Gianluigi hamuaa Gianluigin paikalle

Serie A jättiläisessä, legendaarisessa AC Milanissa maalivahtina pelaava, vasta 18-vuotias Gianluigi Donnarumma pelasi uudenvuoden tienoilla jo sadannen ottelunsa AC Milan paidassa. Samoihin aikoihin eri mediat uutisoivat myös, että Juventus-ikoni ja Italian jalkapallomaajoukkueen pitkäaikainen ykkösmaalivahti Gianluigi Buffon olisi ”rohkaissut” ja ”vaatinut” nuorta kollegaansa pakkaamaan laukkunsa ja siirtymään Juventukseen.

Kaikki vähänkään jalkapallomaailmaa tuntevat tietävät varmasti, kuka on Gianluigi Buffon, mutta kuka on Buffonin mahdollinen manttelinperijä nimeltään Gianluigi Donnarumma?

Isoveli edeltä, pikkuveli perästä, vai kuinka?

Gianluigi Donnarumma syntyi vuonna 1999, vuonna, joka muistetaan niin milleniumia edeltävästä kuumottuneesta ilmapiiristä ja Y2K:n pelosta, Manchester Unitedin triplamestaruudesta kuin myös Salatut Elämät –saippuasarjan alkamisesta. Donnarumman synnyinpaikka Castellammare di Stabia on vajaan seitsemänkymmennentuhannen asukkaan kunta, joka sijaitsee kuuluisan tulivuori Vesuviuksen eteläpuolella. Vesuviuksen kainalossa sijaitsee myös eräs hieman tunnetumpi jalkapallopaikkakunta, Napoli. Gianluigi ”Gigio” Donnarumman ensimmäiset juniorivuodet kuluivat perinteikkään SSC Napolin riveissä, kunnes hän vuonna 2013 siirtyi AC Milanin junioriakatemiaan.

Gigion yhdeksän vuotta vanhempi veli Antonio, jonka pelipaikkana on myös maalivahti, oli jo vuosia aiemmin käynyt läpi samaisen junioripolun. Hän ei kuitenkaan päässyt murtautumaan Paholaisten edustusjoukkueen veräjänvartijaksi, vaan pelasi lähinnä lainoilla Serie B:ssä. Lopulta vuonna 2012 Antonio myytiin Genoaan, johon hän teki kolmen vuoden sopimuksen. Antonio ei kuitenkaan päässyt koskaan Genoan pelaavaan kokoonpanoon yhtä ainoata ottelua lukuun ottamatta. Seuraavat vuodet olivat jälleen kiertolaisen elämää, kunnes vuoden 2017 joulukuussa Antonio palasi Milanoon tehden neljän vuoden sopimuksen ja pääsi debytoimaan voitokkaassa derbyssä Inter Milania vastaan.

Banaanipotku siis seuraavaan: Sillä välin kun isoveli Antonio Donnarumma seikkaili eri seuroissa ympäri saapasmaata sekä yhdessä kreikkalaisseurassa etsimässä itselleen kotia, oli pikkuveli Gianluigi käynyt läpi Milanin junioriputken, noussut AC Milanin edustusjoukkueen pelaavaan kokoonpanoon, ottanut itselleen ykkösmaalivahdin paikan, pelannut ensimmäiset ottelunsa Eurooppa-liigassa, voittanut Italian Supercupin, pelannut eri ikäluokkien nuorisomaajoukkueissa ykkösmaalivahtina rikkoen samalla ennätyksiä sekä päässyt pelaamaan Italian miesten maajoukkueessa nuorimpana maalivahtina kautta aikojen. Mikä mielenkiintoisinta, tämä kaikki tapahtui vain noin viiden vuoden sisällä.

Sopimussoppaa ja pykäliä

Numerolla 99 pelaavan Gigion tehdessä hienoa työtä kentällä on agentti Mino Raiolan puhelin alkanut soida entistä kiivaampaan tahtiin. Huhujen mukaan Donnarummaa houkuteltiin erityisesti viime kesänä Manchesterin eri seuroihin, Real Madridiin, Ranskan suurseura PSG:hen sekä Juventukseen. Gigio teki kuitenkin kaikesta kosiskelusta huolimatta heinäkuussa Punamustien kanssa jatkosopimuksen, joka kestää aina vuoteen 2021 saakka.

Viime aikoina eri mediat ovat nostaneet esille, että Donnarumma olisi ilmoittanut sittemmin haluavansa purkaa allekirjoittamansa sopimuksen, koska hän tuntee, että oli suuren ”painostuksen” ja ”stressin” alaisuudessa kirjoittaessaan nimensä paperiin. Eri italialaismedioissa on kommentoitu, että kyseessä on agentti Raiolan keino pyrkiä purkamaan sopimus: siinä kun ei lähteiden mukaan ole pykälää, joka vapauttaisi Donnarumman sopimuksesta, jos AC Milan ei pääse pelaamaan Mestareiden Liigaa.

Huhujen mukaan Raiola käy jatkuvasti keskusteluita Gigion siirtymisestä eri suurseuroihin, ja ilman edellä mainittua pykälää Milanilla on kaikki valta päättää, kuinka paljon nuoren kassarin mahdollinen tuleva seura joutuisi nuorukaisesta talousvaikeuksissa kompuroivalle italialaisseuralle pulittamaan. Tämä huhumylly sopimuksen ympärillä on tietenkin myös suututtanut Milanin fanit jo moneen kertaan.

Italian seuraava supertähti

Lähes kaksimetriä pitkästä Donnarummasta on jo vuosia puhuttu yhtenä Italian lupaavimmista jalkapalloilijoista ja vakavimmin otettavimmista Gianluigi Buffonin seuraajista Italian maajoukkueen tolppien väliin. Donnarumman pelitapa ja otteet ovat keränneet ylistyssanoja aiempien vuosien kuuluisilta maalivahdeilta kuten Dino Zoffilta ja Giovanni Gallilta. Entinen Milan-maalivahti Dida puolestaan on sanonut Donnarumman yltävän Milanissa vielä suurempiin urotekoihin kuin mitä hän itse aikoinaan seurassa saavutti.

Yhdeksi Donnarumman ehdottomista vahvuuksista on listattu hänen luonteensa. Hän on luontainen johtajapersoona, joka pystyy ohjaaman joukkueensa puolustuspeliä vaivattomasti, riippumatta siitä millaisilla meriiteillä varustettuja kanssapelaajia hänen joukkueessaan ahkeroi.

Vain tulevaisuus tulee näyttämään, kuinka Donnarumman veljesten kilpailussa peliajasta Milanissa käy, mutta nyt voi jo melko varmuudella sanoa, että Gianluigin viimeiseksi seuraksi ”Maailman menestynein joukkue” tuskin jää. Muun muassa Gigion fyysiset ominaisuudet, loistava paineensietokyky, hyvät reaktiot ja oivallinen kyky torjua rangaistuspotkuja antavat hänelle enemmän kuin suotuisat eväät tulla Italian maajoukkueen seuraavaksi Gianluigiksi, erään toisen Gianluigin tilalle.