Huuhkajat maailmalla: Tromsøn suomalaiset parrasvaloissa – muualla riittää siirtokuhinaa

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Robert Taylor ja muut Tromsøn suomalaiset

Norjan liigan suomalaisseura Tromsø IL urakoi viikon aikana peräti kolme peliä. Mikä iloisinta, joukkueen kaikki suomalaispelaajat – Robert Taylor, Onni Valakari ja Juha Pirinen – urakoivat kaikissa otteluissa täydet minuutit!

Ensimmäisenä Tromsø kaatoi liigajumbo Stabaekin vieraissa. Ottelun ainoa maali syntyi, kun norjalaiskeskikenttä Lasse Nilseniä rikottiin. Pilkun asteli vetämään kukas muukaan kuin Robert Taylor, ja maaliinhan se upposi.

Torstaina Tromsø tipahti cupissa Ville Jalaston edustamalle divariseura Kongsvingerille lukemin 1-0, mutta sunnuntaina joukkue otti jälleen kovan päänahan. Pohjoisen voiman sai tuta suurseura Rosenborg, jonka Tromsø voitti Simen Wangbergin maalilla 1-0. Voidaan toivoa, että Trondheimissa on nyt pistetty muistikirjoihin nimi Valakari, joko poika Onni tai valmentajaisä Simo, jonka asemaa ajatellen voitto oli huipputärkeä. Huonosti kautensa aloittanut Tromsø on jo pari pistettä putoamisviivan yläpuolella.

Erikseen kiitettäköön vielä televisiokanava Kutosen päätöstä näyttää Tromsøn ottelu ilmaiseksi. Mahtavaa, toiveissa lisää!

Pyry Soiri

Maajoukkueessa sädehtineen 24-vuotiaan Pyry Soirin aika Itävallan Admira Wackerissa jäi vain 12 peliin ja kahteen maaliin. Tämän vuoden puolella peliaikaa ei liigassa tullut minuuttiakaan, joten joukkueen vaihtuminen tuskin yllätti ketään.

Ensi kaudella Soiri pelaa Markus Halstin, Joni Kaukon ja Noah Nurmen seurana Tanskan liigan Esbjergissä. Uutisoinnin perusteella tanskalaisseura on maksanut Soirista Itävaltaan, mutta kauppasummaa ei paljasteta.

Viime kauden laitureista 26-vuotias Adnane Tighadouini palaa lainalta Malagaan ja Tanskan U21-maajoukkueen laituri Carlo Holse FC Kööpenhaminaan. Toistaiseksi Esbjergin laitapelaajaosasto tulee muodostumaan Soirin ohella kolmesta pelaajasta. He ovat kaksi vuotta joukkuessa pelannut portugalilainen Oti, akatemiasta edustusjoukkueeseen vuonna 2015 noussut Mathias Kristensen sekä viime kaudella junioreissa sähäkästi esiintynyt Patrick Egelund.

Odotettavissa on, että Soiri, Oti ja Kristensen taistelevat kahdesta avauksen paikasta – toki Esbjergin halukkuus maksaa Soirista kertoo hänen olevan pikkukylässä haluttu pelaaja. Tärkeintä Soirin uran kannalta olisi nyt joka tapauksessa saada alle ehjä kausi kunnon minuuteilla hyvässä eurooppalaisessa pääsarjassa.

Samu Volotinen ja Patrik Raitanen

20-vuotias 31 Veikkausliiga-pelin veskari Samu Volotinen siirtyi tammikuussa ennakkoluulottomasti Bosnia-Hertsegovinan liigaan. Virallisissa peleissä peliaikaa ei lopulta tullut, mutta vantaalainen ei jäänyt paikoilleen; uusi seura Apollon Limassol on löytynyt Kyprokselta.

Joukkueen nykyinen maalivahtikaksikko siirtyy ensi kaudeksi muualle Kyprokselle ja Portugalin divariin. Tilalle ykkösmaalivahdiksi on tulossa 28-vuotias saksalainen Joel Mall, joka pelasi viime kaudella Kyproksen liigan Pafos FC:ssä ja vielä keväällä 2017 Saksan 2. Bundesliigaa Darmstadtin paidassa.

Kakkosmaalivahdin paikasta voitaneen kuitenkin käydä tiukka ilpailu Volotisen sekä kahden lupaavan, mutta aikuisten pelin osalta täysin kokemattoman, nuoren (Michalis Papastylianoun ja Michalis Papacharalampousin) välillä. Toisin sanoen ei ole mitään syytä sille, miksei Volotinen voisi olla ensi kaudella UEL-joukkueen kakkosveskari.

Jazz-kasvatti Patrik Raitanen puolestaan vaihtaa Liverpoolin U-18-joukkueen Hollannin liigajoukkue Fortuna Sittardiin. Tiedotteen perusteella topparin tavoite on ensi kaudella saada mahdollisimman paljon minuutteja. Säännöllinen peliaika ylittäisi tietysti odotukset, mutta hyvillä suorituksilla kaikki on mahdollista. Hollannin liigasta puolestaan on tunnetusti hyvä ponnistaa Huuhkajiin…Jäämme odottelemaan!