Byyrin futisraadin ennuste Veikkausliigan lopullisista sijoituksista – HJK marssii mestaruuteen ja putoamiskamppailusta tulee äärimmäisen tiukka

Veikkausliiga pyörähtää käyntiin keskiviikkona 1.7. viidellä ottelulla ja sen kunniaksi Byyrin kahdeksanhenkinen futisraati päätti ennustaa Veikkausliigan lopullisen sarjataulukon. Raadissa on kannattajia, seuratoiminnassa pitkään mukana olleita ja entisiä pelaajia.

Joukkueiden sijoitus on kahdeksan rivin keskiarvo ja mukana on ennusteita tulevaa kautta kohden. Raadin sijoitusveikkauksissa oli suuria heittoja, joten korkein ja matalin veikattu sijoitus on myös ilmoitettu.

1. HJK

”Päästäksesi kaksi askelta eteenpäin, on joskus otettava askel taaksepäin. Sen HJK teki viime kaudella. Nyt on aika palata omalle tasolle.”

”Niin nimekäs ryhmä, että vaikea nähdä, miten ei pysti päätyisi Töölöön. Vahvoja otteita jo Suomen cupissa, minkä finaaliin Klubi eteni ilman sen suurempia vaikeuksia.”

”Laadukas ja laaja materiaali. Toni Koskela on saanut rakentaa oman näköisen joukkueen.”

”Leveä materiaali, viiden vaihdon sääntö ja europelittömyys tekevät helsinkiläisistä suvereenin suosikin.”

”Tavoitteena mestaruuksien lisäksi on varmasti päästä UEFA Europa Conference Leagueen kaudeksi 2021-2022.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 1. & 1.

Seuraa häntä: Tim Väyrynen

Väyrynen palasi viime kaudella Suomeen vaikeiden Saksan ja Hollannin vuosien jälkeen. Alku oli hakemista ja Veikkausliigan maalikuninkuudenkin voittanut hyökkääjä ei missään nimessä vakuuttanut otteillaan.

Tämän vuoden puolella Väyrynen on ollut kuin uudestisyntynyt kärkimies ja Suomen Cupissa maaleja on syntynyt neljä noin 360 peliminuutin aikana. Voi parhaimmillaan käydä kisaa FC Hakan Eero Markkasen kanssa paluusta Suomen maajoukkueeseen.

 

2. FC Honka

”Espoossa on päästy varsin pienellä vaihtuvuudella, jonka ansiosta voi povata vahvaa starttia. Alakerta on saanut kaivattua leveyttä.”

Vesa Vasaran prosessi jatkuu. Tasokkaat pelaajat ja taustat.”

”Yksi mitalisteista. Kampeaa ehkä KuPSin.”

”Runkosarjan epäonnistuja, koska peli ailahtelee liikaa ja tehottomuus vaivaa. Tulee pelaamaan liikaa tasapelejä.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 2. & 7.

Seuraa häntä: Edmund Arko-Mensah

Tulevaisuuden nimi, mutta ehkä saa jo minuutteja vaihdosta tällä kaudella. Ghanan U17-maajoukkueessa loistanut vasemman laidan pelaaja siirtyi Honkaan viime syksyllä kolmen vuoden sopimuksella Ghanan pääsarjasta. Arko-Mensah haastaa sähäkästi laidallaan ja on ainakin ghanalaislähteiden mukaan kovan luokan talentti. Aika näyttää, onko näissä puheissa perää.

 

3. KuPS

”Mestaruuden jälkeen täyskäännös pelitavassa. Liian isoja muutoksia ja vaikka pelaajisto on kova, en usko KuPSin löytyvän kärkipäästä tänä vuonna.”

”Päävalmentaja Arne Erlandsen saa kuopiolaiset hyvään formiin, mutta eivät pysty pitämään silti samaa tasoa, mitä edelliskaudella. Laajan materiaalin vuoksi kerää paljon pisteitä.”

”Mitaleilla, mutta ei uusi mestaruutta, koska avainpelaajia lähti liikaa.”

”Mestaruuden jälkeen liian moni asia on vaihtunut. Materiaali on kyllä paperilla lähellä viime kauden tasoa, mutta palasten kohdalleen osuminen ottaa oman aikansa.”

”KuPS hyytyy, sillä joukkue on ajettu piippuun pitkällä preseasonilla. Erlandsenin futis tekee keskikenttäpelaajille ”kipeät niskat” ja se jättää KuPS:n parhaat pelaajat pelin ulkopuolelle.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 2. & 6.

Seuraa häntä: Urho Nissilä

Veikkausliigan seuraajille tuttu pelaaja, joten miksi ihmeessä Nissilää kannattaisi sen erityisemmin seurata? Siksi, että Nissilä siirtyi Belgiaan kaksi vuotta sitten, mutta siltä reissulta ei jäänyt käteen kuin vaihtopenkin kulutusta ja laina Hollannin divariin. Eikä tuo reissu vielä ohi ole, sillä Nissilä on loppukauden kestävällä lainasopimuksella Kuopiossa. 

Mitä on kahdessa vuodessa tapahtunut? Mitkä osa-alueet Nissilän pelaamisessa ovat menneet eteenpäin? Millaisten otteiden jälkeen Upi palaa Keski-Eurooppaan?

 

4. SJK

”Alkukausi menee honkavaaramaiseen tapaan penkin alle, mutta parantaa loppua kohden niin, että muut eivät pysy perässä. Hyötyy myös siitä, että muut kompuroivat Klubin alapuolella.”

”Uusiutunut valmennus, toimintakulttuuri ja pelaajisto. Alkukaudesta voi olla vaikeampaa, mutta Jani Honkavaaran kolmen vuoden projekti antaa siimaa.”

”Mestarivalmentaja on juuri sitä mitä sekasortoisen SJK:n muutosprosessi tarvitsee. Kiusaa jo nyt, mutta 2021 pelaa tosissaan mestaruudesta.”

”Vieläkö alisuorittamisen kulttuuri näkyy ja leimaa seuraa?”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 2. & 7.

Seuraa häntä: Walter Viitala

Viitala valittiin IFK Mariehamnin mestaruuskaudella neljä vuotta sitten liigan parhaaksi maalivahdiksi. Siitä seurasi odotettu siirto ulkomaille, jossa Viitala vietti kolme vaihtelevin ottein sujunutta vuotta. Kovan luokan paluumuuttajan nykytaso on arvoitus, mutta SJK:n mahdollisen menestymisen ei pitäisi jäädä ainakaan maalivahdista kiinni.

 

5. FC Inter

”Heikentynyt materiaali viime vuodesta, mutta sopivat roolihankinnat ja hyvä valmennus mahdollistavat menestymisen tänäkin vuonna.”

”Tuloksellisesti hyvä talvi. Filip Valencicin lähtö syö kuitenkin mahdollisuuden pelata liigamestaruudesta. Se sauma olisi pitänyt käyttää viime syksynä.”

”Liliu ei vakuuta. Riittääkö Furuholm ja Kagayama maalintekijöinä?”

”Inter pelaa hyvää jalkapalloa, mutta kysymysmerkkinä on puolustuspää. Taistelee tasapäisesti sijoista 2.-5., sillä Klubi vie sarjan niin selkeällä erolla, että pelattavaa on vain näillä sijoilla.”

”Kapea rinki. Furuholm ilman Ojalaa ei riitä.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 2. & 7.

Seuraa häntä: Taiki Kagayama 

Täysin tutkan alta tullut japanilainen oli koko Ykkösen parhaita pelaajia Musan Salamassa. Kagayama pelasi loppukauden KPV:ssä lainalla, mutta ei vielä säväyttänyt liigatasolla. Interissä on sen sijaan esittänyt ihailtavaa juonikkuutta, avainsyöttöjä ja viimeistellyt cupin otteluissa kaksi maalia. Hyvä potkutekniikka.

 

6. Ilves

”Pitkäjänteinen työ palkitaan. Yllätyshopealle.”

”Vuodesta toiseen homma toimii. Omasta organisaatiosta löytyy yllättävän valmiita nuoria pelaajia isoihin rooleihin.”

”Keikkui pitkään mestaruustaistossa viime kaudella. Ilvekselle on todella vaikea tehdä maalia, mutta hyökkäyskalusto on sen verran ohut, että se kantaa juuri ja juuri taulukon paremmalle puoliskolle.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 2. & 8.

Seuraa häntä: Naatan Skyttä

Tekisi mieli sanoa, että jo viime kauden perusteella Skytän nimi pitäisi olla kaikkien Veikkausliigaa seuraavien tiedossa ja huulilla. Viime kaudella Skyttä pelasi 11 ottelua liigaa ja tällä kaudella tuon määrän pitäisi nousta reilusti. 18-vuotias Ilveksen kasvatti on noteerattu myös ulkomaalaisilla scouttaus-sivustoilla.

Nautitaan nyt vielä, ennen kuin keskikentän taitava väkkärä siirtyy ulkomaille. 

 

7. HIFK

”Melkoinen arvoitus. Jos homma pysyy stabiilina, voi pärjätä hyvin. Jos pelaajaruletti alkaa, niin voi sekoittaa toimintaa pahasti.”

”Kauden yllättäjä. HIFK on hankkinut urheilutoimenjohtaja Mika Lönnströmin johdolla taas laajan ringin pelaajia, mutta tällä kertaa siitä on vielä enemmän hyötyä tiiviin otteluohjelman vuoksi. Lisäksi pelaajat ovat laadukkaampia viime vuoteen verrattuna.”

”Laatupelaajia muutama, mutta vähän liian sekalainen porukka. Aika paljon brassien varassa.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 4. & 9.

Seuraa häntä: Luis Henrique

Potentiaalinen maalikuningas riippuen peluutuksesta. Otti aikansa että tulosta rupesi viime kaudella tulemaan, mutta sitten kun sitä tuli, niin brassikärski oli koko sarjan parhaita hyökkääjiä. Mielenkiintoista nähdä, millä tavalla peliaika ja roolit jakaantuvat Henriquen, Tiquinhon ja Tukiaisen välillä. Jokaisella on realistinen mahdollisuus yli kymmenen maalin sesonkiin.

 

8. FC Haka

”Haka vei Ykkösen näytöstyyliin ja on jo osoittanut Suomen Cupissa, että se on palannut Veikkausliigaan jäädäkseen.”

”Säilyttää sarjapaikan helposti. Markkanen ja Ojala takoo maaleja.”

”Pitkään yhdessä ollut runko ja peli on valmista heti alkukaudesta. Ei kestä yhtään loukkaantumisia.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 7. & 10.

Seuraa häntä: Anton Popovitš 

Kun ”kaikkien” katseet kohdistuvat Eero Markkaseen, niin nostetaan muistilapulle Anton Popovitšin nimi. Keskikentän keskellä pelaava Popovitš on ollut futisniilojen tarkkailussa jo vuosia, mutta nyt voisi olla oikea aika pelata itsensä suuremman yleisön tietoisuuteen. Pelipaikasta johtuen ei nouse välttämättä isänsä, Valerin, kaltaiseksi otsikoiden tähdittäjäksi, mutta on tylsästi ilmaistuna erittäin hyvä jalkapalloilija. Riistää, raataa ja ruokkii ihanilla syötöillä Hakan kärkipelaajia.

Ensi viikolla 24 vuotta täyttävän Popovitšin käyrä osoittaa vahvasti kohti ulkomaiden kenttiä.

 

9. FC Lahti

”Kausi lähtee lennokkaasti käyntiin, mutta lopulta päätyy haastajasarjan pohjille. Liian kapea rinki vie liikaa lahtelaisilta pisteitä kauden keskivaiheelta lähtien.”

”Lahti tulee päästämään monessa ottelussa ainakin 4-5 maalia.”

”Tiivis nippu, ei hirveästi nimimiehiä mutta Cupin otteluissa näytti aika raikkaalta, vaikka välierässä sitten tulikin kunnolla turpiin.”

”Karsija. Valmennuksen taso on iso kysymysmerkki, kuten myös monien runkopelaajien. Ei kestä loukkaantumisia.”

”FC Espoossa hyvää jälkeä tehnyt Ilir Zeneli saa mahdollisuutensa Lahdessa. Lahti on erittäin mielenkiintoinen sekoitus Kari Arkivuosmaista kokemusta sekä nuorta talenttia. Omissa papereissa Mustat Kuhnurit on tämän kauden musta hevonen.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 7. & 11.

Seuraa häntä: Eemeli Virta

MyPan kasvatti on nuoresta iästään (19v) huolimatta ehtinyt vetää FC Lahden paidan ylleen jo 24 Veikkausliigan ottelussa. Virran pelikäsitystä ja rauhallisuutta on kehuttu monessa paikassa ja kannattaakin seurata, miten varmoin ottein Virta Lahden keskikentällä pelaa. Aivan kun nuorimies olisi pelannut siinä jo vuosia. Elegantti pelaaja.

 

10. IFK Mariehamn

”Säilyy. Pystyy hankkimaan laadukkaita pelaajia tarvittaessa kesken kaudenkin. Materiaali kohtalainen.”

”Ahvenmaalaisten kausi tulee olemaan vaikea. Sarjapaikan tulevat silti uusimaan lähinnä kokeneiden pelimiesten, Akseli Pelvaksen ja Oskari Forsmanin, ansiosta.”

”Kuuluu ison muutoksen kokeneisiin joukkueisiin. Lisäksi pelituntuma on olematon kauteen lähdettäessä. Todella vaikea kausi tulossa.”

”Viimeiset kolme joukkuetta jäävät muista selkeästi. IFK onnistuu selviytymään nipin napin kuiville, kun taloudellisesti ahtaalla olevat TPS ja RoPS jäävät taakse.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 8. & 10.

Seuraa häntä: Akseli Pelvas

77 liigamaalillaan Akseli Pelvas on yksi Veikkausliigan maalintekijälegendoista. Loukkaantumisista kärsineen Pelvaksen formi on vielä arvoitus, mutta kunnossa ollessaan antaa saarelaisille maalintekotakuun. Peräti kahdeksankertainen Suomen mestari voi olla kauden yllättäjiä niin hyvässä kuin pahassa. 

 

11. RoPS

”Suora putoaja. Kapea, heikko materiaali ja vaikea taloustilanne.”

”Rovaniemellä jatketaan siitä mihin viime kaudella jäätiin, eli tippumaan lisää sarjataulukossa alaspäin. Liian kapea rinki ei yksinkertaisesti riitä sarjassa suoraan säilymiseen. Saa kuitenkin karsinnoissa uuden mahdollisuuden.”

”RoPS ei omaa rahaa tilillään tilkitä heikkouksiaan, ja taistelee tasapäisesti turkulaisten kanssa putoamisen välttämisestä.”

”Tuore päävalmentaja Vesa Tauriainen on vaikean paikan edessä. Talvi on ollut rikkonainen ja materiaali auttamattoman kapea. Kausi tulee olemaan selviytymistä heinäkuun ensimmäisestä päivästä alkaen.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 11. & 12.

Seuraa häntä: Tuomas Kaukua

Rovaniemen omia poikia. RoPS:n ringin kapeutta on toisteltu, mutta se myös tarkoittaa peliaikaa nuorille pelaajille. Toni Koskela nosti nopean laiturin viime kaudella edustuksen rinkiin ja minuutteja kertyi lopulta viidessä liigaottelussa. RoPSin kapteeni Eetu Muinonen yltyi hehkuttamaan Kaukuaa, ja myös Jussi Niskaa, lähivuosien läpimurtopelaajina.

 

12. TPS

”Avaus on ihan kohtuullinen, penkille ei juuri jää laatua. Suoraviivainen pelitapa voi tuoda riittävästi pisteitä säilymiseen.”

”TPS:n ulkkarilotto Ykkösessä pärjäävän rungon ympärillä ei ole liigaan optimaalinen.”

”Paljon pelaajia, vähän laatua. Hissijoukkueen maineesta eivät turkulaiset pääse tälläkään kaudella irti. Päävalmentaja Tommi Pikkarainen saa joukkueensa ajoittain liitoon, mutta epävarmuus ja tehottomuus vie liikaa pisteitä. Ei silti tule olemaan ylivoimaisen huono sarjajumbo.”

”Tiivis peräpää, mutta yläkerrassa ei ole tarpeeksi tulivoimaa.”

Korkein veikattu sijoitus ja matalin: 10. & 12.

Seuraa häntä: Aldayr Hernández

Veikkausliigaan täksi kaudeksi palanneen Turun Palloseuran Hernández oli Ykkösen parhaita toppareita viime kaudella. Kolumbian nuorisomaajoukkueissakin pelannut väkivahva Hernández ei hävinnyt juuri yhtään kaksinkamppailua viime kaudella ja osoittautui Ykkösen tasolle ylivoimaiseksi pelaajaksi.

Suomen Cupissa otteet olivat hieman ailahtelevia.