Kakkonen 2018 – A-lohko

Kannattajan voi olla hieman haasteellista valmistautua Kakkosen kauteen, sillä monen sarjassa pelaavan seuran tiedottaminen on varsinkin talvikaudella vähäistä. Byyri ottaa kuitenkin härkää sarvista kasaamalla lähtökohtia yhteen kunkin lohkon osalta. 

Kakkosen A-lohko on niin sanottu itälohko. Mukana on neljä sarjanousijaa, kaksi viime kaudella loppumetreille asti sarjanoususta pelannutta joukkuetta sekä yksi Ykkösestä alas tullut joukkue. Lohkossa suurimman huomion tulevat saamaan ainakin Mikkelin derbyt sekä tarkalla silmällä seurattava, uutta nousua tekevä MyPa.

Lohko on uudistunut kovasti, sillä mukana on ainoastaan neljä sellaista joukkuetta, jotka pelasivat kyseisessä lohkossa viime kaudella.

 

A-lohkon avauskierros

Lauantai 28.4.

17.00 JäPS-FCV

17.00 JIPPO-LPS

17.00 PKKU-FC Viikingit

17.00 Gnistan-MyPa

Sunnuntai 29.4

18.30 MP-NJS

18.30 PEPO-MiPK

 

Joukkueet

Gnistan

 

 

Perustettu: 1924

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Ykkönen, 10. sija

 

Visiitti Ykkösessä jäi yhden kauden mittaiseksi. Helsingin Oulunkylässä palataan nyt ehkä enemmänkin sille ”omalle sarjatasolle”.

Pikavisiitistä Ykköseen jäi kouraan kylmää kyytiä ja kokemusta. Näistä jälkimmäistä joukkue tulee taatusti hyödyntämään alkavalla kaudella, ja Gnistan onkin yksi lohkon kovimmista joukkueista. Kasassa on hyvä sekoitus kokeneita pelimiehiä potentiaalisilla junioreilla höystettynä. Yksi suomifutiksen suurimmista käsittämättömyyksistä ikinä on kuitenkin se, että vieressä oleva Käpylän Pallo pelaa alkavalla kaudella eri lohkossa. Näin tämä huikea derby jää näkemättä ja kokematta.

Tarkkaile häntä: 

Zakaria Kibona siirtyi viime kauden jälkimmäisellä puoliskolla Gnistaniin. Syksyllä Ykkösen pelejä ehti tarttua vyölle kymmenen, joissa syntyi yksi osuma. Vaikka hyökkääjä olisi voinut venytellä verkkoja enemmänkin, jäi hänestä Oulunkylässä varsin positiivinen vaikutelma. Jos potentiaali saadaan täyteen käyttöön, Kibona on Kakkosen tasolle erinomainen pelaaja, jolta on lupa odottaa tehoja sekä esimerkkiä nuorelle joukkueelle.

 

Jippo

 

Perustettu: 2001

Kotipaikka: Joensuu

Kausi 2017: Itä-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

Joensuulaiset palaavat parin Kolmosessa vietetyn kauden jälkeen takaisin liiton sarjoihin. Edellistä Kakkosen kautta leimasi kaoottisuus. Yhdeksän Ykkösen kauden jälkeen joukkue hajosi tiputtuaan sarjaporrasta alemmaksi ja valui sukkana alas Kakkosesta Kolmoseen. Nyt Joensuun Keskuskentällä luodaan pohjaa uudelle tulemiselle.

Kauden 2018 ehdoton maali on sarjassa säilyminen ja toiminnan vakauttaminen Kakkosen sarjaportaalle.

Tarkkaile häntä: 

Irakli Sirbiladze on mielenkiintoinen nimi Joensuussa. KPV:n miehistöstä saapunut peluri tuo tullessaan kokemusta, tehoja ja ennen kaikkea uskottavuutta.

 

JäPS

 

Perustettu: 1947

Kotipaikka: Järvenpää

Kausi 2017: Kakkosen A-lohko, 5. sija

 

Takana on kelpo kausi, joka käynnistyi ja päättyi hyvin. Keskikesällä joukkueelle osui huono jakso, jonka aikana se hävisi seitsemän kahdeksasta pelistään. Ilman tuota notkahdusta sijoitus olisi ollut huomattavasti parempi.

Talvisarja on mennyt kiistatta tuloksellisesti varsin hyvin ja Koivusaaressa voidaankin lähteä kauteen suhteellisen levollisin mielin. Sarjasijoitus lienee aika lähellä viime kauden kaltaista.

Tarkkaile häntä: 

Roope Autio. Kapteeni ja keskikentän ankkuri. Piiskaa omiaan ja johtaa esimerkillään. Hienoa seurattavaa.

 

LPS

Perustettu: 1978

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Helsingin Kolmonen, 2. sija

 

 

Laajasalon Palloseura saavutti sarjanousun vasta joulukuussa, kun joukkueelle myönnettiin surullisen kuuluisan Legirus Interin sarjapaikka. Joukkue on pelillisesti kolkutellut Kakkosen portteja jo jonkin aikaa, ja hyvissä ajoin ratkennut nousu on antanut riittävästi aikaa Kakkosen kauteen valmistumiseen.

Laajasalolaisten paluu Kakkoseen herättää paljon kysymysmerkkejä, mutta yksi asia on varma: virtaa riittää. Varsinkin kotona joukkue on kova vuori kiivettäväksi kenelle tahansa.

Tarkkaile häntä: 

Oskari Alentola saapui talvella Laajasaloon Käpylän Pallosta. 18-vuotialle nuorelle keskikenttämiehelle voi odottaa roolia ja uutta kipinää uralle uudessa ympäristössä. Oli mukana viime kesänä UEFA Youth Leagueen selvinneessä KäPan miehistössä.

 

MiPK

Perustettu: 1946

Kotipaikka: Mikkeli

Kausi 2017: Kakkosen A-lohko, 6. sija

 

 

 

 

 

 

Pallo-Kissat nousi viime kaudeksi Kakkoseen ja toi Mikkelin futiksen uuteen eloon. Ensimmäisessä derbyssä oli huikeasti yli 2000 katsojaa! Joukkue sijoittui viime kaudella komeasti paikallisvastustaja MP:n yläpuolelle kuudenneksi omassa lohkossaan.

Kasassa on mielenkiintoinen joukkue kaudelle 2018. Isoja lähtijöitä on ollut, mutta sisäänkin on tullut mielenkiintoisia nimiä, kuten MP:ssä Ykköstäkin pelannut Antti-Pekka Kesonen. Pallo-Kissat on tullut Kakkoseen jäädäkseen.

Tarkkaile häntä: 

Rafael ei nimenä jätä ainuttakaan kotimaisen seurajalkapallon ystävää kylmäksi. Entinen Veikkausliigan maalikuningas jatkaa Mikkelissä alkavallakin kaudella. Toimii pelihommien ohessa myös seuran junioripuolella.

 

MP

Perustettu: 1929

Kotipaikka: Mikkeli

Kausi 2017: Kakkosen A-lohko, 9. sija

 

 

Kahdesta mikkeliläisjoukkueesta MP on ollut viime vuosina menestyksekkäämpi ja sijoittunut usein Kakkosen kärkisijoille sekä käynyt jopa Ykkösessäkin. Viime kausi oli kuitenkin tervanjuontia, ja sarjapaikka varmistui vasta viimeisen kierroksen viime hetkillä.

MP on mielenkiintoinen joukkue. Viime kausi osoitti, että asiat voivat mennä joskus todella huonosti, kun homma ei luista. Potentiaalia on kuitenkin olla alkavalla kaudella ylemmässä keskikastissa.

Tarkkaile häntä: 

Lucas dos Santos Oliveira on kova hankinta Mikkeliin. Brassi on viihtynyt Suomessa jo vuodesta 2013 alkaen. Seuroista hän on nähnyt BK-46:n, Hongan, EIF:n ja viimeisimpänä KTP:n, josta hyökkäyspään taituri saapuu Mikkeliin kaksivuotisella sopimuksella.

 

MyPa

Perustettu: 1947

Kotipaikka: Kouvola

Kausi 2017: Kaakkois-Suomen Kolmonen, 1. sija

 

 

Byyrissäkin jo aiemmin esille nostettu sarjanousija, joka on monelle Kakkosen A-lohkon etukäteen mielenkiintoisin joukkue. Puitteet ja edellytykset riittävät pitkällä tähtäimellä vaikka mihin. Tärkeintä on nyt kuitenkin pitää maltti mukana tekemisessä ja luoda tukeva pohja tulevalle.

Nousu Kolmosesta Kakkoseen tapahtui näyttävästi ilman ainuttakaan tappiota. Voittamisen kulttuuria on siis joukkueessa, mutta täytyy muistaa, että Kakkonen on jo aivan eri sarja kuin Kolmonen. MyPa ei ole pitkään aikaan tullut sarjapeliin tappio niskassaan, saati kaksi tappiota takana. Miten joukkue osaa käsitellä vaikeat hetket, kun odotukset ja hype ympärillä ovat kuitenkin kovat?

Tarkkaile häntä: 

Heikki Pulkkinen on tietyllä tapaa uuden MyPan ruumiillistuma. Puolustaja on 137 Veikkausliiga-ottelun ja kahden maaottelun kokenut kiertolainen, joka on löytänyt paikkansa MyPan puolustuksen johtajana. Joukkueen tärkeimpiä pelaajia.

 

NJS

Perustettu: 2004

Kotipaikka: Nurmijärvi

Kausi 2017: Uudenmaan Kolmonen, 1. sija

 

 

Kakkonen palaa Nurmijärvelle kolmen vuoden tauon jälkeen. Joukkue on pitänyt koko ajan vahvasti kiinni periaatteistaan, ja jälleen kasassa on ryhmä, joka koostuu hyvin pitkälti omista nuorista pelaajista.

Kaudella 2018 NJS on mielenkiintoinen paketti. Tuttua runkoa on täydennetty esimerkiksi Veikkausliigassakin esiintyneellä Bob Diasonamalla. Talven harjoitusotteluiden joukossakin on uskottavia tuloksia, kuten voitto Kiffenistä murskalukemin 5-0. Nurmijärveläisillä on kaikki edellytykset pelata Kakkosta myös vuonna 2019.

Tarkkaile häntä: 

Lassi Vainikainen kuului viime kaudella NJS:n suuriin onnistujiin. Ylemmällä keskikentällä viihtyvä pelimies urakoi kaikki ottelut ja teki yhteensä yhdeksän maalia. Mielenkiintoista seurata, kuinka Vainikainen onnistuu nyt astetta kovemmassa sarjassa.

 

PEPO

Perustettu: 1958

Kotipaikka: Lappeenranta

Kausi 2017: Kakkosen A-lohko, 3. sija

 

 

Paras ei-Ykköseen-noussut joukkue Kakkosen A-lohkossa viime kaudella. Lohkovoittokin oli pitkään lappeenrantalaisten omissa näpeissä, mutta lopulta eroa Kotkaan kertyi neljä pistettä ja Klubi 04 oli maalierolla etevämpi.

Takana on nyt onnistunut kausi ja talvelta kokemusta Suomen Cupin lohkovaiheen peleistä. Joukkue ja sen iskukyky on yhä hieman mysteeri näin kauden alla, mutta ei olisi suuri yllätys, jos joukkue jälleen syksyllä taistelisi A-lohkon kärkisijoista.

Tarkkaile häntä: 

Jerry Särkkä laittoi nimen jatkosopimukseen hyvin pian päättyneen kauden jälkeen, vaikka muualtakin olisi voinut kuvitella olleen ottajia. Erittäin tärkeä pelaaja lappeenrantalaisten keskikentällä.

 

PK Keski-Uusimaa

Perustettu: 2005

Kotipaikka: Kerava

Kausi 2017: Kakkosen A-lohko, 7. sija

 

 

Viime kaudella PKKU lähti kauteen sarjanousijana. Kauden päätavoitteessa eli sarjapaikan säilyttämisessä onnistuttiinkin. Pisteissä eroa putoamisviivaan jäi neljä pistettä.

Keskeinen tavoite täytyy nyt olla toiminnan vakauttaminen Kakkosen tasolle. Joukkue oli mukana Suomen Cupin lohkovaiheessa, josta ei jäänyt kuitenkaan kouraan kuin lähinnä muistoja. Maaliskuinen 2-0-tappio C-lohkon TPV:lle oli kuitenkin ainoa ottelu, joka jollain tapaa saattoi antaa osviittaa keravalaisten iskukyvystä.

Tarkkaile häntä: 

Matti Saari palasi takaisin kahden Tampere Unitedissa vietetyn kauden jälkeen. Saari voi olla kultaakin arvokkaampi pelaaja PKKU:lle. Hyökkääjä pystyy tarvittaessa ratkaisemaan pelejä yksin ja nostaa joukkueen laitapelin sekä vaarallisuuden erikoistilanteissa aivan uudelle tasolle. Sarjan parhaita pelaajia.

 

FC Vaajakoski

Perustettu: 1993

Kotipaikka: Jyväskylä

Kausi 2017: Keski-Suomen Kolmonen, 2. sija

 

 

Kolmosen kauteen valmistautunut vaajakoskelaisryhmä sai iloisia uutisia tammikuun puolivälissä, kun viime kaudella tavoiteltu sarjanousu toteutui lopulta kabinetin puolella.

FCV lähtee kauteen takamatkalta sarjapaikan tultua tietoon kolme kuukautta kanssakilpailijoita myöhemmin. Tiedossa on tiukkaa taistelua sarjapaikasta, mutta kaikki edellytykset siinä onnistumiseen on. Suuri menetys joukkueelle on Sami Okkosen koko kauden sivussa pitävä polvivamma.

Tarkkaile häntä: 

Topi Järvinen palasi muutaman vuoden tauon jälkeen FCV:n hyökkäykseen vahvempana ja kokeneempana kuin lähtiessään. Tärkeä palanen päävalmentaja Mika Järvisen paletissa.

 

FC Viikingit

Perustettu: 1965

Kotipaikka: Helsinki

Kausi 2017: Kakkosen B-lohko, 1. sija

 

 

Vuosaarelaiset käänsivät pitkään jatkuneen laskusuhdanteensa viime kauden aikana. Peräsimeen tullut Aleksander Baranov sai kurssin käännettyä, vaikka epäileviä tuomaita riitti miehen ympärillä kauden alla. Hieno kausi päättyi tasaisen B-lohkon ykkössijaan ja nousukarsintapaikkaan. Nousukarsinnassa Klubi 04 oli kuitenkin pykälän verran parempi.

Kuva – Mikko Jokela

 

Viikingit pääsee nauttimaan kotimaan matkailusta alkavalla kaudella, kun tie vei itäiseen A-lohkoon. Onnistuneen viime kauden jälkeen joukkueen ympärillä on hyvä pöhinä, mutta paketti ei ole vielä lähimainkaan valmis. Viikingit vahvistanee joukkuettaan vielä kauden alettua.

Tarkkaile häntä: 

Mixun poika Joel Paatelainen saapui Vuosaareen kesken viime kauden ja paukutti yhdeksän kaappia syksyn aikana. Isokokoinen kärkimies on ollut kevään sivussa, mutta kun Paatelainen pääsee pelikuntoon, on Viikingit taas asteen verran kovempi nippu.