Helmarit maailmalla – Onnistumisia ympäri Eurooppaa

Byyri seuraa Suomen naisten maajoukkuepelaajien otteita kansainvälisillä kentillä.

Kausi on potkaistu käyntiin viimeisissäkin Euroopan talvisarjoissa, ja niin on aika myös potkaista käyntiin jälleen Byyrin Helmari-seuranta. Maajoukkue avasi syyskuun alussa vuoden 2021 EM-karsinnat vakuuttavasti kaataen Albanian vieraissa 3–0. Karsinnat jatkuvat kotona 8. lokakuuta, kun Albania saapuu vastavierailulle.

Sitä ennen ehditään kuitenkin pelata jokunen kierros seurajoukkuefutista. Useilla suomalaispelaajilla kausi on alkanut onnistuneesti.

Heroum heti maalinteossa…

Suomalaisittain Serie A -kausi pyörähti liikkeelle komeasti, kun AC Milanin Nora Heroum pyssytti lähietäisyydeltä volleyn AS Roman verkkoon kauden ensimmäisessä ottelussa sunnuntaina. Ottelun avausmaali jäi myös voitto-osumaksi, kun Rossoneri ryöväsi pisteet pääkaupungista luvuin 3–0.

Maali videolla ajassa 1:10:

Viime kaudella maaleitta jäänyt Heroum kellotti täyden ysikymppisen milanolaisten keskikentällä.

Kesällä HJK:sta toiseen milanolaisseuraan Inter Milanoon siirtynyt maajoukkuepuolustaja Anna Auvinen pelasi niin ikään koko ottelun, kun viime vuonna naisten joukkueen perustanut ja heti Serie B:n voittanut Inter jakoi pisteet Hellas Veronan kanssa numeroin 2–2.

Tuija Hyyrynen istui puolestaan vaihtopenkillä, kun hallitseva mestari Juventus avasi kautensa 2–1-voitolla toisesta nousijajoukkueesta Empolista.

…kuten myös Engman…

Englannin Superliigassa Chelsean Adelina Engman teki sunnuntaina tärkeän osuman viime hetkillä vierasottelussa Bristol Cityä vastaan. Suomalaishyökkääjä varmisti lontoolaisille pisteen lisäajalla viimeistelemällä ottelun loppulukemiksi 1–1. Kymmenisen minuuttia ennen täyttä aikaa kentälle tulleen Engmanin kylmänviileän noston maalin kattoon näet tästä:

Viime kaudella Chelseassa vähäiselle vastuulle jäänyt Engman oli avauksessa kauden avausottelussa puolitoista viikkoa sitten Chelsean kaataessa Tottenhamin 1–0. Byyri toivottaa tsemppiä taisteluun peliajasta kovassa sarjassa! Isosta osumasta lienee tuskin haittaa tässä kamppailussa.

Superliigan toinen suomalainen, kesällä Evertoniin siirtynyt Tinja-Riikka Korpela on aloittanut myös kautensa vakuuttavasti. Joukkue johtaa sarjaa puhtaalla pelillä kahden kierroksen jälkeen, eikä konkarikassari ole päästänyt taakseen vielä yhtäkään laukausta. Kauden ensimmäinen suomalaiskohtaaminen nähdään näillä näkymin joulukuun alussa.

Englannin kakkostasolle London City Lionessesiin elokuussa siirtynyt hyökkääjä Juliette Kemppi on pelannut joukkueen jokaisessa neljässä ottelussa, mutta on vielä toistaiseksi jäänyt ilman maaleja.

…ja Salmi sekä Franssi

Ajaxissa toista kautta pelaava Iina Salmi viimeisteli lauantaina voittomaalin, kun joukkue haki pisteet PEC Zwollelta luvuin 4–2. Keskikenttäpelaaja pääsi karkaamaan vastustajan harhasyötöstä yksin läpi ja sijoitti pallon varmasti alakulmaan. Ajax on sarjassa toisena kolmen kierroksen jälkeen.

Tanskan pääsarjassa Sanni Franssi puolestaan teki sunnuntaina viimeisen maalin, kun suomalaisen edustama Fortuna Hjørring kukisti Ballerup-Skovlunden 4–1. Fortuna on sarjassa toisena, kun kautta on pelattu seitsemän kierrosta.

Naisille lisää näkyvyyttä

Kovassa nosteessa maailmalla olevan naisten jalkapallon seuraaminen on helpottunut alkaneelle kaudelle. Viaplay näyttää kauden aikana yli 100 ottelua, joiden joukossa on suomalaisista ainakin Engmanin ja Korpelan sekä Ranskan liigassa Paris FC:ssä pelaavan Linda Sällströmin kamppailuja. Näiden sarjojen lisäksi ohjelmistoon kuuluu myös Saksan pääsarja.