Hollannissa mentiin talvitauolle – Mestaruus kahden kauppa

Hollannin pääsarja Eredivisie lähti joulun alla muutaman viikon mittaiselle talvitauolle. Sarjasta on ehditty nyt pelata 17 kierrosta eli tasan puolet. Byyri teki selkoa, millaisista asetelmista lähdetään puukenkämaassa kohti kevättä, ja sarjan jälkimmäistä puoliskoa.

Mestaruus kahden kauppa

Jo tässä vaiheessa voidaan mestaruustaistelu julistaa kahden suuren taisteluksi. Hallitseva mestari PSV pitää piikkipaikka 48 pisteellä. Amsterdamin ylpeys Ajax vaanii tosin vain kahden pisteen päässä. Kaksikon maalisuhdekin on identtinen: 60-8.

Sarjakärjessä olevan eindhovenilaisryhmän suurin kysymysmerkki ennen kautta oli valmennuksessa, mutta Mark van Bommelin ensimmäisestä päävalmentajakaudesta on muodostumassa menestys. Erityisen murhaava PSV on ollut kotinurmellaan, jossa se on voittanut kaikki ottelunsa tähän mennessä, päästäen näissä vain kaksi maalia koko alkukauden aikana.

Toinen iso PSV:n kysymysmerkki oli maalinteossa, kun viime kaudella lainalla ollut Marco van Ginkel palasi Chelseaan. Maalinteossa aseteltiinkin Luuk de Jongille suuria saappaita ja hollantilainen on hypännyt niihin enemmän kuin onnistuneesti. Kauden alkupuolella on syntynyt jo 14 maalia, joka vastaa samaa mitä van Ginkel mätti koko viime kaudella. de Jongin maalimäärä oikeuttaa tällä hetkellä myös koko Eredivisien maalintekijätilaston ykköstilaan.

Toisena oleva Ajax on tällä hetkellä kovassa lennossa ja tauko tuli sen kannalta huonoon paikkaan. Amsterdamilaiset ovat voittaneet nyt 11 sarjaottelua putkeen ja edellinen tappio kaikki kilpailut mukaan luettuna on niinkin kaukaa kuin 23.9., juurikin PSV:n vieraana.

Ajaxilla on keväällä tulossa enemmän otteluruuhkaa kuin PSV:llä, sillä Ajax on mukana myös Mestarien liigan pudotuspelivaiheessa ja Hollannin cupissa. PSV:n tie jäi ”tsämppärissä” alkulohkoon ja joukkue söhelsi itsensä ulos myös cup-kilpailusta jo lokakuussa.

Katso tämä: Sunnuntai 31.3. klo 17.45 Ajax – PSV

Väliinputoaja Rotterdamista

Hollannin kolmas suuri joukkue Feyenoord on jämähtänyt väliputoajan asemaan. Joukkue on Eredivisien sarjataulukossa sijalla kolme, kiinni Eurooppa-liigan viimeisen kierroksen karsintapaikassa, turvallisesti kahdeksan pisteen etumatkalla seuraavaan. Mestaruus on karannut jo 12 pisteen päähän, joten rotterdamilaisten sijoituksen voisi melkein jo naulata sekä kirkossa kuuluttaa.

Tilanteeseen ei voi olla kuitenkaan Feyenoordin organisaatiossa lainkaan tyytyväisiä. Alkukausi on epäonnistunut pahasti. Hollantilaismedia nosti Feyenoordia kauden alla jopa suosikiksi. Yleinen näkemys oli, että Feyenoord lähtee etumatkalta PSV:hen sekä Ajaxiin nähden ja kauden juoni oli se, että riittääkö etumatka. Todellisuudessa Feyenoord ei ole kuitenkaan johtanut päivääkään Eredivisietä.

Feyenoord on pääsääntöisesti pelannut hyvää jalkapalloa, mutta sen kompastuskivenä ovat olleet muutamat todella surkeat ottelut, joissa se on ollut täydellisen hukassa. Näistä nostettakoon kauden alla kärsitty 4-0-tappio Slovakiassa Trencinille Eurooppa-liigan karsinnassa ja sarja-avauksessa kärsitty 2-0-tappio sarjanousija De Graafschapille.

Pahin takaisku oli kuitenkin verivihollisen Ajaxin täydellinen ylivoima Hollannin klassikkokamppailussa lokakuun lopussa. Ottelu päättyi 3-0 Amsterdamissa ja numerot jopa imartelivat vieraita. Feyenoordin kauden päätavoite lieneekin kauden jälkimmäisellä puoliskolla nykyisen sijoituksen turvaaminen, cupin voiton puolustaminen ja revanssi Ajaxista kotikentällä.

Katso tämä: Sunnuntai 27.1. klo 15.30 Feyenoord – Ajax

Taistelu europaikoista

Hollannissa sijoille 4-7 päätyneet pelaavat kauden päätteeksi vielä keskenään pudotuspelit Eurooppa-liigan karsintoihin oikeuttavasta paikasta. Nyt näillä sijoituksilla on Utrecht, Vitesse, Heracles ja AZ Alkmaar. Kaikki neljä mahtuvat neljän pisteen sisään ja kaksi pistettä Alkmaarin perässä oleva Venlo pitää vielä ehdottomasti ottaa tähän kisaan mukaan.

Utrecht, Vitesse ja AZ ovat niillä sijoituksilla millä niiden odotettiinkin olevan, mutta Heraclesin ja Venlon kaudet ovat olleet todella positiivisia yllätyksiä. Heraclesin tuore manageri Frank Wormuth oli riski, joka selvästi kannatti ottaa. Aiemmin Saksan nuorisomaajoukkueissa uraa tehnyt herra on selvästi saanut irti maksimaalisen Almelon nuorisosta ja tulos on ollut sen mukaista.

Oikeastaan vielä suurempi yllätys on kuitenkin ollut Venlo. Venlossa sarjapaikan säilyttäminen meni viime vuonna vaikeaksi ja kauden päätteeksi kaksi avainpelaajaa suuntasi Zwolleen. Manageri Maurice Steijnille huudeltiin potkuja jo ennen kauden alkua ja päätavoite oli jälleen sarjapaikan säilyttäminen. Siksi kahdeksas sija ja parin pisteen välimatka europaikoille on paljon enemmän mitä osattiin odottaa. Pitää kuitenkin muistaa, että Venlo aloitti viime kaudellakin lähes yhtä hyvin, mutta kevät oli karmea.

Mainittakoon vielä, että Utrechtin neljäs sija on vaatinut toimenpiteitä ja raskaita päätöksiä. Kausi käynnistyi Stadion Galgenvaardilla surkeasti ja Utrecht-ikoni Jean-Paul de Jong sai väistyä rakastamansa seuran peräsimestä. Tilalle hankittiin Dick Advocaat, jonka alaisuudessa Utrecht on lähtenyt uuteen lentoon.

Katso tämä: Lauantai 2.3. klo 19.30 Heracles-Utrecht

Keskikasti puuttuu

Eredivisien sarjataulukon alempi puolisko on lähes ennätystasainen. Sijat 9-17 mahtuvat kaikki kuuden pisteen sijaan. Pari voittoa voi siis liikuttaa europaikkojen kantaan, kun taas pari huonompaa peliä heittää karsintapaikoille.

Fortuna Sittard, Heerenveen ja ADO Den Haag ovat kaikki 20 pisteessä. Sittard on sarjanousijana näistä ehdottomasti iloisin yllätys. Sen alku oli hankala, mutta palaset löysivät paikkansa lokakuussa, jonka jälkeen taskuun on tarttunut tasaiseen tahtiin kolmen pisteen voittoja. Kauden ehdoton kohokohta tähän mennessä on ollut Feyenoordin vieraana napattu vierasvoitto joulukuun puolivälissä.

Pisteen mainittua kolmikkoa perässä joulua lähti viettämään Willem II. Tilburgilaisten suurin ilonaihe tällä kaudella on ollut espanjalainen maalitykki Fran Sol, joka on tehnyt puolet joukkueensa 26 maalista. Willemin erottaa paremmista sijoituksista heikot pelit syys- ja lokakuussa. Joukkue pelasi tuolloin peräti 11 viikkoa ilman voittoa.

Kaksi pistettä Willemiä perässä ja kaksi pistettä karsintaviivan yläpuolella on ensimmäistä pääsarjaseikkailuaan läpikäyvä FC Emmen. Perinteikkään seuran ensimmäinen pääsarjaottelu ikinä päättyi voittoon, kun se kaatoi sarja-avauksessa ADO Den Haagin vieraissa maalein 1-2. Kolmen pisteen voittoja on tämän jälkeen tarttunut matkaan vielä kolme kappaletta lisää.

Pisteen Emmeniä perässä on Excelsior Rotterdamista. Heille tauko tuli hyvää paikkaan, sillä otteet alkoivat olemaan joulukuussa jo huolestuttavia. Kauteen on myös mahtunut muutama varsin ruma tappio.

Viimeisenä joukkueena karsintaviivan yläpuolella majailee Tim Sparvin myötä suomalaisille tutuksi tullut FC Groningen. Groningen on onnistunut keräämään 15 pistettä, mutta on maalieron turvin samassa pistemäärässä olevia Zwollea ja NAC Bredaa edellä. Groningen ja Zwolle ovat ehdottomasti kauden pahimmat alisuorittajat tähän mennessä.

Groningen sijoittui viime kaudella sijalle 12., joka oli selkeä pettymys parempaan tottuneessa seurassa. Paljon laitettiin uusiksi, mutta tulos on ollut edelliskauttakin heikompaa. Euroborgin stadionin uumenissa joulunpyhät menevät taatusti hampaita kiristellessä.

Myös PEC Zwolle on sukeltanut pahasti. Joukkue sijoittui viime kaudella yhdeksänneksi ja lähti petraamaan tästä, tavoitteenaan europaikat. Hyvää kautta povasi vielä erittäin hyvin menneet harjoituspelit. Kolmen ensimmäisen tappiollisen ottelun jälkeen Zwolle vaikutti löytäneen juonesta kiinni, mutta kadotti otteensa hyvin nopeasti. Kymmenestä viimeisestä ottelusta ennen joulua se voitti ainoastaan yhden, ja manageri John van ‘t Schip sai odotetusti potkut. 

Zwollen komentoon nousi viimeksi Englannin Mestaruussarjassa pelaavaa Readingia valmentanut Jaap Stam, jolle seura on entuudestaan tuttu vuosien takaa.

Katso tämä: Keskiviikko 24.4. klo 20.45 FC Groningen – PEC Zwolle

Kuka putoaa

Vaikka NAC Breda on samoissa pisteissä Groningenin ja Zwollen kanssa, niin kahta jälkimmäistä ei millään voi nähdä putoajakandidaatiksi. Niin paljon laatua kyseisissä ryhmissä on, että niiden voi olettaa kampeavan itsensä vielä turvaan. Bredan kohdalla tilanne on toinen, vaikka trendi oli tauolle lähdettäessä kohti parempaa.

Joukkueen ainoa voitto oli pitkään toisen sarjakierroksen kamppailusta De Graafschapia vastaan ottelusta, jossa Byyrikin oli paikan päällä. Joulukuussa tilanne kääntyi parempaan, kun Breda nappasi seitsemän pistettä kolmesta viimeisestä pelistä ennen joulua. Breda kuuluukin niihin joukkueisiin, joille tauko tuli todella huonoon saumaan.

Hännänhuippuna paikkaa pitelee De Graafschap 12 pisteellä. Hollannissa ainoastaan viimeinen putoaa suoraan ja kaksi joutuu karsimaan. Tällä hetkellä tuo sarjanvaihtaja alaspäin olisi De Graafschap.

Doetinchemissa kausi alkoi häikäisevällä kotivoitolla Feyenoordista, mutta tuon jälkeen on ollut niin kovin vaikeaa. Kuntopuntarin viimeinen sija ja kaksi vierasmaalia koko kaudella eivät lupaa kovin hyvää säilymisen kannalta.

Katso tämä: Lauantai 26.1. klo 20.45 De Graafchap-NAC Breda

Kirjoittaja heittää vielä loppuun itsensä likoon ja väittää Ajaxin voittavan mestaruuden. De Graafschap tippuu suoraan ja NAC Breda sekä Excelsior karsivat.

 

Kuvat – football-oranje.com