Ykkösen kausiennakko 2022: Ennakkosuosikilla todella vahva materiaali – Sarjanousijoilla kova vääntö säilymisestä

Miesten Ykkösen kausi 2022 alkaa maanantaina 18.4.2022 täydellä ottelukierroksella. Ikuinen Ykkönen toimitti kauteen kattavan ennakkopaketin ja rankingin joukkueista. Kaudella 2022 Ykkösessä pelataan viime kauden tapaan 22 ottelukierroksen perussarja ja loppusarjat. Kuusi parasta ja kuusi heikointa pelaavat keskenään yksinkertaiset sarjat. joten otteluita tulee jokaiselle joukkueelle yhteensä 27. Ylemmän loppusarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan.

Paikka Veikkausliigakarsintaan ei kuitenkaan mene suoraan toiseksi sijoittuneelle, vaan karsintapaikasta pelataan lyhyt pudotuspelikaavio. Kolmanneksi ja neljänneksi sijoittunut joukkue pelaavat ensin vastakkain ja tämän jälkeen toiseksi sijoittunut pelaa tämän ottelun voittajaa vastaan. Tämän ottelun voittanut karsii sitten Veikkausliigan 11. kanssa. Alemman loppusarjan kolme viimeistä joukkuetta putoavat Kakkoseen.

Viime kauden Ykkösestä Veikkausliigaan nousi sarjan voittanut VPS. Karsinnoissa RoPS hävisi AC Oululle, joten ylöspäin nousi vain yksi joukkue. Sarjasta putosivat JIPPO, Klubi 04 ja MuSa sekä sarjapaikastaan taloudellisista syistä luopunut RoPS. Veikkausliigasta sarjaan putosi KTP. Ennakko löytyy täältä podcastina, jos podcastin haluaa kuunnella tietämättä rankingia etukäteen. Tekstimuotoinen ennakko löytyy alta.


 

Ykkönen jakautuu kauden 2022 ennakossa neljään kerrokseen. Sarjan kärkikolmikko on edellä muita ja pääsee ratkomaan nousua Veikkausliigaan. Ylempi keskikasti, joukkueet jotka pääsevät ylempään loppusarjaan mutteivät haasta kärjessä, osuvat sijoille 4-6. Sijat 7 ja 8 ovat turvassa putoamiselta ja joukkueet sijoilla 9-11. vääntävät viimeisestä säilyjän paikasta. Viimeiseksi sijoitetulle joukkueelle on luvassa kaikista vaikein kausi.

 


1. TPS

Kausi 2021: Ykkösen 3. Jonatan “Tintti” Johansson sai valmentaa ensimmäisen kokonaisen kauden palloseuran peräsimessä ja oli matkalla kohti riittävän hyvää tulosta ja karsintapaikkaa vielä viimeisille kierroksille asti.

Alkukauden maalinteko-ongelmat ja sijoituksen ratkaisseen ottelun häviäminen RoPS:lle jäivät isoimpina epäonnistumisina mieleen turkulaisten kaudesta. Kolmas sija oli lopulta pettymys ja onkin hieman yllättävää että Johansson sai jatkoa valmentajana jo pian kauden päättymisen jälkeen.

Kausi 2022: Tänä vuonna on laitettu kaikki sen varaan, että joukkue nousee Veikkausliigaan. Materiaalin tasosta tulee hyvällä tavalla mieleen viime kauden VPS. Hyökkäys ja keskikenttä ovat ylivoimaisesti sarjan parhaimmistoa, kun pakettia johtaa kentällä Kasper Hämäläinen ja maalintekijöiksi on tarjolla Simo Roihan ja Demba Savagen tasoisia pelaajia.

Tintin rinnalle on tuotu valmennukseen Gabriel Garcia Xatart, jonka on ilmeisesti tarkoitus tuoda katalonian koulukunnan näkemystä Tintin vahvojen brittivaikutteiden rinnalle. Kumpikaan valmentajista ei ole varsinaisesti onnistunut projekteissaan viime vuosina, joten paineet tulevat olemaan kovat.

Valmistava kausi on näyttänyt Turun mustavalkoisille ihan hyvältä. Ykköscupissa joukkue sijoittui toiseksi hävittyään finaalissa FF Jarolle. Kauttaaltaan kova ja puolustuslinjaa lukuunottamatta leveä materiaali antaa Palloseuralle ennakkosuosikin paineet.

Seuraa häntä: Kasper Hämäläinen.

Seuralegenda ja koko sarjan johtavia pelaajia. Tulee tekemään keskikentällä kaikkea maaleista pelinrakentamiseen.


2. FF Jaro

Kausi 2021: Ykkösen 4.

Jaron kausi sujui suunnilleen odotetunlaisesti. Joukkueesta ei ollut aivan kärkitaistoon, mutta paikka kuuden parhaan joukossa näytti koko ajan selvältä.

Muutamat epäonnistuneet hankinnat, etenkin Macalay Crisantus, tekivät tasoeron kärkikolmikkoon liian suureksi pietarsaarelaisille.

Kausi 2022: Jimmy Wargh jatkaa päävalmentajana ja saa komennettavakseen viime kautta paremman joukkueen. Severi Kähkönen tekee paluun Pietarsaareen ja Emile Paul Tendeng tuo nippuun kokemusta.

Jakob Bushue on Ykköseen erittäin hyvä pelaaja tuomaan jämäkkyyttä keskikentälle ja tukemaan puolustusta. Nipun ykköstähtenä on sarjan paras laitapuolustaja Guillermo Sotelo.

Jaro ottaa pari riskiä kauteen lähtiessään: Joukkue on kapea eikä siinä ole varsinaista meritoitunutta 9-paikan pelaajaa. Toistaseksi nämä eivät ole olleet ongelma, sillä kauteen valmistaneen Ykköscupin voitto tuli vakuuttavalla pelillä. Näiden puutteiden takia joukkue kuitenkin asettuu ennakossa TPS:n taakse.

Seuraa häntä: Severi Kähkönen

Kähkönen oli osa Jaron nuorta hyökkäystä pari kautta sitten ja nyt on paikka onnistua tutussa paikassa, mutta uusien pelaajien ympäröimänä.


3. KTP

Kausi 2021: Veikkausliigan 12.

Kotkalaisten lyhyt visiitti Veikkausliigaan oli erittäin tuskainen eikä yksikään kolmesta päävalmentajasta saanut joukkueen peliä toimimaan. Edullinen materiaali ei riittänyt pääsarjassa eivätkä kauden kesken tulleet hankinnat auttaneet tilannetta

Kausi 2022: KTP teki yhden talven mielenkiintoisimmista valmentajavärväyksistä, kun Jussi “Kynä” Leppälahti tuotiin Kotkaan kahden vuoden sopimuksella. JIPPO:n ykköseen nostanut valmentaja on astetta vaikeammassa paikassa, kun tulosta pitäisi tulla toisiksi kovimman sarjatason kärkitaistossa.

Leppälahti saa komennettavakseen hyvän joukkueen, jossa on edelleen mukana muutamia liiganousun tehneitä pelaajia. Näistä kiinnostavin on kärkihyökkääjä Mika. Espanjalaiskärki saa näyttää pitääkö vuonna 2020 nähty taso koko kauden ajan Ykkösessä. KTP:llä on kauttaaltaan hyvä joukkue, jolla voi pärjätä kärkitaistossa. Jokainen osa-alue on Ykköseen kärkitasoa ja Mikan myötä joukkueessa on myös todellinen tähtipelaaja.

Seuraa häntä: Mika

Tuli kesken kauden 2020 ja oli mukana voittamassa Veikkausliigakarsintaa. Mikalta odotetaan paljon, kun pelaaja on kokonaisen kauden mukana kotkalaismiehistössä. Hajoittaa puolustuksia juoksuilla ja ohituksilla.


4. Gnistan

Kausi 2021: Ykkösen 6.

Loppuhetkillä ylempään loppusarjaan selvinnyt Gnistan antoi valmentajansa Ricardo Duarten lähteä AC Ouluun, kun joukkueella ei ollut enää panoksia kärkitaistoon. Ylempään loppusarjaan selviytyminen ja sitä kautta varma sarjapaikka käänsivät Kipinän kauden lopulta positiivisen puolelle. Perussarjan jälkipuolisko Lucas Moraisin puuttuessa oli mollivoittoinen ja toi esiin joukkueen puutteita.

Kausi 2022: Uudelle päävalmentajalle Joonas Rantaselle on koossa viime kautta parempi joukkue. Tärkeimmät tulijat ovat laitapuolustajat Jean Mabinda ja Henrik Ölander. Mabinda jäi Veikkausliigassa HIFK:ssa oikeana wing-backina paikkansa parhaimmistoa olevan Macario Hing-Gloverin varjoon, mutta pelasi kentälle päästessään kelvollisesti. Ölander muistetaan AC Oulun huippukaudelta runsaasti hyökkäykseen osallistuneena laitapuolustajana vasemmalta kaistalta.

Kaksikko on Ykkösen parhaimmistoa pelipaikoillaan. Gnistanilla on kärkitaistoonkin riittävä puolustuslinja, kunhan Tuukka Andberg tai Sampo Ala-Iso saadaan pelaamaan hyvin Fabian De Abreun rinnalla topparina. Fabrice Gatambiye ja Jyri Kiuru tuovat keskikentälle ja hyökkäykseen hyvää osaamista. Kaiken osuessa nappiin voi Gnistan nousta jopa haastamaan kolmen parhaan joukkoon, mutta jää ennakoinnissa juuri tämän nipun ulkopuolelle.

Seuraa häntä: Henrik Ölander

Taistelee Jaron Guillermo Sotelon kassa sarjan parhaan vasemman puolustajan paikasta, jos löytää saman vireen kuin Oulussa. Voi nousta hyökkäyspäässä tärkeäksi pelaajaksi Gnistanille.


5. EIF

Kausi 2021: Ykkösen 5.

Tammisaarelaisten kausi sujui tasaisen kohtalaisissa merkeissä. Joukkueen hyökkäys oli parhaimmillaan vaarallinen, mutta vastapainona puolustuksessa tuli runsaasti virheitä.

Pitkä toukokuussa alkanut voitoton jakso pudotti joukkueen kärkitaistosta, mutta ylempään loppusarjaan selviytyminen hoitui lopulta turvallisesti. Loppusarjavaiheessa ei ollut enää panosta ja ehkä juuri tämän takia valmennukseen pitkään kuulunut Guillem Santesmases sai lähteä päävalmentajan paikalta jo ennen loppusarjan pelejä.

Kausi 2022: EIF lähtee uuteen kauteen runsaasti muuttuneella joukkueella ja uudella päävalmentajalla. Käskijäksi palkattiin FC Hakan kakkosvalmentajana kokemusta kerännyt Mikko Manninen. Pitkän linjan pelaajia lopetti ja muutamia avainpelaajia siirtyi muualle. Lähtijöitä on pyritty korvaamaan osittain ulkomaalaishankinnoilla.

Hyökkääjä Adam Larsson, keskikentän Karl Madianga ja Kevin Moihedja sekä toppari Bruno Miguel ovat kaikki isossa roolissa joukkueen menestyksen kannalta. Larsson on vaikuttanut hyvältä hankinnalta ja hyökkäys onkin ennakkoon EIF:n vahvin osa-alue. Larssonin rinnalla Stanislav Efimov ja Valdrin Rashica voivat olla yksi Ykkösen parhaista yläkolmikoista. Larssonia lukuunottamatta EIF:n muut ulkomaalaishankinnat ovat vielä kysymysmerkki ja taso on kokonaisuutena pudonnut sen verran viime kaudesta, ettei joukkue nytkään yllä kärkitaistoon.

Seuraa häntä: Adam Larsson

Maalijyvä näytti löytyneen jo Ykköscupissa. Pääsee hyökkäämään hyvässä kolmikossa ja voi taistella sarjan maalikuninkuudesta.


6. PK-35

Kausi 2021: Ykkösen 7.

Kokeneella pääkaupunkiseudulta tutuista pelaajista koostuneella joukkueella säilyminen sarjassa onnistui turvallisesti ja paikka ylempään loppusarjaan oli sekin tyrkyllä melkein loppuun saakka. Kim Raimin joukkue ei esittänyt pelillisesti ihmeitä, mutta onnistui kaatamaan ennakkoon heikommat joukkueet riittävän hyvin.

Kausi 2022: Raimi jatkaa päävalmentajana ja on mielenkiintoisen paikan edessä, kun joukkueen parhaimmat onnistujat ovat vaihtaneet maisemaa. Jonathan Muzinga, Daniel Rantanen ja Eetu Puro ovat kaikki isoja korvattavia. Hussein Mohamed ja Omar Jama ovat uusista tulojoista avainpelaajia Ykkösen tasolle.

Nuutti Tykkyläinen ja Tommi Tainio ovat hekin kohtuullisia hankintoja, jotka pääsevät nyt laadukkaamman joukkueen mukaan antamaan kunnon näyttöjä Ykköseen.

Pihlajanmäkeläisten maalintekovastuu on Kolumbialaisella Olmes Garcíalla, jonka maanmiehiltä laituri Miguel Medinalta ja toppari Luis Rodríguezilta odotetaan myös kovaa suorittamista omissa rooleissaan. Ulkomaalaishankintojen osuessa aivan nappiin voisi PK-35 nousta vielä ylemmäskin, mutta ennakkoon katto tulee vastaan keskikastissa.

Seuraa häntä: Nuutti Tykkyläinen

Oli Joensuussa joukkueen valopilkkuja ja pääsee nyt asetta parempaan ympäristöön pelaamaan. Tykkyläisellä on ehdottomasti potentaalia runkopelaajaksi Ykköseen.


7. KPV

Kausi 2021: Ykkösen 8.

Vaikeasti alkanut kausi päättyi lopulta valmentajavaihdoksen ja runsaiden hankintojen jälkeen sarjapaikan uusimiseen Ykkösessä. Isosti joukkuetta rahoittanut Matti Laitinen poistui taustoilta kauden jälkeen ja KPV:n edustusjoukkueesta vastaa nyt seurayhdistys.

Kausi 2022: Viime kauden pelastaneet pelaajat ja valmentajanvaihdos on pitkälti pyyhitty pois. Niklas Vidjeskog piti lupauksensa eikä jatkanut väliaikaispestinsä jälkeen. Aivan sarjan parhaimmistoa olleet Kristian Andersen, Oke Akpoveta ja Christ Kouadio ovat niin ikään vaihtaneet maisemaa.

Uudeksi päävalmentajaksi pestattiin VPS:stä tuttu Christian Sund. Muutamia viime vuosien avainpelaajia on saatu pidettyä rahoituksen pienentymisestä huolimatta: Sebastian Mannström, Harri Heiermann, Sergey Lazarev, Kyle Curinga ja Charalampos Chantzopoulos ovat tärkeitä jatkajia joukkueelle.

Joukkueen pienentyneet resurssit näkyvät kuitenkin muissa hankinnoissa. Patrik Byskata ja Samuel Uusitalo ovat mitat täyttäviä pelaajia Ykköseen. Muutoin tulijat ovat nuoria pelaajia, jotka eivät ole vielä todistaneet tasoaan.

Heikentynyt materiaali ja Sundin yllä olevat kysymysmerkit valmennuksen tasosta pudottavat KPV:n alempaan loppusarjaan. Säilymisen neljän nousijan yläpuolella pitäisi onnistua, mutta pääsy kuuden parhaan joukkoon on saavuttamattomissa.

Seuraa häntä: Samuel Uusitalo

Nuorelle puolustajalle olisi tarjolla paikka avaukseen Chantzopoulosin rinnalla. Potentiaalia tähän on, vaikka Jarossa ei tullut liikoja peliaikaa.


  1. MP

Kausi 2021: Ykkösen 9.

MP kävi kesän sekamelskassa jopa sarjan kärjessä, mutta putosi lopulta alempaan loppusarjaan ja sai sarjapaikkansa pitääkseen tehdä töitä viimeisille kierroksille saakka. Kauden 2021 positiivisin yllättäjä oli tälle vuodelle SJK:n organisaatioon siirtynyt Samson Ebuka Obioha.

Kausi 2022: Ebuka ja tukku muita viime kauden avainpelaajia on lähtenyt joukkueesta, kun nippua on rakennettu uusiksi vaikean viime kauden jälkeen.

Uusista tulijoista tärkeimpiä ovat Joona Hiltunen ja Juuso Liukkonen. Keskikentällä jatkavat Jonathan Dunyin ja Topi Keskinen ovat Hiltusen kanssa kova kolmikko, jolla on iso vastuu joukkueen menestyksestä.

Jos Liukkonen tai ulkomaalaishankinta Kevin Beugre onnistuvat riittävän hyvin maalinteossa, on joukkueella eväät uusia sarjapaikka Ykkösessä.

Seuraa häntä: Joona Hiltunen

Uudessa ympäristössä Joensuun jälkeen. Hyökkäävämmälle Hiltuselle on kaavailtu isoa roolia MP:n taistellessa sarjapaikasta.


9. SJK Akatemia

Kausi 2021: SJK Akatemia teki paluun Ykköseen voittamalla Kakkosen C-lohkon.

Kausi 2022: Neljästä nousijasta SJK Akatemia on saanut rankingissa kunniapaikan viimeisenä säilyjäjoukkueena. Ryhmään on hankittu Ykköstä ajatellen hyökkäykseen Samson Ebuka ja Jonathan Muzinga sekä maalille Tuomas Pöyhönen.

Tähän päälle SJK:n edustusjoukkueessa on esimerkiksi viime kaudella RoPS:in paidassa hyvin esiintyneitä pelaajia, joista ainakin Vertti Hänninen tarvitsee todennäköisesti peliaikaa Ykkösessä.

Näiden vahvuudella ja mahdollisen muiden stunttaajien myötä SJK Akatemia asettuu ennakoissa juuri ja juuri muiden nousijoiden edelle. Taistelu säilyjän paikasta tulee kuitenkin varmasti olemaan kovaa ja nousijajoukkueet todennäköisesti ratkaisevat säilymisen keskenäisissä otteluissaan.

Seuraa häntä: Samson Ebuka

Oli Mikkelissä tähtipelaaja ja voi taas olla pelastamassa yhden joukkueen sarjapaikkaa. Viimeistelee hyvällä prosentilla ja rikkonee 10 maalin rajapyykin.


  1. JäPS

Kausi 2021: JäPS voitti Kakkosen A-lohkon ja nousi Ykköseen.

Kausi 2022: Pienillä resursseilla kauteen lähtevä järvenpääläisjoukkue joutuu kovaan paikkaan Ykkösessä. Sillä on eväät taistella säilymisestä, jos Aleksi Ristolan maalivire jatkuu ja joukkue raapii näin tarvittavat pisteet muilta säilymistaistelussa. Alieu Ceesay, Tino Palmasto ja Antti Ulmanen ovat kohtuullisia pelaajia Ykköseen, mutta eivät sateentekijöitä. Maantieteellinen sijainti voisi auttaa järvenpääläisiä vahvistumaan kauden aikana, mutta pääkaupunkiseudulle haluavista pelaajista kilpailee kaksi muutakin joukkuetta.

Seuraa häntä: Aleksi Ristola

Tiettyjen joukkueiden kannattajien keskuudessa meemiksikin päässyt hyökkääjä, joka on löytänyt hurjan maalivireen Järvenpäässä. Maalivireen jatkaminen Ykkösessä on isompi haaste, mutta juoksuvoimainen Ristola on selvästi edelleen valmis yrittämään.


  1. PEPO

Kausi 2021: PEPO oli Kakkosen A-lohkon toinen 48 pisteellä. Tämä riitti nousuun RoPS:n luovuttua sarjapaikasta, kun PEPO oli paras Kakkosen kakkonen.

Kausi 2022: Jo jonkin aikaa Ykköseen nousua havitellen panostanut joukkue joutuu kovaan paikkaan ensimmäisellä kaudellaan toisiksi korkeimmalla sarjatasolla. Ryhmässä on muutamia Ykköseen kelvollisia pelaajia. Jos Irfan Sadik löytää maalivireen, josta nähtiin aikanaan välähdyksiä Mikkelissä, voi joukkue haastaa Akatemian ja JäPS:in taistelussa viimeisestä sarjapaikasta.

Seuraa häntä: Zachary Sukunda

Sai kaudella 2020 ihan hyvin peliaikaa EIF:ssä, mutta siirtyi tammisaarelaisten hankintojen tieltä PEPO:on viime kaudeksi. Todennäköisesti avauksen pelaaja, jonka kokemus Ykkösestä on nousijajoukkueelle tärkeää.


  1. Pargas IF

Kausi 2021: Paraisten joukkue voitti Kakkosen B-lohkon lopulta kolmen pisteen erolla Hongan akatemiajoukkueeseen.

Kausi 2022: PIF lähtee ennakkoon kaikista heikoimmalla joukkueella Ykkösen kauteen 2022. JäPS, PEPO ja SJK Akatemia voisivat kukin onnistua säilymään sarjassa, mutta PIF:n kohdalla ei voi veikata samaa. Siksi joukkue on rankingissa viimeisenä. Kiinnostavimpia nimiä porukassa ovat joukkueen tähti Tomas Hradecký ja valmennustiimiin kuuluva Kari Virtanen.

Olli Hakanpää tuo maalille kokemusta Ykkösestä, mutta muutoin joukkue on lähinnä Kakkosesta tuttu. Materiaali on ennakkoon selvästi heikoin ja kaudesta voi ennakoida vaikeaa.

Seuraa häntä: Tomas Hradecký.

Paljon vartijana, pelasi sitten keskikentän pohjalla tai puolustuslinjassa. Joukkueen johtaja ja mahdollisia säilymishaaveita ajatellen elintärkeä palanen. Mukavaa nähdä Tomas Ykkösessä alemmalle sarjatasolle tapahtuneen yllättävän siirron jälkeen.

Ikuinen Ykkönen
Ikuinen Ykkönen
Ykkösen kausiennakko 2022: Ennakkosuosikilla todella vahva materiaali – Sarjanousijoilla kova vääntö säilymisestä
/