Huuhkajat maailmalla: Sunnuntain maali-iloittelua

Suomalaisia pelaa alkaneella kaudella yli 15 maassa edustaen yli 30 eri seuraa. Osa heistä on entisiä Huuhkajia, osa tulevia. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Aleksandr Kokko

Neuvostoliitossa syntynyt 30-vuotias Aleksandr ’’Boris’’ Kokko on uransa aikana voittanut Veikkausliigan maalikuninkuuden, edustanut Huuhkajia A-maajoukkuetasolla ja reppureissannut muun muassa Rovaniemen ja Australian kautta nykyiseen seuraansa, hongkongilaiseen Eastern SC:hen.

Maajoukkueen kannalta on tosiasia, ettei kutsua Huuhkajiin ole tulossa niin kauan kuin Kokko onnettoman tasoisessa Hong Kongin pääsarjassa pelaa. Miellyttävä ilmasto, ikimuistoiset kokemukset ja kelvollinen palkkapussi ovat kuitenkin hyökkääjälle taattuja tältäkin reissulta. Boris alkaa olla ehkä ikänsäkin puolesta poissuljettu vaihtoehto maajoukkueen kannalta, mutta luontainen maalintekijä mies on koko uransa ajan ollut – ja heitä ei Suomen passilla varustettuna ole liikaa näkynyt.

Kokon kausi on lähtenyt loistavasti käyntiin, vaikka muu joukkue tarpookin syvissä vesissä. Boris on tehnyt joukkueensa kaikki kolme maalia yhtä monessa ottelussa, ja tämä oikeuttaakin maalintekijätilaston jaettuun toiseen sijaan. Kaksi maaleista syntyi perjantaina 15. syyskuuta, kun Eastern SC kaatui Warriorsille noin 700 katsojan edessä (video).

 

Simon Skrabb

Pietarsaaren suurlupaus Simon Skrabb nousi sensaatiomaisesti otsikoihin kuusi vuotta sitten olemalla kaikkien aikojen nuorin Veikkausliigassa maalin tehnyt pelaaja. Tuolloin 16-vuotiaan hyökkääjän ennätys on nyttemmin jo sivuutettu Glasgow Rangersia nykyään edustavan Serge Atakayin toimesta, mutta se ei poista saavutuksen merkittävyyttä.

Skrabb vakiinnutti teini-ikäisenä pelipaikan Jaron liigassa pelanneesta miehistöstä ja luonnollisesti edusti Suomen nuorten maajoukkueita myös kaikissa ikäluokissa. A-maajoukkuedebyytti tuli vuonna 2016 Ruotsia vastaan, mutta sen jälkeen on valitettavasti ollut hieman hiljaisempaa. Skrabbilla on edelleen kuitenkin ehdottomasti potentiaalia nousta vaikka maajoukkueen avauskokoonpanoon asti.

Pietarsaaresta lainalle Ruotsiin 19-vuotiaana siirtynyt nuorimies on edelleen samalla tiellä. Nykyisin IFK Norrköpingiä yhdessä maajoukkuelegenda Daniel Sjölundin kanssa edustava Simon on vakiinnuttanut paikkansa viime talven loukkaantumisen jäljiltä myös Allsvenskanissa. Perjantaina 15. syyskuuta Skrabbille irtosi jälleen täydet 90 minuuttia peliaikaa, ja Sjölund tuli ottelun loppupuolella vaihdosta kehiin, kun Norrköping tasasi pisteet Kalmarin kanssa.

Kuva: Steindy

 

Njazi Kuqi

Yksi viikon yllättävimmistä jalkapallouutisista kuului Kuqien klaanista. Njazi Kuqi on tullut vuosien varrella tunnetuksi varsinaisena reissumiehenä pelattuaan yli kymmenessä ulkomaisessa joukkueessa ympäri Eurooppaa. Pari viime vuotta kotoisassa Veikkausliigassa hyvään tahtiin maaleja paukutelleen Nassen poislähdöstä alettiin juoruilla varsin kovaankin ääneen, kun isoveli Shefki joutui pakkaamaan tavaransa ja jättämään FC Interin päävalmentajan paikan. Vaikka monen vanhemman suomalaispelaajan kohdalla onkin liikkunut viime vuosina huhuja siirrosta Aasiaan, tuskin kukaan silti osasi arvata Njazi Kuqin seuraavaa liikettä.

Tiistaina 12. syyskuuta nimittäin uutisoitiin Kuqin jatkavan uraansa Intiassa Atlético de Kolkatassa. Seura on sama, johon Jussi Jääskeläinen siirtyi hiljattain. Teddy Sheringhamin valmentama Atlético pelaa ottelunsa hieman erikoisessa, vain viiden kuukauden mittaisessa Intian Superliigassa, joka on viime vuosina alkanut profiloitua eurooppalaisten tähtien jäähdyttelysarjana. Nassen kohdalla onkin mielenkiintoista seurata muun muassa sitä, pääseekö entinen Huuhkaja-hyökkääjä pelaamaan kärjessä yhdessä itsensä irkkulegenda Robbie Keanen kanssa.

 

Suomalaisten maalivire

Jalkapallo on maalintekopeli, ja kotikatsomossa on helppo iloita, kun suomalaispelaajat saavat nimensä tulostaululle. Tällä viikolla iskussa oli myös moni hieman vähemmälle huomiolle jäänyt pelimies.

Viikon parhaasta suomalaisyhteistyöstä vastasi hollantilaisen FC Twenten härmäläiskaksikko. Nuori Fredrik Jensen hankki kulmapotkun, josta vastikään lainasiirrolla Hollantiin saapunut Thomas Lam puski pallon vasempaan alakulmaan aivan tolpan juureen (video). Twente voitti sunnuntain ottelussa Utrechtin lopulta numeroin 4-0.

Sunnuntai oli suomalaispelaajille muutenkin erinomainen päivä. Itävallan liigan St. Pöltenin Roope Riski onnistui maalinteossa (video) Austria Wieniä vastaan; osuma oli erityisen tärkeä, sillä kyseessä oli uuden valmentajan debyyttiottelu. Viime viikolla kyproslaiseen Doxa Katokopia FC:hen siirtynyt Berat Sadik sai puolestaan omalle stintilleen unelma-alun, kun Sadik pääsi debyytissään puskemaan pallon Nea Salamisin verkkoon 12. peliminuutin kohdalla (video). Lisäksi Shakhtyor Soligorskin Pyry Soiri onnistui maalinteossa Valko-Venäjän pääsarjassa Slavia Mozyria vastaan (video).

Mitä vanhemmat edellä, sitä nuoremmat perässä. Akatemiajoukkueiden peleissä maalinteossa kunnostautuivat viikon aikana myös Ajaxin alle 19-vuotiaiden Saku Ylätupa (video) sekä Glasgow Rangersin alle 20-vuotiaiden Serge Atakayi.

Kirjoittajat: Alec Neihum & Henrik Hyvönen