Huuhkajat maailmalla: Kuka ihmeen Juhani Pikkarainen?

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Juhani Pikkarainen

Siis kuka? Jo vuonna 2015 Itävaltaan, Red Bull Salzburgin akatemiaan lähtenyt toppari Juhani Pikkarainen on saanut kasvaa useampaan ikätoveriinsa verrattuna vähäisemmällä suomalaishuomiolla. Pitkänhuiskea TPS-kasvatti on ollut Itävallan divarissa pelaavan farmiseura FC Lieferingin vahvuudessa, mutta päässyt pelaamaan lähinnä lainasiirroilla. Juniorimaajoukkue-edustuksiakin on silti tullut, ja viime kesänä 19-vuotias Pikkarainen pääsi jo debytoimaan U21-maajoukkueessa Aapo Halmeen toppariparina. On mahdotonta ennustaa, lyökö Pikkarainen ikinä itseään toden teolla läpi, mutta saamaansa mediahuomioon suhteutettuna kyseessä on pelaaja, jonka uraa kannattaa pitää silmällä.

Keskuspuolustajan uusista kuvioista saatiin lukea itävaltalaismediasta tällä viikolla: Pikkarainen lainataan loppukaudeksi yhtä lailla divaria pelaavaan Blau-Weiß Linziin. Siirto on hieman yllättävä, sillä nuorimies tarvitsee ehdottomasti peliaikaa aikuisten tasolta, eikä tilanne sen suhteen näytä linziläisjoukkueessa kovin varmalta. Heti perjantaisessa harjoitusottelussa nelostason FC Welsiä vastaan puskemalla tehty maali tuskin kuitenkaan heikentää Pikkaraisen statusta. Lykkyä tykö!

Riskin veljekset

Seitsemän vuotta sitten Turun Palloseurasta maailmalle lähtenyt Riku Riski palaa Norjasta Suomeen HJK:n riveihin. Kahden vuoden sopimus ei ole missään nimessä uran jäähdyttelyä, vaikka viime vuodet eivät olekaan sujuneet mainittavan mallikkaasti. Riski on kuitenkin hyökkääjä parhaassa iässään ja Veikkausliigaan ehdottomasti ison profiilin pelaaja.

Riskin nuoremmalla veljellä, Roopella, on sen sijaan vaikeaa. Peliaikaa ei ole tullut, viimeisin maali on syyskuun lopulta, ja Riskin seura, Itävallan liigan SKN St. Pölten, tulee taistelemaan karsintapeleissä paikastaan pääsarjassa. Sopimusta on jäljellä vielä reilut kaksi vuotta, mutta tämän hetkinen tilanne ei lupaa hyvää.

Kuva: Facebook / HJK

 

Timo Stavitski ja muut maalintekijät

Ranskan liigan siirtyneen Timo Stavitskin tuhkimotarina jatkuu. Kuka olisi arvannut, että vielä lokakuussa Rovaniemen Keskuskentällä pelaillut hyökkääjä olisi nyt ratkaisemassa cup-ottelua Caenille? Stavitski teki ensin itse yhden ja antoi keskityksen toiseen maaliin. Näiden osumien turvin ottelu meni rangaistuspotkukisaan, josta voiton napannut Caen eteni cupin kahdeksan parhaan joukkoon.

Cup-magiaa nähtiin myös Saksassa, jossa Lukas Hradecky piti nollapelin Mainzia vastaan ja torjui joukkueensa näin välieriin. Lisäksi Genkin Jere Uronen jatkoi hyviä otteitaan Belgian cupissa – Kortrijk ei tehnyt maaliakaan, ja siitä palkintona Genk pelaa 17. maaliskuuta cupin finaalissa Standard Liegeä vastaan.

Lopuksi vielä mukavia maaliuutisia. Berat Sadik hilasi itsensä Kyproksen liigan maalipörssin jaetulle 8. sijalle onnistumalla rangaistuspotkussa. Vastikään Puolan divariin siirtynyt Petteri Forsell puolestaan pyssytti hienon kaukolaukausmaalin harjoitusottelussa slovakialaista Hradec Královéa vastaan. Maalivideon olosuhteet tuovat monelle taatusti mieleen vaikkapa Liigacupin tai nykyiset talvikauden höntsät…