George Best, Sunderland ja Teemu Pukki – poimintoja suoratoistopalveluiden futisdokkareista

Kuva: Amazon Prime Video

Talven tullessa ja pimeyden vallitessa on mukava käpertyä sohvan nurkkaan. Mutta mitä katsoisi, jos futista ei tulekaan telkkarista? Kokosimme tärppejä neljästä eri suoratoistopalvelusta ja niiden jalkapalloaiheisista dokumenteista.

Amazon Prime Video

Jo vuonna 2006 aloittanut Amazonin suoratoistopalvelu on vasta hiljalleen tulossa tutuksi suomalaisille. Uusille tilaajille vain 2,99€/kk kustantava Amazon Prime Video kannattaa ehdottomasti ottaa testiin, sillä sieltä löytyvät futisdokumentit ovat erinomaisia.

All or Nothing: Manchester City

All or Nothing -konsepti on pyörinyt Amazonilla jo pitkään. Ideana on seurata yhtä urheilujoukkuetta kauden ajan ja tässä kyseisessä sarjassa seurataan Manchester Cityn 2017–2018 kautta. Ei tarjoa aivan samanlaista TV-draamaa kuin Sunderland ‘Til I Die, mutta kukapa ei haluaisi kurkistaa suurseuran kulisseihin?

Tottenhamin omaa Amazon-sarjaa kuvataan paraikaa ja se julkaistaan ensi vuonna.

Make Us Dream

Rehellinen dokumentti Liverpool-legenda Steven Gerrardista. Gerrard avautuu myös uransa vaikeista ajoista, joten dokumentti ei ole pelkkää hypetystä ja jalustalle nostamista.

This Is Football

Kuusiosainen dokumenttisarja perehtyy jalkapalloon ilmiönä. Jokaisella noin tunnin kestävällä jaksolla on oma teema, joten niitä voi katsoa sieltä täältä. Sarjassa liikutaan muun muassa Ruandasta Islantiin, ja sieltä FC Barcelonaan ja Lionel Messiin, jolle on omistettu kokonainen jakso.

C More

Eurooppa-liigan, Mestarien liigan ja La Ligan lähetyksiä esittävä C More tarjoaa myös muuta mielenkiintoista urheilusisältöä, joista ESPN:n 30 for 30 -sarja dominoi dokumenteillaan.

George Best – All By Himself

Pele nimesi aikoinaan George Bestin maailman parhaaksi jalkapalloilijaksi. Viheriöllä jumalaisesti pelanneen Bestin yksityiselämä ja kentän ulkopuoliset ongelmat saivat miehen urasta kuitenkin yliotteen. Surullinen dokumentti Pohjois-Irlannin kaikkien aikojen jalkapalloilijasta.

Hillsborough

Nimensä mukaisesti dokumentti käsittelee vuoden 1989 Hillsborough’n katsomo-onnettomuutta. Miltei kahden tunnin dokumentissa avataan traagista tapahtumaa, mutta myös sitä, mikä meni pieleen niin median kuin viranomaisten toimesta.

The Two Escobars

Yksi koko 30 for 30 -sarjan parhaista pätkistä. Pääosissa Kolumbian huumeparoni Pablo Escobar ja traagisen oman maalin tehnyt jalkapalloilija Andrés Escobar.

Netflix

Yli 150 miljoonaa tilaajaa ympäri maailman, mutta löytyykö futissisältöä? Kyllä löytyy, vaikka tarjonta sen suhteen ei ole valtava ja huonoja tekeleitä on liikaa.

Forever Pure

Byyrin arvostelussa neljä tähteä saanut Forever Pure kertoo Beitar Jerusalemista ja seuran yllä vellovasta rasismista. Ei kevyttä katsottavaa, mutta tärkeä ja silmiä avaava dokumentti.

Sunderland ’Til I Die

Erinomainen sarja kurimukseen joutuneesta Sunderlandista ja sen merkityksestä kannattajille, jotka seuraavat joukkuettaan sarjastasosta riippumatta. Toinen kausi on tekeillä, mikä kertoo dokumentin saaneesta suosiosta ja suotuisista arvioista. Huonot tekstitykset latistavat hieman katselukokemusta.

The Real Football Factories

Kuka muistaa futishuliganismilla ratsastaneen Football Factory -elokuvan vuodelta 2004? Elokuvassa näytellyt Danny Dyer lähtee dokumenttisarjassa kiertämään oikeita firmoja sekä tapaamaan huligaaneja. Historiaa ja nykypäivää yhdistelevä sarja ei jää klassikoiden joukkoon, mutta on omalla tavallaan viihdyttävää katsottavaa.

Viaplay

Suosituin palvelu penkkiurheilijoille. Liveurheilun lisäksi tarjoaa pienehkön kokoelman urheiludokumentteja.

Inside Teemu Pukki

Pukin ura tiivistettynä kolmeen varttiin. Ei tarjoa kovimmille futisdiggareille juuri mitään uutta, mutta Pukki-huumaan liittyneille hyvä ja kompakti paketti.

The Lane

Yli 2500 virallista ottelua ja historiaa 118 vuoden ajalta. White Hart Lanen merkitys Tottenhamille on valtava. Dokumentissa ääneen pääsevät niin kannattajat kuin myös entiset ja nykyiset pelaajat.

Unelma maajoukkueesta

Kosovon jalkapallomaajoukkue pelaa keväällä pääsystä EM-kisoihin. Unelma maajoukkueesta kannattaa katsoa lämmittelynä ennen näitä pelejä, jotta voi käsittää miten isosta asiasta on kyse. Byyrissä arvosteltua dokumenttia voi suositella Kosovon historiasta, nykytilanteesta ja tulevaisuudesta kiinnostuneille, mutta miksei myös jalkapalloromantikoille.