FC Luufemma rappaa jaloille ja räppää narulle

Olemme kuulleet, kun Teflon Brothers laulaa Diego Maradonasta, Asa ja Nopsajalka räppäävät riplailuista tai kun Tommi Läntinen laulaa Jari Litmasesta, mutta kokonaista levyllistä jalkapallobiisejä ei Suomessa liene vielä kukaan tehnyt. Nyt tämäkin asia on korjaantumaan päin.

“Suomen paras FC-alkuinen räppibändi” – näin kuvailee itseään Instagram-tilillään FC Luufemma.

Juuri uuden singlen ja menneenä kesänä kaksi biisiä julkaissut FC Luufemma on ottanut asiakseen levittää jalkapallon ilosanomaa räppäämällä. FC Luufemman rungon muodostavat räppärit Oiva Vedätys ja Kreivi. Tuotantopuolen koutsaamisessa päävastuuta kantaa Anodi Virta ja graafisen puolen huoltojoukkoja johtaa Samuli Lindberg.

Räppärit ovat alunperin kotoisin Kirkkonummen Masalasta, ja he ovat tunteneet toisensa jo pikkupojista asti. Vuosien varrella kaksikon tiet ovat hajanaisesti ristenneet eri projekteissa, kuten Likaisen Etelän ja Kolmiodraaman kappaleissa, mutta FC Luufemma on heidän ensimmäinen yhteinen bändinsä.

Divarifutiksesta biiseihinsä ammentavat räppärit ovat pelanneet jalkapalloa paljon, joten he tietävät mistä biiseissään puhuvat, kuten suomiräpin henkeen kuuluukin. Miehet ovat elämänsä varrella pelanneet jalkapalloa tai futsalia joukkueissa kuten Masalan Kisa, KyIF, FC Kirkkonummi, EBK, Honka, HJK ja Harjun Potku.

“Kreivin ominaisin pelipaikka on keskikentän pohjalla, Oiva Vedätys on jokapaikan höylä, allround. “

FC Luufemma -nimi keksittiin jo vuonna 2012, jolloin oli suunnitteilla tätä nimeä kantava jalkapallojoukkue. Joukkue jäi syntymättä, mutta osuvalle nimelle tuli käyttöä vuosia myöhemmin, bändin muodossa.

Lasinilkkoja ja punaisia kortteja

FC Luufemma syntyi vuoden 2018 keväällä mielekkään yhteisen tekemisen tarpeesta. Alunperin oli tarkoitus tehdä perinteisempää suomiräppiä, ja vain yhdestä jalkapalloaiheisesta biisistä oli puhetta. Projektin edetessä Oiva Vedätys kuitenkin innostui ajatuksesta keskittyä futikseen, ja pian koko homma olikin pyhitetty kuningaslajille.

“Jalkapallon maailma on ehtymätön aarreaitta biisi-ideoille kaikkine tarinoineen, persoonineen, ilmiöineen, alakulttuureineen ja legendoineen. “

FC Luufemman ensimmäinen biisi “Punainen Kortti” syntyi yhteistyössä heidän kavereidensa Heikki Kuulan sekä tuottajakaksikon Bustaavat Budit kanssa. Somessa biisiä mainostivat myös suomalaistähdet Teemu Tainio ja Perparim Hetemaj. Heikki Kuulan julkaiseman biisin piti alunperin tulla ulos FC Luufemman nimellä, mutta “Huukki-Heikin” ison roolin vuoksi biisi päädyttiin julkaisemaan Kuulan tuplasinkulla.

Kovaotteisesta pelistä kertova kappale julkaistiin sopivasti jalkapallon MM-kisojen kynnyksellä. Biisin piti alunperin tulla ulos jo ennen Veikkausliigan alkua, mutta kuten räppipiireissä yleisesti tiedetään, aikataulut saattavat usein venyä. Anodi Virran tuottama FC Luufemman ensimmäinen oma biisi “Kivii taskuun” jatkaa samalla rosoisella linjalla.

“Pari kantapääkikkaa, teen mitä diggaan. Muista laittaa stebuja junnu sun fikkaan. Eikä mitkään vemmelsääret jaloilleni tallo. Pelin nimi: ensin mies, sitten pallo.”

Kovaa pelaaminen, aladivarifutis ja Suomen maajoukkue ovat lähellä FC Luufemman sydäntä. Kuten mainittua, pelaaminen on kaksikolle tuttua touhua, etenkin likainen sellainen.

“Mä oon joskus aladivareissa vastustajaa rapattuani poiminut hiekkakentältä kiviä ja tarjonnut niitä kamojaan keräävälle kaverille psyykatakseni “, Oiva Vedätys mainitsee.

Keikkalavoille keväällä

Ruohikon tuoksu -nimeä kantava debyyttialbumi on jo työn alla, mutta ennen sen julkaisemista FC Luufemman on tarkoitus saada bändille lisää kuulijoita yksittäisillä biiseillä. Pallon on nyt tarkoitus pyöriä niin kauan kun peli kulkee, mielellään myös täysille katsomoille. Uunituore single “Kosovon härkä” julkaistiin juuri UEFA Nations Leaguen pyöriessä kiivaasti.

Suomen joukkueen loistavat otteet Kansojen liigassa ovat aiheuttaneet maahamme varsinaisen futishuuman. Huuhkajien koppideejiille voitanee antaa vinkiksi, että tämän kappaleen siivittämänä olisi varmasti mahtavaa lähteä marraskuun isoihin otteluihin. Kovan työnteon nimeen vannovan biisin innoittajana toimii tietenkin maajoukkue-legenda Shefki Kuqi.

“Ei oo saumaa, rynnin läpi kiven. Kosovon härkä, siitä asenne sai nimen. Pakit kaatuu, isken kyynärpäät kaaliin. Lentävä tuuletus kun pallo menee maaliin.”

Kappaleella Luufemman kokoonpanoa vahvistaa myös punkbändi Anal Thunderin kitaristi El Loso. Pitkäsoitto tullaan kuitenkin todennäköisesti tekemään pitkälti omalla porukalla. Mahdolliset vierailijat tulisivat jostakin hieman yllättävämmästä suunnasta, eli JVG:n kaltaisia räppitähtiä levyllä tuskin kuullaan, vaikka duo saakin Luufemmalta pisteitä pelihuumoristaan. Muita yhtä intohimoisesti futiksesta räppääviä FC Luufemman miehet eivät tiedä, mutta muutamat hengenheimolaiset ansaitsevat tulla mainituksi.

Pietarin Vauhti ja Kurvi on klassikkobiisi, ja mainitaan myös Solosen ja Boxin Me ollaan KPV. Hannibal välillä heittää riimeissään jotain hyviä Liverpool-läppiä. Kirkkonummelainen Mirkovic on viime vuosikymmenen puolivälissä räppäillyt futiksesta. Liian deeppi -omakustanteella on biisi nimeltä 90 minuuttia, joka on helvetin hyvä. “

Kuten jalkapallossakin, ihmisille esiintyminen on musiikissa koko homman suola. FC Luufemma on jonkun kerran jo lavalle astunutkin, mutta varsinainen keikkailu odottaa vielä lisää esitettäviä biisejä. Ensi keväälle on alustavasti jo puhuttu keikoista ja lisää keikkatarjouksia voi lähettää suoraan Luufemmalle sähköpostin tai sosiaalisen median kautta. Facebookista bändi löytyy nimellä FC Luufemma ja Instagramista luufemma-nimellä.

Oiva Vedätys ja Kreivi pelaavat edelleen myös itse jalkapalloa. Heidän joukkueensa tavoitteet eivät aladivarijoukkueiksi yllätä: sarjanousua haetaan. Jalkapalloa hengittävät räppärit seuraavat lajia myös aladivareita laajemmin, ja myös kaikkien aikojen pelaajien pohtiminen synnyttää intohimoista keskustelua. Lopulta kaksikon nimeämä top-4 -lista pelipaikoittain on hyvin heidän näköisensä. Kovuutta, kikkailua ja tehoja edustavat maalivahti Rene Higuita, puolustaja Roberto Carlos, keskikenttäpelaaja Vinnie Jones ja hyökkääjä Jari Litmanen.

Studiossa ahkerointia jatkava FC Luufemma lähettää Byyrin lukijoille terveisensä:

Käykää katsomassa futista livenä ja kannattakaa ääneen!”

 

Artikkelikuvassa vasemmalla Kreivi, oikealla Oiva Vedätys. Kuvaaja Mikko Ramula.