Huuhkajat maailmalla: Maaleja ympäri maapalloa – pikaosumia Euroopassa, jysähdyksiä USA:ssa ja Singaporessa

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Alexander Ring

Uusi kausi Pohjois-Amerikan MLS-liigaa käynnistyi viikonloppuna, ja mukana on taas muutama suomalainen. Sarjassa jatkavat Montreal Impactin Jukka Raitala, Minnesota Unitedin Rasmus Schüller sekä New York City FC:n Alexander Ring. Lisäksi Nicholas Hämäläinen pelaa Los Angeles FC:ssä lainalla englantilaisesta Queens Park Rangersista.

Tähtivahvistus David Villa on siirtynyt New York City FC:stä Japaniin, joten joukkueensa kapteeniksi valittu Ring on nyt entistä tärkeämpi osa joukkueensa kokoonpanoa. Avausottelussa Orlandoa vastaan Ring onnistui viimeistelemään maalinkin. NYCFC:n 2-0-johto suli lopulta kuitenkin 2-2-tasapeliksi.

Glen Kamara & Vahid Hambo – pikamaaleja uusissa seuroissa

Romanialaiseen Astra Giurgiuhun siirtynyt hyökkääjäkolossi Vahid Hambo pääsi ensimmäistä kertaa avaukseen keskiviikkona cupissa liigajoukkue Dunărea Călăraşia vastaan. Jälki oli heti varsin tuhoisaa: ensimmäinen maali syntyi minuutilla 4 ja toinen maali minuutilla 7.

Toinen uudessa seurassaan säväyttänyt pelaaja on Dundeesta Rangersiin siirtynyt Glen Kamara. Oma koira pääsi puremaan Dundeeta lähes 49 000 katsojan edessä Kamaran debyytissä – lähes mystisen vapaaksi jäänyt Kamara oli haukkana maalin edessä ja pommitti osuman vain reilun neljän minuutin pelin jälkeen.

Rangersin valmentaja Steven Gerrard ylisti uutta hankintaansa 4-0-voittoon päättyneen otteluun jälkeen. Hän hehkutti Kamaran olleen bargain, alennuksella saatu löytö.

“Hän on huippupelaaja. Hänet on koulutettu erittäin hyvin Arsenalissa. Neil McCann puolestaan teki erinomaista työtä kehittääkseen hänet seuraavalle tasolle Dundeessa”, Gerrard hehkutti.

Maalintekijöitä: Pukki, Markkanen, Riski, Kauko

Viikon loput suomalaiset maalipyssyt ovat lähes tuttuakin tutumpia. Etenkin Teemu Pukin osumat – kuten lauantainen Millwallia vastaan – ovat jo lähes rutiinia; kotkalaisen tahti on tappavan kova. Pukki johtaa maalipörssiä tällä hetkellä kahden maalin erolla Sheffield Unitedin Billy Sharpiin.

Kreikan divarin Kissamikosin Roope Riski onnistui kahdesti maalinteossa liigan kärkijoukkue Volosia vastaan. Riski on tehnyt lainasiirtonsa aikana jo 7 sarjamaalia, mikä oikeuttaa jaettuun kuudenteen sijaan maalipörssissä. Sijoitus on kova, kun ottaa huomioon, että Riski on pelannut Kreikassa sarjapelejä vasta marraskuun lopusta alaken.

Tuttu nimi maalintekijänä on myös Joni Kauko: Esbjerg-kannattajat sekaisin saanut maali syntyi jatkoajalla Tanskan cupissa Odensea vastaan. Maali ei kuitenkaan riittänyt, vaan OB tasoitti ja voitti lopulta rankkarikilpailun.

Kooste päätetään Eero Markkaseen, joka pommitti maalinsa vasurilla Aasian AFC Cupissa, singaporelaisen Home Unitedin ja Erzin edustaman indonesialaisen PSM Makassarin taistossa. Samassa lohkossa pelaavat lisäksi filippiiniläinen Kaya sekä Lao Toyota Laosista. Niin Markkasen kuin yleisönkin riemu on iloista katsottavaa.