Huuhkajat maailmalla: Hyökkääjien herkkuhetket

Suomalaisia pelaa jatkuvasti kotimaatansa kirkkaammissakin parrasvaloissa. Kuka lyö itsensä läpi? Kuka palaa maitojunalla takaisin kotiin? Byyri seuraa suomalaisten otteita viikoittain ja raportoi mielenkiintoisimmat tapahtumat muille kannattajille.

Joel Pohjanpalo

Joel ”Jolle” Pohjanpalo nousi kotimaisen futisyleisön tietoisuuteen paukutettuaan vasta 16-vuotiaana Kakkosen maaliennätyksen uusiksi 33 osumallaan Klubi 04:n riveissä. Jo tuolloin oli nähtävissä Pohjanpalon poikkeuksellinen kyky maalintekoon, ja paikka HJK:n edustusjoukkueessa seuraavalla kaudella oli selviö. Debyyttikauden upein hetki koettiin Jollen osalta heti avauskierroksella IFK Mariehamnia vastaan. Hattutemppu alle kolmessa minuutissa (video) ja kansainvälinen huomio oli saavutettu.

Pikakelauksella Borussia-Parkille, jossa lauantaina 21.10.2017 kohtasivat Borussia Mönchengladbach ja Bayer 04 Leverkusen. Ottelu oli 1-4 tilanteessa Leverkusenin hyväksi, kun 23-vuotiaaksi varttunut Pohjanpalo viimein päästettiin irti 79 minuutilla. Kaksi minuuttia myöhemmin oli Danger iskenyt (video). Saksassa ansaittua lempinimeä tuskin tarvitsee sen enempää avata.

Pohjanpalo siirtyi Die Werkselfin organisaation jo nelisen vuotta sitten, jolloin muuan Sami Hyypiä vaikutti seuran päävalmentajana. Aluksi kyseessä oli lainasiirto, ja osto-optio käytettiin ”vasta” pari vuotta myöhemmin edelleenlainauksen jälkeen. Viimeistely on ollut sen jälkeen tappavan tehokasta: kahdeksassa ottelussa 18 tehtyä maalia, minuutteihin suhteutettuna maali ällistyttävästi vain noin 38 peliminuuttia kohden. Tahti on ollut hengästyttävä, mutta paikka avauskokoonpanossa on siunaantunut Jollelle vain yhden (!) kerran.

Huuhkaja-paidassa Pohjanpalo on sekä omissani että varmasti monen muunkin hahmotelmissa seuraavien karsintojen ykköshyökkääjä. Jolle on se pelaaja, joka voi omalla panoksellaan kääntää otteluita Suomen hyväksi. Tämä kuitenkin vaatisi säännöllistä peliaikaa, ja sitä ei tällä hetkellä Heiko Herrlichiltä liikene. Mistäköhän löytyisi ratkaisu?

Kuva: Fuguito

Teemu Pukki

Ilmiö on ollut viime vuosina hämmentävän yleinen. Kotkan kasvatti Teemu Pukki paukuttelee maaleja seurajoukkueessaan Brøndbyssä minkä kerkeää, mutta vireestä huolimatta Huuhkajissa esiintyy aivan toinen pelaaja – hieman eksyneen ja aran, joskus jopa flegmaattisenkin oloinen.

Viime viikkoina asetelma on ollut päälaellaan. Kosovoa vastaan tuli maali, ja Turkki-ottelussakin Pukki paini, prässäsi ja raastoi loistavasti tavalla, joka on äärimmäisen kaukana aikanaan maailmalle lähteneen kiharatukan hieman liiankin kiltistä pelityylistä. Samanaikaisesti Tanskan liigan viime kauden toisiksi kovin maalipyssy on kuitenkin seurajoukkueessaan pudonnut vaihtopenkille. Ennen sunnuntain ottelua Pukilla oli liigassa meneillään 10 ottelun maaliton putki.

Se putki on historiaa se. Peli ehti vanheta Helsingøria vastaan vain hieman yli kolme minuuttia, kun Pukki oli pahanteossa. Reidellä tehty maali (video) jäi ottelun ainoaksi, ja Brøndby siirtyi sarjan kakkospaikalle. Paulus Arajuuri istui valitettavasti koko ottelun penkillä. Pukin onnistumisen voi kuitenkin sanoa tulleen tärkeään paikkaan – toivottavasti vire löytyy seurajoukkueessakin maalin myötä jälleen!

Berat Sadik

Ei kahta ilman kolmatta. Viime EM-karsinnoissa moni kannattaja suorastaan ruinasi Boratia kentälle. Tämän jälkeen mies on kuitenkin hieman kadonnut valokeilasta – stintti Venäjän liigan Krylia Sovetovissa alkoi luisua alamäkeen valmentajanvaihdoksen ja pahan loukkaantumisen myötä. Peliaika tyrehtyi, ja lopulta syyskuussa Kiuruveden Palloilijoiden kasvatti vaihtoi Venäjältä välimerelliseen ilmastoon ja suuntasi Kyprokselle.

Heikkotasoisesta Kyproksen liigasta tai etenkään Doxan joukkueesta ei välttämättä ole asiaa Huuhkajiin, mutta maaleja paukuttelemalla Sadik voi vielä ainakin saada siirron johonkin kovempaan sarjaan. Lauantaina Sadik muistutti taidoistaan maalin (video) merkeissä Doxan nuijiessa Alki Oroklinin 0-5.

Muita mainintoja

Pienen tauon jälkeen suomalaisten maalihanat aukesivat varsin laajalla rintamalla. IFK Norrköpingin Simon Skrabb tasoitti GIF Sundsvallia vastaan kaukolaukauksella (video) ottelun loppulukemiksi 2-2. Ajax U19:n Saku Ylätupa teki puolestaan komean maalin (video) joukkueensa päihittäessä Hammarbyn akatemian UEFA Youth Leaguessa. Joukkuetta valmentava legendaarinen John Heitinga hehkutti ottelun jälkeen odottavansa superlupaukselta paljon.

Myös puolustuspäähän on jaettava tunnustusta. Puolustajista maalinsa pitivät puhtaana Werder Bremenin Niklas Moisander, FC Twenten Thomas Lam sekä Genkin Jere Uronen. Sandnes Ulfin Maalivahti Saku-Pekka Sahlgren piti puolestaan kautensa 13. nollapelin Norjan divarin nousutaistossa.

Lisäksi nollapelin piti – kuten Englannin kentillä niin monta kertaa aiemminkin – pelaaja nimeltä Jääskeläinen. Kyseessä ei ollut kuitenkaan vanha kunnon Jässi, vaan hänen poikansa William Jääskeläinen! Nantwichissa lainasiirrolla pelaava Will pelasi Ketteringiä vastaan loistavan ottelun, torjui pilkun ja auttoi joukkueensa FA Cupin ensimmäiselle kierrokselle. Byyri toivottaa uudelle sukupolvelle onnea kovatasoisen Stevenagen kaatoon!