Bundesliiga palasi Düsseldorfiin

Kirjoittaja on Fussball-Ranskalaiset -blogia ylläpitävä Keski-Euroopassa asuva savolainen, jota kiehtoo futiskulttuuri.

Vihdoinkin Bundesliigaa, ja vielä omassa kotikaupungissa. Ei meinaa vieläkään uskoa, että Fortuna Düsseldorf nousi viiden vuoden tauon jälkeen Bundesliigaan. Edellinen visiitti oli kaudella 2012/13, ja jos lehdistöä ja muita tietoviisaita on uskominen, niin Bundesliiga visiitti jää nytkin yhden kauden mittaiseksi. Ennen peliä vanhassa kaupungissa oli silti reilusti porukkaa, ja uskoa omiin riitti ennen ja jälkeen pelin!

Avauspeliin vieraaksi saapui Bayerin osavaltion kakkosseura eli FC Augsburg. Augsburg alkaa olemaan vakiintunut nimi Bundesliigassa, kun sen aloittaa jo kahdeksannen kauden Saksan pääsarjassa. Seuran kautta aikain suurimmat saavutukset ovat Bundesliigaan nousu vuonna 2011 ja Eurooppa-liigan 32 parhaan joukkoon yltäminen vuonna 2015.

Vierailija Augsburg sai pidettyä maalivahti Marvin Hitzia lukuun ottamatta kaikki tärkeät pelaajat seurassa.

Seuran kovin nimi taitaa olla Islannin maajoukkuehyökkääjä Alfreð Finnbogason. Hän oli viime kaudella Augsburgin paras maalintekijä (12 maalia), mutta Fortunan onneksi mies oli vielä loukkaantunut, eikä pelannut lauantaina.

[pullquote]FC Augsburgissa pelaa muutamia mielenkiintoisia “nimimiehiä’. Maailmanmestareiden Mario Götzen ja Sami Khediran veljet, Felix Götze ja Rani Khedira, pelaavat nimittäin Augsburgissa.[/pullquote]

Toinen kova nimi on Philipp Maxjoka on kaksinkertaisen Bundesligan maalikuninkaan Martin Maxin poika. Viime kausi oli todellinen läpimurto, Philipin tarjoillessa esityön peräti 12 maaliin. Huhut ovat vieneet miestä muualle, varsinkin Schalkeen.

Tärkeimmät hankinnat ovat paluun Augsburgiin tehnyt Andre Hahn ja suomalainen Fredrik Jensen. Fredrik Jensen oli Fortunan onneksi loukkaantunut ja ei ollut kokoonpanossa. Sitä vastoin Hahn osui heti paluuottelussaan ja tekikin voittomaalin vierailijoille.

Tämä oli myös samalla ensimmäinen käynti Merkur Spiel-Arenalle, sillä sponsori vaihtui täksi kaudeksi, mikä tarkoittaa, että Esprit Arenaa ei enää ole.

Avauskierroksen yleisömäärä Düsseldorfissa oli 40 996, vaikka enemmänkin olisi mahtunut (54 600). Joidenkin mielestä jokaisen pelin pitäisi olla loppuunmyyty, mutta Bundesliigan pieniä vastaan sellainen ei ole kovin realistista.

Kirjoittelin Fortunan kokoonpanosta jo heinäkuun harjoituspelin yhteydessä. Tämän jälkeen Fortuna hankki vielä muutamia vahvistuksia lainalle: Dodi Lukebakio (FC Watford), Takashi Usami (FC Augsburg) ja Marcin Kaminski (VfB Stuttgart).

Fortuna avasi kauden Saksan cupissa, jossa se pudotti Rot-Weiss Koblenzin jatkosta vakuuttavasti 0-5 lukemin. Uudet hankinnat Dodi Lukebakio, Marvin Ducksch (viime kauden kakkosen maalikuningas Holstein Kielssä) ja Kevin Stöger osuivat kaikki. Valmentaja päätti kuitenkin pelata Augsburgia vastaan puolustusvoittoisemmin ja vain Kevin Stöger oli edellä mainituista nimistä avauksessa tänään.

Peli alkoi hiljaisella hetkellä ja tifolla kesällä menehtyneen Wolf Wernerin muistoksi. Werner oli vuosina 2007–2014 Fortunan valmentaja ja manageri.

Itse peli oli kaksijakoinen. Ensimmäinen puolituntinen oli pelkkää Augsburgin hallintaa, minkä jälkeen peli tasoittui. Lopulta Augsburg oli ehkä hivenen kypsempi, teki paikoistaan maalit ja voitti ottelun 1-2.

Yleisö oli silti varsin tyytyväinen kotijoukkueen esitykseen ja joukkue palkittiin laululla ja taputuksilla. Seuraavaksi Fortuna matkaa Leipzigiin, ja nähtäväksi jää, miten seikkailu Bundesliigassa jatkuu.

Loppuun vielä knoppitieto. Kukapa olisi uskonut, että PSG:n nykyvalmentaja Thomas Tuchel valmensi vielä 10 vuotta sitten FC Augsburgin amatöörejä?