Championshipin tilastokatsaus – Teemu Pukki omassa kastissaan

Sinivalkoinen sarja

Suomalainen jalkapalloväki on ollut kuluvalla kaudella poikkeuksellisen kiinnostunut Englannin toiseksi korkeimman sarjatason, eli Championshipin otteluista. Pääsyyllinen tähän on tietysti Teemu Pukki, joka tätä kirjoitettaessa johtaa sarjan maalipörssiä 23 maalillaan. Pukin lisäksi Championshipissä on esiintynyt myös muita suomalaispelaajia: Aapo Halme, Marcus Forss sekä maalivahtikaksikko Anssi Jaakkola ja Niki Mäenpää.

Halme on ensimmäisellä kaudellaan ollut pienessä roolissa, mutta jo kentälle pääsy Bielsan kovassa ryhmässä on nuorelta pelaajalta erinomainen saavutus. Varsinkin kun huomioidaan pitkä loukkaantumisen tuoma tauko ennen kauden alkua. Halmeen vähäisestä peliajasta johtuen tilastoista ei voida tehdä oikein mitään johtopäätöksiä, mutta positiivista on, että Halme avasi maalitilinsä Leedsissä tekemällä maalin FA Cupissa.

Mäenpää on noussut Bristol Cityn ykkösmaalivahdiksi, mutta valitettava pohjevamma on pitänyt miehen pois kentiltä tammikuusta lähtien. Myös Jaakkola nousi syksyllä Readingin ykkösmaalivahdiksi, mutta myös Jaakkolan vuotta 2019 on varjostanut loukkaantuminen, eikä peliaikaa ole tästä syystä tullut viime peleissä.

Loukkaantumisesta kärsinyt Forss on puolestaan nuori hyökkääjälupaus, joka on kuitenkin debyyttinsä kivikovassa Championshipissä tehnyt elokuussa Ewood Parkilla. Reilu viikko sitten Forss sai tililleen jämäminuutit Nottingham Forestia vastaan, ja loppukaudesta peliaikaa tulee toivottavasti lisää. Maalitilinsä Forss avasi liigacupissa osuttuaan Southendin verkkoon.

Pukki dominoi tilastoja

Teemu Pukin kausi on ollut sensaatiomainen, mutta erityisesti viime aikoina mies on ollut käsittämättömässä vireessä. Viimeiseen kuuteen peliin El Pugi on paukuttanut kahdeksan maalia, antanut kaksi maalisyöttöä ja noussut koko sarjan maalipörssin ykköseksi. Pukin maalisaldon tekee vielä vaikuttavammaksi se, ettei Pukki ole tehnyt yhtäkään maaleistaan rangaistuspilkulta.

Championshipin parhaat maalintekijät joukkueittain

Championshipin kolme parasta maalintekijää ovat olleet Pukki, Sheffield Unitedin Billy Sharp sekä Aston Villassa Chelseasta lainalla pelaava nuorukainen, Tammy Abraham. Kärkijoukkueista WBA:n maalintekovastuu on jakautunut tasaisemmin Jay Rodriguezin ja Dwight Gaylen kesken.

Norwichin toiseksi paras maalintekijä on Mario Vrancic, jolla on seitsemän tehtyä maalia. Pukin merkitys joukkueelleen on ollut siis erityisen suuri, varsinkin kun huomioidaan myös maalisyötöt, joita Pukilla on kuusi.

Championshipin tehokkaimmat pelaajat (maalit ja maalisyötöt, minimi 13)

Pukki on ollut koko sarjan paras myös kun lasketaan yhteen maalit ja maalisyötöt. Pukin 29 (23 maalia ja 6 syöttöä) on 5 enemmän kuin seuraavilla, eli Billy Sharpilla ja Brentfordin Neil Maupaylla. Tässä kuvassa näkyy myös, kuinka merkittävä Pukin panos on Norwichille ollut. Muilla kärkijoukkueilla on useampi pelaaja, joilla on yhteensä yli 13 maalia ja maalisyöttöä. Pukki sen sijaan on ainoa Norwichin pelaaja joka mahtui kuvaan.

Toki Norwichilla on Pukin lisäksi useita pelaajia, jotka ovat pelanneet erinomaisen kauden, mutta Pukin jälkeen maali- ja syöttövastuu on jakautunut tasaisesti.

Tehokkaimmat pelaajat suhteessa peliminuutteihin

Kuvassa pallon koko kuvastaa koko kauden maalimäärää, x-akseli syöttöjen määrää per 90 peliminuuttia sekä y-akseli ei-rangaistuspotkumaalien määrää per 90 peliminuuttia. Pukin scoring contribution on sekin koko sarjan paras, eli 0,98 maalia tai syöttöä per 90 minuuttia. Toisin sanoen kauden aikana Pukki on joko tehnyt tai syöttänyt noin yhden maalin per peli.

Pukin kausi on ollut toistaiseksi tilastojenkin valossa sensaatiomainen. Shefki Kuqin suomalaisten pelaajien Championshipin maaliennätys jäi jo historiaan, ja mikäli Pukki pysyy terveenä, on hänellä ja Norwichilla mahdollisuudet vaikka mihin. Toivottavasti kanarialintujen loppukausi sujuu samoissa merkeissä ja ensi kaudella pääsisimme näkemään mihin Pukin rahkeet riittävät Valioliigassa.

 

Kaikki tämän esityksen kuvat on tehty whoscored.comin datan perusteella – per 15.2.2019.