Ykkösen kausiennakko 2021: Luvassa huikean tasainen kausi

Miesten Ykkösen kausi 2021 alkaa keskiviikkona 5.5.2021 ottelulla TPS-VPS. Suurin osa muista joukkueista saa sarjakauden tulikasteensa lauantaina 9.5. Ikuinen Ykkönen toimitti kauteen kattavan ennakkopaketin ja rankingin joukkueista.

Kaudella 2021 Ykkösessä otetaan käyttöön loppusarjat. Kaksinkertaisen sarjan jälkeen kuusi parasta ja kuusi heikointa pelaavat keskenään yksinkertaiset sarjat. Otteluita tulee jokaiselle joukkueelle yhteensä 27. Ylemmän loppusarjan voittaja nousee suoraan Veikkausliigaan ja toiseksi sijoittunut karsii Veikkausliigan 11. kanssa. Alemman loppusarjan kolme viimeistä joukkuetta putoavat Kakkoseen.

Viime kauden Ykkösestä nousivat sarjan voittanut AC Oulu ja karsinnoista vierasmaalisäännön turvin ylös päässyt KTP. Sarjasta putosivat SJK Akatemia, MyPa ja AC Kajaani. Näistä AC Kajaanin toiminta lopetettiin. Kaksi muuta joukkuetta jatkavat Kakkosessa. Veikkausliigasta sarjaan putosivat TPS ja RoPS.

Ennakko löytyy täältä podcastina, jos podcastin haluaa kuunnella tietämättä rankingia etukäteen. Tekstimuotoinen ennakko löytyy podcastin alta.

Ikuinen Ykkönen: Kausiennakko 2021: Todella tasaista luvassa!

Ykkösen kausi 2021 näyttää tasaiselta ja kutkuttavalta. Joukkueille voi vetää ennakkoon joitakin voimasuhteita pelaajiston ja alkuvuoden pelien perusteella. Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin tässä listassa sijoille 4. – 9. laitetut joukkueet voivat asettua melkein miten vain. Kärkikolmikko erottuu muista hiuksenhienosti näiden yläpuolella, mutta nekään sijoitukset eivät tunnu aivan varmoilta.

Toivoa sopii, että tämä tunne vain vahvistuu loppusarjojen myötä. Kasassa on eväät todella hienoa sarjakautta varten!


1. VPS

Kausi 2020: Ykkösen 6.

Veikkausliigasta putoamista seurannut kausi oli vaikea. Peliin ei missään vaiheessa löytynyt kunnolla järkeä ja tulosta tuli lähinnä yksilösuoritusten kautta.

Kausi 2021: Viime kauden virheet tunnustettiin ja nyt Vaasassa on selkeästi satsattu uuteen liiganousuun. Valmennus meni odotetusti uusiksi, hyökkäys on sarjan kovin ja keskikenttäkin pärjää vertailussa kenen tahansa kanssa. Puolustuslinja ei ole aivan niin vahva kuin joukkueen muut osa-alueet, mutta kokonaisuutena kova materiaali ja kohtalainen valmistava kausi tekevät VPS:stä ykkössuosikin.

Seuraa häntä: Aleksi Pahkasalo

Taas uudessa paikassa. Kokkolasta ei jäänyt hyvää kerrottavaa jälkipolville, mutta on nyt kiinnostavassa roolissa Kalle Multasen tutkaparina. Paluu Kotkan aikojen tasolle on Vaasassa tilauksessa.


2. TPS

Kausi 2020: Veikkausliigan 11.

Palloseura Turusta joutui tuttuun paikkaan – Veikkausliigakarsintaan. Jonatan “Tintti” Johansson laittoi joukkueen pelaamaan nihilistisesti ja puolustusvoittoinen taistelupallo toikin hieman pisteitä loppukaudella. Kausi päättyi kuitenkin karsinnassa tutuksi käyneellä tavalla putoamiseen vierasmaalisäännön takia.

Kausi 2021: Uutta nousua hakeva joukkue on sekoitus nuoria pelaajia ja kokeneita tekijöitä. On hieman vastakohta yhtä sijaa ylemmäksi veikatulle VPS:lle, sillä TPS on rakennettu vahva puolustus edellä. Kysymysmerkki on maalinteko ja hyökkäyksien tehokkuus. Eheä joukkuepeli ja puolustus voittaa kuitenkin riittävästi pelejä nostaakseen TPS:n karsijan paikalle.

Seuraa häntä: Atte Sihvonen

Nuorelle pelaajalle olisi tarjolla paikka turkulaisten keskikentältä jopa säännöllisestä avauksesta. Tekee vielä virheitä, mutta voi kasvaa tänä vuonna pelaajana todella paljon.


3. EIF

Kausi 2020: Ykkösen 4.

Takana jälleen yksi kokonaisuutena hyvä kausi Ykkösessä. Darren Smith ja Ayabulela Konqobe johtivat vaarallista hyökkäystä. Molempien ura jatkuu ansaitusti kovemmissa sarjoissa. Kaksi tähtipelaajaa varastivat huomion joukkueessa, mutta pelissä oli paljon muutakin hyvää. EIF oli taitava ja eheästi pelaava joukkue, joka hallitsi palloa

Kausi 2021: Nyt olisi paikka iskeä toden teolla nousutaistoon. EIF:n pelin ydin on vahva keskikenttä, joka on samaa tasoa kuin viime kaudella. Maalivahtiosasto meni kokonaan uusiksi, muttei ainakaan heikentynyt. Kunhan maalintekoon löytyy riittävästi tehoja Smithin lähdettyä, on EIF selkein haastaja palloseurojen kantaan nousutaisteluun. Alustavissa voimasuhteissa todella lähellä TPS:ää.

Seuraa häntä: Valdrin Rashica

Todella hyvää kautta Kakkosessa seurasi heikommin sujunut reissu Lahteen. EIF:n hyökkäyksessä on isot saappaat täytettävänä ja paikka on pedattu Rashicalle.


4. RoPS

Kausi 2020: Veikkausliigan 12.

Rovaniemen Palloseuran viime kausi oli tuskaista katsottavaa. Pienellä resursseilla kootun joukkueen taso ei yksinkertaisesti riittänyt Veikkausliigassa ja putoaminen näytti vääjäämättömältä jo muutaman kierroksen jälkeen.

Kausi 2021: Uutta alkua Ykkösestä hakee nuori joukkue, joka on väläytellyt hyviä otteita alkuvuonna. Resurssit eivät ole Ykkösenkään mittapuulla suurimmasta päästä, joten joukkue on kautta linjan erittäin nuori. Mikko Mannilan valmentama nippu voi ulkomaalaishankintojen osuessa nappiin ja nuorten suoritustason riittäessä haastaa jopa nousutaistoon. Todennäköisemmin RoPS yltää yläloppusarjaan, muttei aivan terävimpään kärkeen.

Seuraa häntä: Jussi Niska

Laitapuolustaja, joka voi olla paikallaan koko sarjan paras. On näyttänyt alkuvuonna todella lupaavia ja ennakkoluulottomia otteita.


5. Gnistan

Kausi 2020: Ykkösen 9.

Kipinän kausi alkoi yskähdellen eikä pääkaupunkiseudun liigaveteraaneista joukkueen kokoaminen toiminut enää Ykkösessä niin hyvin kuin kautta aiemmin Kakkosessa. Hieman ennen sarjan puoliväliä joukkue ja valmennus menivät isosti uusiksi ja toisella puolikkaalla Ricardo Duarten nippu teki urotyön onnistuessaan säilymään sarjassa.

Kausi 2021: Kaudesta 2021 voikin ennakoida Gnistanille huomattavasti edellistä parempaa. Yllättävän moni kesken kauden tulleista avainpelaajista jatkaa joukkueessa. Duarten kyvyt valmentajana alkavat myös nyt purra entistä paremmin ja paikka yläloppusarjassa on realismia joukkueelle.

Seuraa häntä: Omar Jama

Keskikentän johtaja on yksi joukkueessa jatkaneista avainpelaajista. Tärkeä palanen Gnistanin peliä ja tulevalla kaudella myös joukkueen kapteeni. Voisi edelleen lyödä läpi myös tasoa ylemmäs.


6. FF Jaro

Kausi 2020: Ykkösen 3.

Rohkealla pelillä ja hyökkäyksen yksilötaidoilla hurmannut Jaro oli pitkään taistelussa karsijan paikalle. Meno kuitenkin hyytyi hieman loppua kohden ja lopputuloksena oli kolmas sija.

Kausi 2021: Pelaajisto ja valmennus menivät uusiksi kauden jälkeen eikä joukkue yllä enää yhtä lähelle sarjan kärkitaistoa. Anthony Olysanya ja Severi Kähkönen jättävät ison aukon joukkueen hyökkäykseen. Muita kovia menetyksiä ovat ainakin Wilfred Inalien, Topi Järvinen ja Axel Vidjeskog.

Tulijoista Juuso Aallon ja Patrick Byskatan hartioilla on paljon. Myös Macauley Chrisantuksen olisi syytä onnistua paremmin kuin aikaisemmin Suomessa. Joukkueelle on paikka auki ylempään loppusarjaan, mutta terävin kärkitaisto jää tänä vuonna kokematta Pietarsaaressa.

Seuraa häntä: Albin Björkskog

Vuonna 2002 syntyneeltä keskikenttäpelaajalta odotetaan Pietarsaaressa paljon. Keski-iältään huomattavasti vanhentuneessa joukkueessa on paljon kokemusta, josta ammentaa. Juoksuvoimaa ja taitoa riittää jo nyt.


7. KPV

Kausi 2020: Ykkösen 8.

Heikosti alkaneen kauden sotki lopullisesti valmentajasirkus ja kaikki siitä seurannut ylimääräinen kohkaaminen joukkueen ympärillä. Niko Kalliokosken alaisuudessa joukkueen peli ailahteli ja lopulta putoaminen kävi lähellä.

Kausi 2021: Kalliokoski saa kauan petaamansa paikan näyttää Pallo-Veikkojen pääkäskijänä kykynsä. Materiaaliltaan maalivahtiosastoa lukuunottamatta mitäänsanomaton joukkue ei näytä vahvistuneen merkittävästi viime vuodesta. Pelissäkään ei ole vielä nähty ihmeitä. Tasaisessa sarjassa KPV:n eväät eivät riitä kärkitaistoon ja joukkue putoaa alemman loppusarjan puolelle.

Seuraa häntä: Hemmo Riihimäki

Suomen lupaavin maalivahti taistelee peliajasta Miika Töyrään ja Sergey Lazarevin kanssa. Saumat löytyy ykkösmaalivahdin paikkaan ja penkillä istuminen tuntuisi ajanhukalta tässä kohtaa uraa.


8. Musan Salama

Kausi 2020: Ykkösen 5.

Ei kaunista, mutta tuloksellista. MuSa otti jälleen hyvän tuloksen ja yllätti Ikuisen Ykkösen nousemalla lopulta sarjan viidenneksi.

Kausi 2021: Monet joukkueen tärkeimmistä palasista jatkavat seurassa. Juuso Aalto ja Antti-Pekka Pihlainen jättävät aukot kokoonpanoon, mutta muuten ryhmä vaikuttaa jälleen oikeen hyvältä. On veemäinen ja yllätysvalmis vastustaja kenelle tahansa ja ylisuorittaminen voi kantaa paikkaan ylemmässä loppusarjassa.

Seuraa häntä: Juho Heikkinen

Jonkun pitää korvata Juuso Aallon tarjoilut hyökkäyspäässä. Olisiko se seurassa toista kautta aloittava Heikkinen, jolle tekisi hyvää ottaa lisää vastuuta.


9. PK-35

Kausi 2020: Kakkosen A-lohkon 1.

Tuli Gnistanin lailla kokeneella joukkueella helposti ylös Kakkosesta.  

Kausi 2021: Nippu jatkaa pääosin samalla reseptillä. Monet pelaajista ovat tulleet tutuiksi yleisölle ja toisilleen HIFK:n joukkueista lähivuosilta Veikkausliigasta ja Ykkösestä. Veteraaniporukkaa täydentää talven yhden yllättävimmistä sopimusuutisista tarjoillut Daniel Rantanen, joka ottaa joukkueen keskikentän johdettavakseen itselleen hyvin tutussa ympäristössä. Paperilla erittäin kova, mutta iäkäs joukkue on osa sarjan hyvin tasaista keskikastia. Eväät on paljon korkeammallekin, mutta kausi on pitkä päälle kolmekymppisille pelaajille.

Seuraa häntä: Daniel Rantanen

Hassussa paikassa veteraanijoukkueen keskikentän johtajana. Tuntee monet pelaajat aiemmilta vuosilta HIFK:sta ja haluaa varmasti antaa kovat näytöt kärkkyessään edelleen mahdollisuutta Veikkausliigaan.


10. Mikkelin Palloilijat

Kausi 2019: Ykkösen 7.

Sarjanousija pelasi hyvän kauden ja sai nopeasti napattua riittävästi pisteitä karistaakseen putoamispeikon harteiltaan.

Kausi 2021: Se mikä riitti viime kaudella ei kuitenkaan riitä yhtä pitkälle tänä vuonna. Kauttaaltaan nuoressa joukkueessa on vain yksi yli 25-vuotias pelaaja ja etenkin hyökkäyssuuntaan joukkue on ennakkoon todella ohut. Nippu ei mahdu sarjan suureen kärkikastiin ja putoamisen välttäminen vaatisi edelle veikattujen joukkueiden epäonnistumista.

Seuraa häntä: Nuutti Laaksonen

Tarjolla pykälää parempi ympäristö kuin MyPassa, muttei silti mitenkään helppo paikka. Nuori laitapakki oli Myllykoskella välillä hyvä, mutta tasaisuutta ei löytynyt. Ohuella kokoonpanolla lähtevä MP tarvitsee Laaksoselta onnistumista.


11. Jippo

Kausi 2020: Kakkosen C-lohkon 1.

Nousi Kakkosen pohjoisesta lohkosta yllättäen materiaaliltaan kovemmat haastajat organisoidulla pelillä.

Kausi 2021: Ajatus jatkuuvudesta on jalo, mutta monesti todella vaikea tie sarjanousijalle. Jipon materiaalissa avauskokoonpanossa on jonkinmoista potentiaalia Ykköseen, mutta sen jälkeen mennään hyvin ohuella. Säilyminen vaatii Jussi Leppälahden valmentamalta joukkueelta liikaa, vaikka hyvin vastustajat tutkiva nippu onkin viheliäs ja yllätysvalmis vastustaja.

Seuraa heitä: Joona ja Jere Hiltunen

Joensuun lahjakas veljespari pyöritti Kakkosessa Jipon peliä vakuuttavasti: Joona valittiin lohkon parhaaksi pelaajaksi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, suunta voi nopeasti olla ulkomailla.


12. Klubi 04

Kausi 2020: Kakkosen B-lohkon 1.

Ponnahti takaisin Ykköseen parin välivuoden jälkeen voittamalla suvereenisti oman lohkonsa Kakkosessa. HJK:n organisaatiossa riittää omia junioreita ja muualta haalittuja nuoria pelaajia kovaan joukkueeseen.

Kausi 2021: Ykkönen on kuitenkin osoittaunut akatemiajoukkueille astetta kovemmaksi rastiksi. Nuorten pelaajien rinnalle on tehty muutama hyvä kiinnitys hoitamaan vakituisia rooleja joukkueeseen. Joitakin pelaajia voi myös pudota edustuksen riveistä säännöllisemmän peliajan ääreen Ykköseen. Harjoituskauden tulokset ovat olleet vaihtelevia. Mika Väyrysellä on tuoreena pääkäskijänä kova paikka sarjapaikan säilyttämisessä.

Seuraa häntä: Kai Meriluoto

Yksi koko organisaation seuratuimpia pelaajia, joka voi vierailla myös Veikkausliigan puolella. Lupaava hyökkääjä, jonka maaleja joukkue tarvitsisi säilyäkseen sarjassa.

Ikuinen Ykkönen: Kausiennakko 2021: Todella tasaista luvassa!