Joni “Paksi” Pakolalla, 33, on ainakin yksi ennätys suomalaisessa jalkapallossa. Hän on pelannut Kakkosessa FC YPA:n ja GBK:n riveissä tähän mennessä 334 ottelussa ja iskenyt kunnioitettavat 84 maalia.
Vuonna 1985 syntynyt Ylivieskan Pallon kasvatti aloitti jalkapallon 10-vuotiaana seuran junioreissa. Pakola nousi edustusjoukkueen mukaan varsin nopeasti, sillä hän aloitti edustusjoukkueen mukana treenaamisen jo 16-vuotiaana. Kaudella 2003, samana vuonna kun Pakola täytti 18, hän teki läpimurron FC YPA:n edustusjoukkueessa ja Kakkosessa.
FC YPA oli pelannut Kakkosessa jo kaudella 2001, mutta visiitti oli ranskalainen. Kaudella 2002 nousu Kolmosesta Kakkoseen oli merkittävä, vaikka sitä ei tuolloin vielä moni tiennyt. Seura pelaisi samalla sarjatasolla vielä seuraavat 14 kautta. Tuona aikana seura kasvattaisi muun muassa Ville Saxmanin kaltaisia liigapelaajia.
– Tuostahan on jo vuosia vierähtänyt. Taisin nousta edustukseen aika nopeasti, jos oikein muistan. Treeneissä olin mukana jonkin verran kaudella 2002. Kausi 2003 oli läpimurtokausi, ja sen jälkeen olen pelannut melkein jokaisen pelin, jossa olen ollut mukana, Pakola muistelee.
”Juniorivuosilta tulevat mieleen Moisanderin veljekset”
Urallaan “Paksi” on pelannut lähinnä vasemmalla laidalla keskikentällä tai hyökkääjänä. Hänet tunnetaan etenkin monipuolisuudestaan. Eritysvahvuuksiin kuuluu terävä laukaus, joka lähtee todella hyvin molemmilla jaloilla. Iän myötä herran pelipaikka on vakiintunut laitapuolustajaksi.
– Olen oikeasti oikeajalkainen. Vasen jalka pääsi kehittymään juniorivuosina, kun valmentaja peluutti minua vasemmassa laidassa.
Yli 300 Kakkosen otteluun mahtuu monenlaisia tapahtumia ja vastustajia, mutta muutamat ovat jääneet myös Pakolan mieleen.
– Juniorivuosilta tulevat mieleen Moisanderin [Niklas ja Henrik] veljekset. Paljon hyviä pelaajia on ollut Kakkosessa vastassa. Monet ovat pelanneet liigassa.
– Tapahtumista ikimuistoisimmat ovat olleet YPA:n kanssa pelatut paikalliskamppailut Kokkolan GBK:ta ja KPV:tä vastaan. Ne olivat aina vähän enemmän kuin muut pelit.
Vuosien aikana Pakolaa on kysytty testillä niin Ykköseen kuin Veikkausliigaankin.
– Molemmilta sarjatasoilta on tullut kyselyjä, että olisinko tullut käymään näytillä. Ehkä siinä vaiheessa oli jo vähän mennyt ohi se, että olisi ollut tarpeeksi mielenkiintoa lähteä yrittämään ammattilaiseksi. Itse olisi pitänyt olla paljon aktiivisempi silloin parikymppisenä, että olisi päässyt korkeammalle pelaamaan.
Pakola vauhdissa Kokkolan Palloveikkoja vastaan syksyllä 2012. YPA voitti ottelun 3-1. Kuva: Mika Pajala.
Futsal-pelaaja ja monitoimimies
Pakola tunnetaan Suomessa myös huipputason futsal-pelaajana. Hän on pelannut futsal-liigaa eniten Sievi Futsalissa sekä muutamia kausia Mad Maxissa ja Ilveksessä. Maajoukkueessa on vuosien aikana kertynyt kunnioitettavat 57 ottelua ja kuusi maalia.
– Onhan se ollut välillä aika rankkaakin yhdistää näitä kahta lajia. Hyvin olen itse kyllä jaksanut pelata molempia. Mielenkiinto ja halu on ollut kova, se on auttanut eteenpäin. Tietenkin se on myös iso asia, että on pysynyt suhteellisen terveenä. Nyt en ole hetkeen lähtenyt maajoukkueen mukaan, koska elämäntilanteet ovat muuttuneet.
Vaikka selvästi suurin osa Kakkosen pelaajista onkin korkeintaan puoliammattilaisia, mahtuu joukkoon aina myös jonkin verran ammattilaispelaajia. Pakola on pelannut muutamia kausia keskittyen vain jalkapalloon.
– Suurimmaksi osaksi olen joko opiskellut tai ollut töissä. Muutamia kausia on ollut, että olen vain pelannut. Jalkapallosta olen myös saanut jonkinlaista korvausta. Ei sillä kuitenkaan ole itseä täysin elättänyt. Ajan saatossa olen ollut yhdistelmäajoneuvonkuljettaja, linja-autonkuljettaja, kaivinkoneenkuljettaja ja liikenneopettaja. Nykyisin toimin yrittäjänä.
Nousu Ykköseen oli viime kaudella lähellä
Joni Pakola edusti FC YPA:aa Kakkosessa putkeen peräti 14 kautta vuosina 2003–2016. Tammikuussa 2017 kuultiin kuitenkin surullisia uutisia, kun seura julistettiin konkurssiin.
– Kyllähän YPA:ssa oli mukava pelata. Totta kai konkurssiin meno harmitti silloin, mutta olihan siihen omat syynsä.
FC YPA:n konkurssin jälkeen Ylivieskasta tai sen lähialueelta puuttui Kakkosen seura. Lähin seura, GBK, löytyi Kokkolasta 80 kilometrin päästä.
– GBK oli jo aikaisemmin kiinnostunut minusta. Kaudeksi 2017 siirtyminen oli aika luontevaa, koska Ylivieskassa ei enää ollut Kakkosen seuraa. Minulla ei ollut myöskään kiinnostusta pelata alemmalla sarjatasolla.
– Välimatka ei minusta ole liian pitkä. GBK:hon siirtyminen myös piristi omaa pelaamista, siellä on ollut ammattimainen meno.
Viime kaudella GBK oli todella lähellä nousua Ykköseen. Nousukarsinnoissa porilainen Musan Salama oli kuitenkin rangaistuspotkukilpailun päätteeksi parempi. Kakkosen C-lohkon lohkovoitto oli aikaisemmin päätynyt TPV:n eduksi paremmalla maalierolla, joten sarjapaikkaa Ykköseen ei irronnut myöskään kabineteista.
– Tottakai se harmitti, mutta sellaista se urheilu on. Se oli todella pienestä kiinni.
Joukkuekaveri: ”Kun hän puhuu, kaikki kuuntelevat”
FC YPA:ssa ja GBK:ssa Pakolaa on valmentanut viisi eri valmentajaa, muun muassa Jani Sarajärvi, joka työskentelee tällä kaudella HJK:n valmennusryhmässä.
– Melkein kaikki valmentajani ovat pelanneet itsekin paljon pelejä, joten heillä näkyi valmentamisessa oma pelikokemus ja ymmärrys pelaajia kohtaan.
Pakola pallossa ottelussa Kerho -07:a vastaan kaudella 2013. Vastustajana Roope Takala. Kuva: Mika Pajala.
Mutta minkälainen pelaaja Joni Pakola itse on? Monivuotinen joukkuekaveri Juho Alasuutari luonnehtii Pakolaa pelaajaksi, joka tuntuu tekevän kentällä aina oikeita ratkaisuja.
– Hän on tosi pallovarma, räjähtävä ja pystyy laukomaan loistavasti molemmilla jaloilla. Sen tyyppinen laitapelaaja, jonka jokainen joukkue ottaisi mielellään omaan rosteriinsa. Hän olisi pystynyt pelaamaan korkeammallakin, mutta “Paksi” on halunnut aina pelata lähiseudun futisjoukkueissa, Alasuutari arvioi.
– Joukkuekaverina hän on hyvä esimerkki kaikille muille pelaajille, aina hyvällä asenteella treeneissä ja peleissä. Kopissa “Pakoperän pendolino” on melko rauhallinen persoona, mutta silloin kun hän puhuu, kaikki kuuntelevat. En usko, että kenelläkään on mitään pahaa sanottavaa hänestä. Herrasmies kentällä ja kentän ulkopuolella.
Uran jatkosta ei vielä varmuutta
Entäpä kuinka paljon Kakkonen on mennyt sarjana eteenpäin vajaassa 20 vuodessa? Pakolalla jos kenellä on vertailupohjaa Kakkosen tasoon eri vuosina.
– Seurat ovat menneet ammattimaisempaan suuntaan ja tätä myötä sarjan taso on noussut huomattavasti 2003 kaudesta. Ollaan taktisesti ja myös teknisesti taitavampia.
Joni Pakolan pelejä on mahdollista nähdä talvellakin, sillä ura jatkuu Sievi FS:n riveissä futsal-liigassa. Mutta entä jalkapalloura kaudella 2019?
– Saa nähdä, miten asiat menevät. Voi olla, että jatkuu, mutta onhan olemassa aina se toinenkin vaihtoehto.
Ura eittämättä päättyy joskus – mutta jalkapallo pysyy.
– Kyllä varmasti jollain muotoa jalkapallo pysyy mukana elämässä. Onko se valmennus vai jokin muu taustahenkilön rooli, jää nähtäväksi, Pakola päättää.
Kuvat: Mika Pajala