Yle Areenassa katsottavissa oleva Vanha joukkuekuva on yksi parhaista Suomifutis-dokumenteista

Kuva: Juha Malinen

Suomifutis-aiheiset dokumentit ovat harvinaista herkkua valtakunnan televisiokanavilla. Uusin tulokas, Vanha joukkuekuva, kertoo nuorten maajoukkuefutareiden tarinan ja selvittää, mihin kukin elämässään päätyi.

Sami Hyypiästä tuli kirkkain tähti, mutta muiden tarinat ovat kiinnostavampia

Jussi Eskolan käsikirjoittamassa, ohjaamassa ja tuottamassa kolmen vartin mittaisessa dokumentissa käsitellään vuosina 1973 ja 1974 syntyneiden, samassa poikamaajoukkueessa pelanneiden, pelaajauria ja elämää futiksen jälkeen. Tuon ikäluokan alle 18-vuotiaiden joukkue napsi kovia päänahkoja kaataen mm. Espanjan, Hollannin ja Ranskan. Niin sanottu ”missä he ovat nyt -lähtökohta” on herkullinen ja luo hyvän pohjan dokumentille.

Osa pelaajista loi kunnioitettavan uran ulkomailla, joista kirkkaimpana nimenä yli muiden nousee Sami Hyypiä, jota ei kuitenkaan dokumentissa nähdä. Hattua täytyy nostaa myös Teuvo Moilaselle ja Antti Sumialalle, mutta ketään heistä ei voi silti pitää dokumentin tähtenä.

Eskolan teos välittää rehellisen, eikä ollenkaan ruusuisen, kuvan pelaajien erilaisista ja rankoistakin elämänpoluista. Alkoholi, loukkaantumiset ja läheisen menetys vaikuttivat osan elämään ja unelmat merkittävästä kansainvälisestä urasta murenivat. Nämä ”unohtuneet” nimet ovatkin dokumentin tähtiä ja ansaitusti valokeilassa.

Vanha joukkuekuva kertoo hienon tarinan siitä, miten monen tekijän summa on päästä aivan sille korkeimmalle huipulle kansainvälistä uraa tavoitellessa, ja miten paljon jalkapallo voi antaa, vaikka ei kaikkia unelmia ikinä saavuttaisikaan.

Dokumentti on toistaiseksi katsottavissa Yle Areenasta:

Katso Vanha joukkuekuva