Huuhkajat maailmalla: Paukun paluu karuun arkeen

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Paulus Arajuuri

Suomen maajoukkueen lempeän jättiläisen, Paulus ’’Paukku’’ Arajuuren nimi nousi taas monen huulille Kroatiaa ja Turkkia vastaan pelattujen karsintapelien jälkeen. Tasapainoinen esitys Rijekassa ja loisteliaan tasoitusmaalin iskeminen kotiyleisön edessä Turussa loivat uskoa maajoukkueen kannattajille sekä varmasti miehelle itselleen seurajoukkuetta ajatellen.

Pieni piristysruiske tuli tarpeeseen, sillä Puolassa 2014–2016 dominoinut topparijärkäle on kohdannut tällä kaudella aivan uuden haasteen. Arajuuri siirtyi tammikuussa Teemu Pukin seurakaveriksi Brøndby IF:n riveihin Tanskan Superliigaan, mutta ensimmäinen vuosi ei ole missään nimessä ollut ruusuilla tanssimista. Siinä missä Pukki mätti kevätkaudella maaleja, Arajuurelle irtosi paikka avauksessa vain kuudesti, eivätkä esitykset olleet kovin mairittelevia. Huuhkajien vakioavaajan puolustukseksi täytyy tosin todeta, että Brøndbyn alakerran pelaaminen oli läpi kevään erittäin epävarmaa.

Heinäkuussa käynnistyneellä uudella sesongilla Arajuuri on jakanut vastuuta islantilaisen Hjortur Hermannssonin ja saksalaisen Benedikt Rockerin kanssa vaihtelevalla menestyksellä. Brøndby on pitänyt nollan kuudessa pelissä kahdestatoista, ja näistä Arajuuri on avannut neljästi. Ilman Huuhkaja-lasejakin voi kuitenkin todeta Pauluksen olevan lähtökohdiltaan tästä kolmikosta kovin tekijä, ja jos Paukku vain saisi siirrettyä maajoukkuevireensä myös Brøndby-paitaan, olisi avauskokoonpanopaikan sementoiminen vain ajan kysymys.

Sunnuntaina 15.10. Brøndby kaatoi odotetusti kotikentällään Silkeborgin. Teemu Pukki pääsi toisella puoliajalla kentälle ja alusti isäntien 4-0-maalin, kun Arajuuri puolestaan istui valitettavasti koko ysikymppisen penkillä. Erinäisistä vastoinkäymisistä – kaksi ulosajoa kahden kuukauden sisään – huolimatta lempeän jätin otteita odottaa silti innolla tulevinakin viikkoina!

Kuva: Roger Gor

 

Juhani Ojala & Kari Arkivuo

Kun sensaatiomaisia päänahkoja eurokentillä napsinut Östersunds FK on vienyt ruotsalaisen jalkapallon Suomessa nauttiman rajallisen valokeilan, on joiltakin saattanut jäädä huomaamatta, että toinen pienellä budjetilla operoiva ruotsalaisjoukkue BK Häcken on pelannut erittäin mallikasta kautta. Tällä hetkellä neljännellä sijalla majailevan joukkueen menestyksen ytimessä on ollut laadukas puolustus. Sen tukipilarit ovat olleet sinivalkoisia: Ajaxista muistetun Rasmus Lindgrenin vierellä topparina on pelannut alkuvuonna SJK:sta Ruotsiin siirtynyt, Huuhkajissa äskettäin Kroatiaa vastaan ysikymppisen huhkinut Juhani Ojala. Laitapakkina on puolestaan häärinyt jo pitkään göteborgilaisseurassa pelannut Kari Arkivuo.

Juden ja Kallun hyvät otteet jatkuivat myös lauantaina 14.10., kun Häcken otti suvereenin 3-0-voiton putoamiskamppailussa pyristelevästä AFC Eskilstunasta. Nollapeli oli kumpaisellekin jo kauden kymmenes. Knoppina mainittakoon, että ottelussa pelasi myös kolmas suomalaisille tuttu puolustajahahmo – itse Taye Taiwo jäi tällä kertaa Ojalaan ja Arkivuohon verrattuna kakkoseksi!

 

Muita mainintoja

Voiko Huuhkajiin ponnistaa Saksan Regionalligasta? Tuskinpa, mutta espoolaispuolustaja Henri Aallon nollapeli VfB Oldenburgin paidassa Eutiner SV:tä vastaan ilahdutti Byyrin toimitusta kovasti. Antti Mäkijärvi istui koko ottelun Oldenburgin penkillä. Nollapeliin ylsi yhtä lailla myös pienen loukkaantumisen jälkeen maalinsuulle palannut Walter Viitala, joka pelaa Tanskan divarin Viborg FF:ssä.

Glen Kamara pääsi Huuhkajien mukaan Kroatia- ja Turkki-peleihin, mutta peliminuutteja ei nuorelle miehelle herunut. Seurajoukkueessaan Skotlannin liigan Dundeessa hyvin esiintynyt Kamara tekee kuitenkin itsestään jatkuvasti kannattavampaa valintaa myös maajoukkuetta ajatellen. Celtic oli lauantaina 14.10. parempi lukemin 1-0, mutta Kamara keräsi esityksestään kehuja. Ainoana kauneusvirheenä valmentaja Neil McCann tosin ottelun jälkeen totesi suojattinsa olleen liian kiltti, kun Kamara ei kaatunut tilanteessa, josta Dundee olisi voinut saada rangaistuspotkun.