Huuhkajat maailmalla: Suomalaisia Veronaan ja Kilmarnockiin – ja 16-vuotias Chelsea-lupaus huippukovissa ympyröissä

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Nicholas Hämäläinen

22-vuotias Niko Hämäläinen on edustanut legendaarista lontoolaisseura Queens Park Rangersia vuodesta 2014. Englannin tarunhohtoisessa mestaruussarjassa laitapuolustaja on päässyt irti vain kolmesti, viimeksi 22. lokakuuta 2016 Sheffield Wednesdayta vastaan.

Hämäläisen kevät kului hieman alavireisesti lainalla Los Angeles FC:ssä, ja syksyksi osoite vaihtuu: QPR on lainannut nyt pelaajansa Skotlannin liigan Kilmarnockiin.

Debyytti lainaseurassa koitti heti lauantaina Aberdeenia vastaan. Tuloksena täydet peliminuutit, maaliton tasapeli ja valinta ottelun pelaajaksi. Lainastintti alkoi siis hyvin – toivotaan, että tästä alkaa nousu vaihtopenkeillä vietettyjen jaksojen jälkeen!

Sauli Väisänen

Myös 25-vuotias keskuspuolustaja Sauli Väisänen on saanut uuden osoitteen. Italiassa jo pari vuotta vaikuttanut Väisänen pelaa jälleen Serie B:tä – uusi seura on Chievo Verona.

Sunnuntaisessa Perugia-kamppailussa Väisänen ei vielä ollut kokoonpanossa, ja topparina pelasivatkin divarijyrä Michele Rigione sekä täksi kaudeksi joukkueeseen liittynyt, aiemmin Serie C:ssä pelannut 22-vuotias Maxime Leverbe. Vaihtopenkiltä löytyi lisäksi 37-vuotias veteraani, 226 ottelua Chievossa pelannut Bostjan Cesar.

Ensi perjantaina Chievo kohtaa kotonaan Empolin. Todennäköisin topparipari lienee tuolloin Rigione-Väisänen, ja suomalaisesta voikin pian tulla joukkueen ykköstoppari, etenkin Cesarin pysyessä penkillä varatopparin roolissa. Se ei olisi Huuhkajienkaan kannalta täysin lohduton tilanne.

Ja kyllä – suomalaisista myös Perparim Hetemaj pelaa Chievon riveissä. Häntäkään ei kuitenkaan ole kokoonpanossa näkynyt, ja huhut ovat vieneet miestä kovaa vauhtia muun muassa Turkkiin.

Teemu Pukki

Ylistyssanat alkavat Teemu Pukin kohdalla loppua kesken. Kotkan poika nöyryytti tällä kertaa itse Chelseaa 2-3-tappiossa. Kolmessa pelissä on syntynyt viisi maalia, ja Pukki johtaa edelleen yksinäisyydessään Valioliigan maalintekijätilastoja.

Tämä kaikki loppuu joskus, joten nautitaan nyt, kun nauttia voimme. Kiitos, Teemu.

Markkanen, Hovi & Valakari

Tunnustusta on syytä jakaa myös muissa kovissa sarjoissa maalinteossa onnistuneille suomalaisille. PSM Makassarin Eero Markkanen pamautti ensimmäisen maalinsa Indonesian liigassa PSS Slemania vastaan. Markkanen on päässyt kauden 11 ottelussa kentälle vain 216 minuutin ajan, mutta valmentajan puheiden perusteella tuuli voi kääntyä.

Saksan Regionalligassa Union Fürstenwalde ja legendaarinen SV Babelsberg kohtasivat, ja ottelun ratkoi vaihdosta sisään tullut suomalainen – Kimmo Hovi. Ottelu päättyi 1-0. Knoppina mainittakoon, että vuosikaudet alasarjoissa viettänyttä Babelsbergiä vastaan maalinteossa ovat 2000-luvulla onnistuneet niin Southamptonin kuin Malmö FF:nkin nykyiset valmentajat Ralph Hasenhüttl ja Uwe Rösler.

Maali-iloittelun täydensi Tromson Onni Valakari Brannin ja Tromson kamppailussa Valakari tykitti pallon komeasti oikeaan nurkkaan. Maali oli liigakauden viides. Valakarin lisäksi myös Juha Pirinen ja Robert Taylor pelasivat täydet minuutit.

Lucas Bergström

Kuka? Harva tietää vielä, kuka 16-vuotias maalivahti Lucas Bergström on. Nuorukainen kannattaa kuitenkin ottaa tutkan alle, sillä potentiaalia selvästi on.

Paraisilla PIF:n riveissä jalkapallon aloittanut, parin vuoden ajan TPS:ssä pelannut Bergström siirtyi viime syksynä Chelsean akatemiaan. U18-Valioliigassa on kertynyt viisi ottelua, mukaanlukien nollapeli Readingin akatemiajoukkuetta vastaan.

Perjantaina Bergström pääsi ensimmäistä kertaa U23-Valioliigassa penkille ottelussa Manchester Cityä vastaan. Torjuntavastuun kantoi Kroatian U17-maalivahti Karlo Ziger.

Viime kaudella Chelsean U23-joukkueessa pelasi muun muassa nykyisin PSG:n edustusjoukkueen kakkosvahtina toimiva Marcin Bulka. Vain 16-vuotias Bergström tekee nimeä kovassa joukossa, ja isokokoista maalivahtia on hyvä alkaa tarkkailla. Pistä nimi mieleen!