Jani Sarajärvi valmentaa Ecuadorin eksotiikassa – joukkue voitti Etelä-Amerikan seurajoukkueturnauksen

Jani Sarajärvi oli vielä vuosi sitten mukana Mika Lehkosuon valmennustiimissä HJK:ssa. Vuosi myöhemmin maa on vaihtunut Suomesta Ecuadoriin ja seura HJK:sta Independiente del Valleen.

Fysiikkavalmentajasta apuvalmentajaksi – palkintokaappiin heti iso pokaali

Jani Sarajärvi aloitti vuoden vaihteen jälkeen Independiente del Vallen Filial-nimisen kakkosjoukkueen valmentajana, vastuualueena mm. fysiikkavalmennus. Maaliskuun alussa toimenkuva vaihtui kakkosvalmentajaksi. Viralliselta nimeltään C.D. Independiente Juniors oleva kakkosjoukkue pelaa Ecuadorin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla Serie B:ssä. Liigakausi alkoi maaliskuun alussa 0–1-tappiolla, mutta tuolloin joukkueesta puuttui suurin osa alle 20-vuotiaista pelaajista.

Emoseura Independiente del Vallen alle 20-vuotiaiden joukkue osallistui vuoden alussa Etelä-Amerikan alle 20-vuotiaiden seurajoukkueturnaukseen U-20 Copa Libertadoresiin. Joukkue oli kasattu edustus- ja kakkosjoukkueen alle 20-vuotiaista pelaajista. Jani Sarajärvi oli mukana joukkueen taustoissa. Joukkue voitti alkulohkossa kaikki kolme otteluaan. Semifinaalissa kaatui brasilialainen Flamengo voittomaalikilpailun päätteeksi lukemin 4–5. Finaalissa kaatui argentiinalainen River Plate lukemin 2–1.

Joukkue näytti näin muille kaapin paikan turnauksessa ja otti koko Ecuadorin historian ensimmäisen mestaruuden kyseisessä kilpailussa.

Painonnostaja-Pepen kanssa fysiikkavalmennusta

Mutta itse Jani Sarajärveen ja siihen miten Pudasjärven oma poika ja FC Kurenpoikien kasvatti päätyi Ecuadoriin. Koko kuvio sai alkunsa jo vuosia sitten kun Sarajärvi tutustui Jarkko Tuomistoon, joka toimii seurassa maalivahtivalmentajana. Tapaamisesta lähtien he olivat keskustelleet laaja-alaisesti eri aiheista, pääasiassa jalkapallosta. Jarkon toimiessa Independiente del Vallessa auttoi hän Sarajärven kontaktiin seuran kanssa jo vuonna 2018.

Silloin Sarajärvi keskusteli koulutyön ja seuran pelianalyytikkona toimimisen yhdistämisestä, mutta kuvio ei tuolloin toteutunut. Yhteys kuitenkin säilyi ja Sarajärvi oli viime vuonna seuran kanssa kontaktissa mm. tutkimusyhteistyöhön liittyen. Tämä projekti liikahti eteenpäin ja samalla, seuran etsiessä Filial-joukkueeseensa fysiikkavalmennuksen osaavaa jalkapallovalmentajaa, kysyi Tuomisto Sarajärveä tehtävään.

– Olin kiinnostunut, jonka jälkeen asiat etenivät suhteellisen nopeasti seuran johtohenkilöiden kanssa. Nyt toimin kakkosvalmentajana Filialissa ja samalla kehitämme seuran kanssa tutkimusta pääpelitaidon kehittämiseen liittyen, kommentoi Sarajärvi.

Suomessa HJK:ssa, VPS:ssa ja FC YPA:ssa valmentanut Jani Sarajärvi ei kauaa miettinyt tarjousta, sillä hän oli tietoinen seuran laadukkaasta toiminnasta liittyen pelaajakehitykseen ja pelitapaan. Seuran toiminta- ja pelitapa sopivat yhteen Sarajärven ajattelun kanssa. Alussa Sarajärven vastuulla oli kenttävalmennuksen lisäksi joukkueen pelaajien fysiikkavalmennus, josta vastaa myös seuran voimavalmentajana toimiva entinen painonnostaja Pepe.

– Nyt olen entistä enemmän mukana kenttävalmennuksessa kakkosvalmentajan roolissa ja pyrimme rakentamaan seuran kanssa yhteistyössä aiemmin mainittua pääpelitutkimusta, kertoo Sarajärvi roolistaan.

Tunteiden ja palautteen annetaan virrata vapaammin kuin Suomessa

Ecuador, joka on nimetty valtion läpi kulkevan päiväntasaajan mukaan, on erilainen paikka elää kuin Suomi. Banaanien tuotannosta tunnettu maa on vaurastunut viime vuosikymmeninä myös öljyn vuoksi. Sarajärven edustama joukkue Independiente Juniors pelaa ottelunsa seuran akatemian kentällä, samassa, jossa he harjoittelevat päivittäin. Sarajärven alkutaival on ollut hektinen uusien tehtävien, koulutöiden sekä kielen ja kulttuurin oppimisen kanssa. Hän kertoo kuitenkin nopeasti päässeen sisään toimintaan, joka auttaa sopeutumisessa. Kulttuuri on hyvin erilainen Suomeen verrattuna, joten oppimista on Sarajärven mukaan ollut.

– Ihmisten oma tila on pienempi kuin Suomessa ja samalla tunteiden sekä palautteen annetaan virrata vapaammin. Tämä on tehnyt minulle hyvää, tunnen itseni vapautuneeksi erilaisten tunteideni ja käyttäytymistapojeni kanssa. Kykenemme ihmisten kanssa erilaisiin keskustelutapoihin, joihin liittyy ajoittain myös konfliktit. Toisin kuin joidenkin kokemuksieni mukaan Suomessa, täällä isojenkin väittelyiden jälkeen elämä jatkuu sormia napsauttamalla normaalisti.

Sarajärvi kertoo Ecuadorin olevan kaunis ja monimuotoinen maa ja hänen tapaamansa ihmiset ovat olleet ystävällisiä, vaikka muistissa kannattaa Sarajärven mukaan pitää maan tietyn asteinen rikollisuus. Ecuadorin luonto on erittäin moniulotteinen, kun sieltä löytyy sademetsiä, tulivuoria, rannikkoa ja mm. Galapagossaaret. Myös kulttuurien kirjo on maassa rikkaus, Ecuadorissa on alkuperäiskansoja sekä tietysti paljon espanjalaisvalloittajien jälkeläisiä.

– Maassa on köyhyyttä ja asiat toimivat epäjärjestelmällisemmin kuin Suomessa. Quitossa ja muualla maassa on lukuisia alueita, joihin ei kannata länsimaalaisena mennä. Liikennekulttuuri on aluksi kaoottiselta tuntuva, mutta siihen tottuu. Aistit toimivat herkemmin täällä, pelisilmän täytyy olla herkkänä useammin kuin Suomessa. Tässä on myös hyvät puolensa, tällä tavoin tuntee olevansa enemmän hetkessä, kertoo Sarajärvi Ecuadorin kulttuurista.

Ecuadorin jalkapallokulttuuri on tunteellinen ja syvä

Sarajärven kotiutumista Ecuadoriin on auttanut huomattavasti seuran toinen suomalainen, Jarkko Tuomisto, joka toimii seurassa maalivahtivalmentajana. Sarajärvi ja Tuomisto ovat olleet tekemissä erittäin tiiviisti. Haastattelun hetkellä (maaliskuun alussa) Sarajärvi kertoo asuvansa Tuomiston luona ja on häneen paljon yhteydessä myös töissä, sillä Tuomisto auttaa Filial-joukkuetta ja hänen toimistonsa on lähellä muiden valmentajien tiloja. Sarajärvi kertoo Tuomiston toiminnan tehneen suuren vaikutuksen ja hänelle on osaamisensa ansiosta kasvanut seurassa iso rooli.

Minkälaisia pelaajia sitten Tuomisto ja Sarajärvi kasvattavat Ecuadorissa?

– Jalkapallokulttuuri on eteläamerikkalaiseen tapaan tunteellinen ja syvä. Laji on maassa ylivoimainen ykkönen, ja seuroja sekä peliä kohtaan tunnetaan suuria tunteita. Kulttuurista kertoo esimerkiksi suuri Barrial-liiga, jossa paikalliset lähiöjoukkueet pelaavat joka viikonloppu toisiaan vastaan. Barrial-joukkueilla saattaa olla oma pieni stadion, johon ihmiset kokoontuvat katsomaan perheenjäseniensä pelejä ja kokemaan yhteisöllisyyttä.

Jalkapallo-olosuhteet vaihtelevat paljon

Independiente del Vallen edustus- ja kakkosjoukkueen pelaajat harjoittelevat samassa treenikeskuksessa, joka sijaitsee parin miljoonan asukkaan Quitossa. Tarkemmin ottaen Sangolquín lähiössä, joka on noin 30 kilometrin päässä pääkaupunki Quiton ytimestä.

Sarajärvi kertoo seuralla olevan hyvät harjoitteluolosuhteet. Harjoituskeskuksessa toimii seuran edustusjoukkue ja kaikki juniorijoukkueet. Harjoituskeskuksesta löytyy seuran hallinto sekä seitsemän isoa kenttää, pieni tekonurmi ja maalivahtien harjoittelunurmi. Suurin osa pelaajista asuu keskuksessa, jossa pelaajat ja valmentajat syövät aamiaisen, lounaan ja tarvittaessa päivällisen. Pelaajat käyvät keskuksessa sijaitsevaa koulua. Jos päivä venyy pitkäksi, on myös valmentajilla mahdollisuus yöpyä omissa huoneissaan keskuksessa.

– Ecuadorissa olosuhteet pelata jalkapalloa vaihtelevat paljon. Yleisesti täällä on huonommat olosuhteet kuin Suomessa, mutta muutamalla seuralla on todella nykyaikaiset stadionit ja harjoitteluolosuhteet, jotka kestävät vertailussa eurooppalaistenkin seurojen kanssa. Suurin osa pelaajistamme tulee köyhiltä alueilta, joissa toimitaan vaihtelevissa, mutta Suomeen verrattuna pääasiallisesti heikoissa olosuhteissa.

Joukkueessa nuorten MM-pronssimitalisteja

Sarajärvi toimii seurassa tärkeässä roolissa nuorien pelaajien kehittäjänä. Mielenkiintoista on tietää myös erot suomalaisten ja ecuadorilaisten pelaajien kesken. Sarajärvi kertoo pelaajien tulevan pääsääntöisesti köyhiltä alueilta ja heidän taustoissa on usein rosoisuutta. Pelaajien koulutustaso on heikko ja joissakin tavoissa (esim. aikataulut, paikkojen siistinä pitäminen) on Sarajärven mukaan kehittämistä.

– Valmentajia pelaajat kutsuvat profeksi ja suhteemme on mielestäni osittain enemmän hierarkkinen kuin Suomessa. Samalla olemme kuitenkin läheisessä kanssakäymisessä ja kommunikointi pelaajien kanssa on eläväistä. Mielestäni kanssakäymisen skaala on laajempi kuin Suomessa, pidän siitä kovasti.

Sarajärvi kertoo suurimman osa pelaajista olevan uskonnollisia ja joukkue pitää kentän laidalla pienen rukoushetken ennen pelejä. Raamatusta ei Sarajärven mukaan kuitenkaan opittu kovin paljon altruismiin liittyviä osia, sillä hän kokee pelaajien olevan enemmän itsekkäitä kuin Suomessa.

– Pelaajien kyky tehdä esimerkiksi liikehallintaliikkeitä ei ole niin hyvä kuin suomalaisilla hyvien seurojen pelaajilla, mutta kyky pelata jalkapalloa on ikäisiään suomalaisia parempi. Joukkueessamme on useita nuorten MM-pronssimitalisteja viime vuodelta ja suurin osa pelaajista kuuluu eri ikäisten maajoukkueisiin. Uskoakseni johtuen pelaajien taustoista (paljon vapaata pelaamista erilaisissa olosuhteissa), kykenevät he käsittelemään palloa ja käyttämään esimerkiksi riistotekniikoita tavoilla, joita en ole Suomessa nähnyt. Suomalaiset pelaajat koen enemmän kurinalaisiksi kuin paikalliset täällä.

Tavoitteena kehittää pelaajia ja kielitaitoa

Jani Sarajärveä voidaan pitää tulevaisuudessa oikeana jalkapallotohtorina, sillä miehen opinnot Lissabonin yliopistossa ovat hyvässä vaiheessa. Maaliskuussa julkaistiin Sarajärven ensimmäinen tutkimus, jossa aiheena oli pääpeli huippujalkapallossa ja lähteenä Englannin Valioliigan ottelut kaudella 2017-2018.

– Olen loppuvaiheessa tohtorinopintoihin liittyvien kurssien kanssa. Ensimmäinen tutkimukseni on julkaistu tieteellisessä julkaisussa, toinen ja kolmas ovat valmisteilla. Paljon on vielä tekemistä ja väitöskirjan valmistumiseen mennee (etenkin valmennustöiden ohessa) vielä muutamia vuosia.

Tulevalla jalkapallotohtorilla on vuoden mittainen sopimus Ecuadoriin. Mitä tavoitteita hän asettaa itselleen sopimuskaudelle?

– Hyvin selkeä ykköstavoite on auttaa valmennustiimiä ja joukkuetta toimimaan laadukkaasti sekä sitä kautta seuraa kehittämään ja myymään pelaajia. Toinen tärkeä tavoite liittyy kielitaitooni. Sen tulee kehittyä, jotta pystyn kommunikoimaan espanjaksi ihmisten kanssa. Samalla muut tavoitteeni oppimiseen (koulu, kulttuuri ja valmennus) liittyen pysyvät, Sarajärvi päättää.