Huuhkajat maailmalla: Kaksi veskaria, kolme nollapeliä

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Maalivahdeilta hyviä otteita

Kaksi suomalaisveskaria, kolme nollapeliä.

FC Kööpenhaminan Jesse Joronen teki torstaina tyhjäksi Serie A -joukkue Atalantan lukuisat yritykset. Joronen on nyt pelannut kahdeksassa Köpis-pelissään neljä nollapeliä. Enää ei liene epäilystäkään siitä, kuka on maalivahtihierarkian ykkönen, vaikka Joronen olikin lepovuorossa sunnuntaina, kun seniori Stephan Andersen kävi torjumassa FCK:n 3-2-voittoon.

Englannin divarin Bristol Cityn Niki Mäenpää puolestaan pelasi peräti kaksi ottelua päästämättä maaliakaan. Tiistaina vastaan asettui Queens Park Rangers, lauantaina Swansea City.

Iltalehti kertoi aiemmin Mäenpään lopettaneen maajoukkueuransa kaikessa hiljaisuudessa puolisentoista vuotta sitten. Onneksi Joronen on kuitenkin nykyvireessään loistava kakkosmaalivahti Huuhkajille. Kun Lukas Hradecky vielä pääsee pelikuntoon Leverkusenissa, voi Huuhkajien maalivahtitilanteen todeta perustellusti olevan Nations Leaguen lähestyessä parempi kuin pitkään aikaan!

Jasse Tuominen

Valko-Venäjän liigan BATE Borisov on pitänyt varsin jykevää taukoa kotoisesta liigastaan keskittyäkseen europeleihin. Ennen eilistä joukkue pelasi liigassa viimeksi reilusti yli kuukausi sitten.

HJK:ta vastaan kolme minuuttia pelannut Jasse Tuominen sai näytönpaikan avaukseen viime tiistaina Mestarien liigan karsinnoissa PSV Eindhovenia vastaan. Tuominen näytti heti alusta kaapin paikan viime kauden Hollannin-mestarille: vain 9 minuuttia oli kulunut, kun Tuominen juoksi erinomaisesti boksiin ja pyssytti maalin vasempaan ylänurkkaan. PSV voitti ottelun lopulta 2-3; BATEn toisen maalin teki ei enempää eikä vähempää kuin Alexander Hleb!

Sunnuntaina Tuominen palkittiin avauskokoonpanon paikalla liigaottelussa Vitebskia vastaan. Tilille kertyi 56 minuuttia ilman tilastomerkintöjä. Tuominen on joka tapauksessa koko ajan lähempänä BATEn vakioavausta, mikä lienee seuralle mieluisaa – sopimusta kun on jäljellä vielä joulukuuhun 2019 asti.

Petteri Forsell ja Teemu Pukki

Puolan liigan Miedz Legnican Petteri Forsell teki koko Ekstraklasan kauden ensimmäisen maalin, mutta eilisellä kierroksella Forsell sai vasta kauden toisen avauspaikkansa. Tuloksena oli kaksi maalia Jagiellonia Bialystokia vastaan. Maaleista etenkin ensimmäinen, entisen RoPS-pelaaja Henrik Ojamaan alustama osuma on todella näyttävä.

Norwich Cityn Teemu Pukki jatkaa oivaa maalivirettään. Maali syntyi lähes 25 000 katsojan edessä Preston North Endiä vastaan. Viimeistely oli varsin pukkimainen. Norwich Evening News yltyi kehumaan Temeä kuvaavasti:

Teemu Pukki ei näyttäisi vieraalta sunnuntailiigoissa. Se ei ole vähättelyä niiden pelaajille sen koommin kuin Suomen maajoukkuepelaajallekaan. Se on ennemminkin kehu villille tukalle, huolettomalle askellukselle, ajoittaisille koville kosketuksille ja hitaille käännöksille.

Viidessä ottelussa syntyneen kolmen maalin pitäisi vastata kaikkiin epäilyksiin. Pukki ei ehkä voita tyylikisoja, mutta on mahtavan tehokas.

Muuta mukavaa

Tanskan divarin Thistedin Sakari Tukiainen on yhä tulikuumassa maalivireessä. Viime ja toissa viikolla Tuksu iski hattutemput, tällä viikolla syntyi kolme maalia kahdessa ottelussa. Tukiainen johtaa nyt maalipörssiä sarjassa, jonka hyökkääjistä monilla on vankkaa kokemusta muun muassa Tanskan ja Ruotsin pääsarjoista.

Sporting Gijóniin siirtynyt Robin Lod debytoi sunnuntaina – ja teki heti maalin Gimnástic Tarragonaa vastaan.

Lisäksi viime kaudella Brentfordissa reservijoukkueen vuoden pelaajaksi valittu Marcus Forss teki tiistaina maalin Bournemouthin alle 23-vuotiaita vastaan, minkä jälkeen lauantaina luvassa oli jo viime vuonna odoteltu Championship-debyytti edustusjoukkueessa. Forss pelasi noin tunnin, ja vaikka tehoja ei tullut, valmentaja Dean Smith totesi Forssin pärjänneen hyvin.