mallikkaasti, mutta elokuun alun jälkeen se voitti ainoastaan yhden ottelun ja ajautui sarjan keskikastiin. Joukkue pelasi tuolloin sarjanousijan statuksella, ja nyt olisikin tärkeää saada viime vuosina vaivannut hissiliike pysäytetyksi ja sementoitua paikka Kakkosen tasolla.

Alkava kausi on toinen päävalmentaja Craig Ramsayn komennossa. Ramsay solmi sopimukseensa jatkoa jo viime syksynä, mikä toimi samalla myös hyvänä esimerkkinä muulle joukkueelle sitoutumisesta projektiin. Kriittiset jatkot saatiin solmittua, ja muutama mielenkiintoinen hankintakin on tehty. Pietarsaareen voidaan povata hyvää Kakkosen kautta.

Tarkkaile häntä: 

Oskar Sandström täytti hiljattain 20 vuotta. Toppari pelasi viime kaudella hyvän kauden Ykkösessä Jaron miehistössä. Jostain syystä Sandström ja Jaro eivät lopulta kuitenkaan päässeet yhteisymmärrykseen kaudesta 2018. JBK:n kannattajille koittikin joulu jo helmikuussa, kun Bollklubb solmi sopimuksen Sandströmin kanssa.

 

GBK

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Kokkola

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 2. sija

 

 

Kokkolalaiset joutuivat viime kaudella Palloliiton sekoilun suureksi uhriksi. Joukkue oli sarjan paras lohkokakkonen, ja tien olisi pitänyt viedä nousukarsintaan. Liitto muutti sääntöjä muutama kierros ennen sarjan päättymistä ja ilmoitti, että parasta sarjakakkosta määritellessä tippuvien joukkueiden kohtaamiset jätetään pois laskuista.

Päätöksen jälkeen homma meni absurdiksi, koska GBK olisi voinut parantaa asemiaan häviämällä yhden otteluistaan. GBK:n leirissä avauduttiin asiasta runsaasti, mutta suurimmat palstamillimetrit asia sai vain Kokkolan ja Salon paikallislehdissä.

GBK jäikin lopulta nousukarsintojen ulkopuolelle ja tämän paikan otti Klubi 04, joka sittemmin nousi karsinnoista Ykköseen. Kakkosen nousufarssi viime syksyltä osoitti myös omalta osaltaan sen, että jalkapallokulttuuri ei ole juurtunut suomalaiseen mediakenttään. Kyseessä oli sen kokoluokan skandaali, että oikeassa jalkapallomaassa asia olisi ollut pöydällä koko talven ja joku olisi laitettu vastuuseen.

Joukkue on pelannut harjoitusotteluita varsin maltilliseen tahtiin, ja kokoonpano on vaihdellut niissä paljon. Palikat kauteen ovat kohdallaan ja nälkää luulisi viime kauden jäljiltä riittävän. Maalivahti- ja puolustusosastot ovat kunnossa. Keskikentän taso on myös riittävä noususta pelaamiseen, mutta huolenaiheena on, onko materiaali riittävän leveä loukkaantumisten ja pelikieltojen varalta.

Hyökkäyksessä mennään hyvin pitkälle yhden Miika Hohenthal -nimisen kortin varassa. Jos 29-vuotias pysyy kunnossa, ei tämän suhteen ole ongelmaa.

Tarkkaile häntä: 

Arjan Goljahanpoor on mielenkiintoinen uusi tuttavuus kokkolalaisten keskikentällä. Jyväskylän seudulla vaikuttanut nuori 22-vuotias peluri pystyy pelaamaan keskikentällä oikeastaan millä paikalla tahansa. Eniten annettavaa ylöspäin pelatessa. Siirtyi Vaajakoskelta, mutta taustaa myös JJK:sta.

 

Hercules

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Oulu

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 5. sija

 

 

Jalkapalloseura Hercules on yksi kolmesta C-lohkon joukkueesta, jotka juhlistavat alkavalla kaudella 20-vuotisia taipaliaan. Viime kaudella se paransi kolmella pykälällä edellisen kauden sijoitustaan, joten ”toisen kauden kirousta” Kakkosessa ei ollut havaittavissa.

Kauden 2018 alla tilanne ei ole näyttänyt kovinkaan hyvältä. Reilua kuukautta ennen kauden alkua kasassa oli ainoastaan kymmenen sopimuspelaajaa. Huhtikuun alussa Ouluun saapui viisi espanjalaista, joilta löytyy kokemusta vaihtelevasti Espanjan kolmanneksi ja neljänneksi korkeimmilta sarjatasoilta. Hercules tulee nojaamaan paljon tähän viisikkoon, jonka taso on ainakin ulospäin näin kauden kynnyksellä hyvin suuri mysteeri.

Tarkkaile häntä: 

Alain Pecharroman on yksi Ouluun saapuneista espanjalaisista. Pecharroman on Real Sociedadin juniorimyllyn läpikäynyt pelaaja, jonka suurimmat meriitit löytyvät Espanjan Segunda B:sta.

 

KuFu-98

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Kuopio

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 9. sija

 

 

Kuopiossa itäinen lohko vaihtui viime kaudeksi nykyiseen pohjoiseen lohkoon. Joukkue saalisti kolmesta ensimmäisestä ottelusta kuusi pistettä, mutta tämän jälkeen KuFua seurasi peräti kahden ja puolen kuukauden mittainen voitoton ajanjakso, jonka aikana Kuopiossa ajauduttiin syvälle putoamiskurimukseen. Pää kuitenkin pysyi pinnalla.

Viime kaudella kuopiolaisten yksi suuri huolenaihe oli selkeän ykköskärjen puuttuminen. Joukkueen sisäinen maalikuninkuus voitettiin neljällä osumalla. Toisaalta maaleja teki peräti 15 eri pelaajaa, joten tiukan paikan tullen laajuutta viimeistelyyn riitti. Todellisen maaliruiskun löytyminen helpottaisi silti huomattavasti alkavaa sesonkia.

Joukkue toimii KuPS:n farmijoukkueena ja koostuu hyvin pitkälle seuran junioreista, KuPS-taustaisista sekä liigasopimuksen omaavista pelaajista. Runko selkenee vasta aivan kauden kynnyksellä, ja omaa talviharjoittelua ei ollut tiettävästi lainkaan.

Tarkkaile häntä: 

Santeri Saarenkunnas on Kuopion Palloseuran junioripolun läpikäyneitä pelaajia, aivan kuten moni muu KuFun peluri. Nyt käynnistyvä kausi on Saarenkunnaalle jo neljäs KuFun keskikentän moottorina. Viime kaudella Saarenkunnas pelasi 17 ottelua ja teki niissä kaksi maalia.

 

Närpes Kraft

Perustettu: 1930

Kotipaikka: Närpiö

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 4. sija

 

 

Kraft pelasi suhteellisen ehjän kauden 2017, ja sarjasijoitus päätyi C-lohkon ylempään keskikastiin. Joukkueen suurin ilonaihe ja fanien riemunkiljahdusten tuottaja oli Jonas Granfors, joka teki peräti 16 maalia. Närpiöläisten iloksi raamikas, yli 190-senttinen hyökkääjä jatkaa Kraftissa alkavallakin kaudella.

Närpiö on ollut perinteisesti vaikea paikka vierailijalle, ja kausi 2018 tuskin tekee tähän poikkeusta. Pientä pelaajaliikennettä on ollut molempiin suuntiin, mutta ei mitään niin dramaattista, etteikö Kraftia voisi jälleen ennustaa sarjan ylemmälle puoliskolle.

Tarkkaile häntä: 

Callistus Chukwun saapui Närpiöön surullisen kuuluisasta OPS:sta. Monia pohjoisen joukkueita kiertäneellä nigerialaisella on paljon annettavaa Kraftin hyökkäyspelaamiseen. Chukwu pystyy pelaamaan kärjessä, mutta on parhaimmillaan laidalla tukemassa hyökkäyksiä. Jos löytää yhteisen sävelen Jonas Granforsin kanssa, voi lohkon toppareilla pitää kiirettä.

 

OLS

Perustettu: 1941

Kotipaikka: Oulu

Kausi 2017: Pohjois-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

Oulun Luistinseura pelasi Pohjois-Suomen Kolmosessa hienon viime kauden, joka palkittiin lopulta sarjanousulla. Oululaiset menettivät koko kauden aikana ainoastaan seitsemän pistettä.

Viime kerralla Luistinseuran visiitti Kakkosessa jäi lyhyeksi. Tällä kertaa ainakin yritys jäädä on kova. Valmennuksen taustoihin on panostettu viime kaudesta, ja joukkueeseen on saatu hyviä nuoria pelaajia. Kasassa on mielenkiintoinen paketti nuoruutta ja kokemusta. Myös taustat vaikuttavat olevan ulkoa päin katsottuna kunnossa.

Tarkkaile häntä: 

Patrik Ahola aloitti viime kauden B-lohkossa Porissa ja FC Jazzin riveissä. Sieltä tie vei kesken kauden Kajaaniin, jossa oli edessä syksyllä tippuminen KajHan kanssa sarjaporrasta alemmaksi. 20-vuotias Ahola pystyy pelaamaan laitapuolustajan sekä laitalinkin tonttia kummallakin laidalla ja onkin monipuolisuutensa ansiosta arvokas pelaaja Petri Hautajärven valmentamalle miehistölle.

 

PK-37

Perustettu: 1937

Kotipaikka: Iisalmi

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 8. sija

 

 

Iisalmessa lähdettiin viime kauteen tuoreena sarjanousijana. Putoamispeikko väijyi selän takana oikeastaan koko kauden, mutta PK-37 pysyi tasaisesti viivan yläpuolella pelaten kauden aikana peräti kahdeksan tasapeliä. Kun sarjapaikka viime kauden päätteeksi säilytettiin, on seuraava tavoiteaskel paikan vakiinnuttaminen Kakkosessa.

Se ei tule olemaan helppoa.

Sopimuspelaajia joukkueella on paljon, mutta varsinaiset syömähampaat puuttuvat. Paljon ratkaisee se, millaisen hengen joukkue saa päälle. Siinä iso rooli on valmennuksella sekä kapteenistolla. 1-2-vierasvoitto OLS:sta kauden kenraalissa osoittaa, että iisalmelaisilla on potentiaalia raapia jälleen putoamisviivan yläpuolelle oikeuttava määrä pisteitä.

Tarkkaile häntä: 

Eetu Rissanen on ollut iisalmelaisten paras maalintekijä talven harjoitusotteluissa. Häkkejä on syntynyt kuusi kappaletta. Huomionarvoista on, että pelaajalla on ikää vasta 15 vuotta!

 

SJK Akatemia

Perustettu: 2007

Kotipaikka: Seinäjoki

Kausi 2017: Keski-Pohjanmaan Kolmonen, 1. sija

 

 

SJK sai strategiansa mukaisesti Akatemiansa liiton sarjoihin viime kauden päätteeksi. Vaasalainen FC Kiisto antoi sille kuitenkin koko kauden ajan kelpo vastuksen, mistä on vielä näin jälkikäteenkin nosteltava hattua. SJK Akatemian maalisuhde viime kaudelta kertonee silti kaiken oleellisen: 92-10.

Kauteen 2018 seinäjokelaisten akatemia lähtee rajusti uudistettuna. Valmennusryhmään on tullut paljon vahvistusta, ja toimintatapoja on uudistettu. Koko Akatemian valmennus on nyt otettu osaksi liigajoukkueen ja sen päävalmentajan Tommi Kautosen vetämää valmennusryhmää.

Seinäjoella on Suomen mittakaavassa erinomaiset puitteet niin pelaamiseen kuin harjoitteluunkin, ja Akatemia pääsee nauttimaan näistä asioista edustusjoukkueen ohella. Harjoitusottelut ovat menneet talvella erinomaisesti, ja joukkue onkin kaatanut kauden kynnyksellä Ykkösen kauteen valmistautuvat Klubi 04:sen sekä FF Jaron vieraskentillä.

Tarkkaile häntä: 

Joonas Lepistö pelasi viime kaudella seinäjokelaisten riveissä A-juniorien SM-sarjaa sekä piipahti välillä Akatemian riveissä Kolmosen otteluissa. Kyseessä on lupaava nuori hyökkääjä, joka on väläytellyt talven harjoitusotteluissa.

 

TP-47

Perustettu: 1947

Kotipaikka: Tornio

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 6. sija

 

 

 

Huono loppukausi jätti karvaahkon maun torniolaisten alkuun hyvin sujuneesta viime kaudesta. Joukkue voitti viimeisestä yhdeksästä pelistään ainoastaan yhden.

Tiedonsaanti Torniosta on ollut vaikeaa, ja kokonaiskuvan hahmottaminen kauden 2018 iskukyvystä on tässä vaiheessa hieman hankalaa. Tärkeitä jatkosopimuksia on saatu solmittua, mikä tuo tietysti hyvää jatkuvuutta. Talven aikana Tornion suuntaan on huhuiltu kovasti ainakin venäläisiä pelaajia.

Tarkkaile häntä: 

Tatu Kujanpää lähtee jo neljänteen kauteensa torniolaisten maalin suulla. Ikää veskarilla on vasta 23 vuotta, joten ikäisekseen Kujanpää on hyvin kokenut liiton sarjoissa.

 

Tampere United

Perustettu: 1998

Kotipaikka: Tampere

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 6. sija

 

 

TamU taisteli itsensä pohjalta seitsemässä vuodessa takaisin liiton sarjoihin. Viime kaudella nousukiito katkesi, ja seurayhteisö joutuukin nyt käärimään hihat sekä tietyllä tapaa opettelemaan uudelleen jalkapalloarjen, kun jokainen kausi ei päätykään nousujuhliin.

Kaudella 2017 suurin ongelma oli ehdottomasti puolustuspelissä. Joukkue yksinkertaisesti päästi aivan liikaa ja aivan liian helppoja maaleja.

Kuva – Mikko Jokela

Kaudella 2018 kentällä nähdään uudistunut Tampere United. Viime kaudella Sinipaidoilla oli heittää kentälle ehkä koko sarjan paras laituriosasto. Nyt Matti Saari, Lauri Saari, Tero Intala ja Niclas Kalatsev ovat poissa.

TamUn viime kauden vahvuus on etukäteen katsottuna sen suurin heikkous, ja päävalmentaja Mikko Mäkelä onkin joutunut muokkaamaan pelitapaansa. Positiivisina uutuuksina mainittakoon Ilveksestä maaliin suulle saapunut Antti Kuusinen ja vahvistunut toppariosasto. Näiden ansiosta viime kauden suurimpaan ongelmaan on nyt ratkaisu. Hyökkäyksessä naapuriseura Ilves-Kissoista saapunut Berat Grabovci on ollut talvikaudella ilmiliekeissä.

Tarkkaile häntä: 

Topias Järvelä löysi viime kaudella uralleen uuden vaihteen Tampere Unitedissa. Hän on monipuolinen keskikenttäpelaaja, jolla on laaja syöttövalikoima sekä tarpeen vaatiessa myös ratkaisukykyä. Jos kehitys pysyy alkavalla sesongilla samanlaisena, käynnistyy toukokuussa 22 vuotta täyttävällä pelurilla nyt viimeinen kausi Kakkosessa.

 

TPV

Perustettu: 1930

Kotipaikka: Tampere

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 5. sija

 

 

TPV:ssä lähdettiin viime kaudella tavoittelemaan tosissaan nousua. Joukkueen ongelmaksi muodostui ailahtelevaisuus. Välillä Punakone esitti loistavaa peliä, mutta mustia hetkiä tuli liikaa ja taso vaihteli runsaasti jopa otteluiden sisällä.

Lohtua muuten mollivoittoiseen kauteen toi paikallisvastustaja TamUn pitäminen selän takana sarjataulukossa sekä dominointi kummassakin derbyssä. Varsinkin jälkimmäisen osalta Tampereen sininen yhteisö ottaa edelleen lukua Tammelan nurmella.

Kuva – Mikko Jokela

Tamperelaisia joukkueita närästi kovasti C-lohkoon siirtyminen, mutta suomalainen futiskartta on mikä on ja reissuhousut on vain nöyrästi puettava jalkaan. Merkittävistä poislähtijöistä voidaan mainita uransa lopettanut mutta seuran taustoille siirtynyt Mikko Innanen sekä Poriin siirtynyt Rudi Dieter. Anssi Ylinen jatkaa valmennusvastuussa viime kauden tapaan. Joukkue lähtee parantamaan viime kauden sijoitustaan, mutta nousupuheita ei tällä kertaa kylillä huudella.

Tarkkaile häntä: 

Waltteri Riihimäki on Kakkosen tasolle erinomainen viimeistelijä. Käynnistyvä kausi on hänelle toinen TPV:n punanutussa. 21-vuotias hyökkääjä iski viime kaudella kymmenen maalia. Nyt voidaan odottaa vähintään samaa.

 

VIFK

Perustettu: 1900

Kotipaikka: Vaasa

Kausi 2017: Kakkosen C-lohko, 3. sija

 

 

Perinteikkäällä vaasalaisseuralla on allaan hyvä kausi. Paria rumaa tappiota lukuun ottamatta vuosi 2017 oli kokonaisuudessaan ehjä, ja joukkue erottui edukseen kärkikaksikon (AC Kajaani & GBK) takana olleesta ryhmästä. Mainittu kärkikaksikko sai Vaasasta mukaansa yhteensä yhden pisteen.

VIFK pelaa kotiottelunsa uudella upealla Vaasan Elisa Stadionilla. Hienot puitteet saattavat toki antaa myös vastustajalle lisäkipinää Vaasaan saapuessaan. Hieno stadion ei ole valitettavasti tuonut tullessaan sitä, että vaasalaiset löytäisivät VIFK:n peleihin.

Kuva – Mikko Jokela

Casper Källbergin lähtö Ruotsiin kauden kynnyksellä on valtava menetys. Hyökkääjä huilasi viime kaudella yhden ottelun korttitilin täyttymisen takia, mutta pelasi muuten kaikki pelit ja iski niissä 15 maalia. Myös joukkueen toiseksi paras maalintekijä Aleksi Pöntinen lähti Seinäjoelle, joten vaasalaisten tulivoima on kauden kynnyksellä suuri kysymysmerkki.

Tarkkaile häntä: 

Jonas Pitkäkangas on vaasalaisten puolustuksen johtaja, jonka täytyy nyt onnistua, kun maalinteko on suuri kysymysmerkki. Pitkäkangas on tarpeen vaatiessa itsekin laadukas viimeistelijä. Mies teki viime kaudella viisi maalia.