Vieraskannattajat loistivat yhä poissaolollaan Ajaxin ja ADOn kohdatessa

Alustin viime viikolla Ajaxin ja ADO:n välistä Eredivisien-kamppailua kertaamalla joukkueiden kannattajien välistä rajua historiaa. Hollannista kuului alun perin ennakkotietoa, että vieraskannattajat pääsisivät tällä kertaa katsomoon, mutta toisin kuitenkin oli. Tälläkin kaudella Ajaxin ja ADO:n kohtaamiset pysyvät vierassektioiden osalta suljettuna.

Tämä seikka yhdistettynä ottelun varhaiseen alkamisaikaan sunnuntaina johtivat siihen, että tunnelma jäi Amsterdamin Arenalla vähintäänkin piippuun. Kaikesta huolimatta menneisyyden pystyi aistimaan, sillä poliisin läsnäolo stadionin ulkopuolella oli varsin näkyvä.

Olutta ja krokettia

Peli pelattiin sunnuntaina lounasaikaan kello 12.15. Itselläni oli lento Amsterdamin kentältä takaisin Helsinkiin vain muutaman tunnin kuluttua ottelun päättymisestä, joten olin nokkelana kaverina valinnut majoituksen aivan stadionin välittömästä läheisyydestä.

Kirjautuminen ulos hotellista ennen peliä, kamat sinne säilytykseen pelin ajaksi, takaisin hotellille ja taksilla kentälle. Homma toimii!

Neljän tähden hotelli Ozo Hotel Amsterdam sijaitsee vain kymmenen minuutin kävelymatkan päässä stadionista, joten se oli varhaiseen alkamisaikaankin nähden ihanteellinen. Amsterdamin lauantai-illan jälkeen tuollaista siirtymää matkalainen osaa arvostaa. Suosittelen tätä ratkaisua lämpimästi kaikille niille, jotka matkaavat sunnuntaiseen puolenpäivän peliin. Metroasema oli kuitenkin varsin lähellä, joten Amsterdamin keskustaan pääsi muutaman minuutin välein.

Aiemmin syksyllä vieraillessani Bredassa ja Rotterdamissa törmäsin ”areenakortteihin”, jotka piti ostaa stadionin ulkopuolelta voidakseen ostaa hyödykkeitä stadionin sisältä. Amsterdamissa vastaavaa systeemiä ei ollut, mutta kortti oli pääasiallinen maksuväline kaikilla myyntipisteillä.

Stadionilla sisäänpääsyportit oli merkattu selkeästi ja turvatarkastus eteni joutuisasti. Areenan sisäpuolelle pääsin noin 45 minuuttia ennen peliä, joten aikaa oli hyvin oluen ja pikkupurtavan nauttimiseen. Paikallisia broodje kroketteja myytiin joka kulmassa ja päätin itsekin sellaisen kokeilla. Mielenkiintoinen ja suuta polttava kokemus, jota suosittelen vähemmän kuin aiemmin mainitsemaani hotellia.

Fasiliteeteista jaettakoon vielä kiitosta vessatarjonnalle, jota oli riittävästi kummallekin sukupuolelle. Tämä on asia, joka jää valitettavasti uudemmillakin stadioneilla usein liian vähälle huomiolle.

Siirryttyäni katsomoon tein havainnon, että joukossa oli huomattavasti enemmän naisia ja lapsia verrattuna elokuiseen Feyenoordin peliin. Ilahduttavaa oli myös seurata, kuinka pienimmätkin nassikat jaksoivat oikeasti katsoa peliä ja elää siinä mukana.

Ajaxin täydellinen näytös

Ennen ottelun alkua hollantilaismedia ennakoi Ajaxin täydellistä näytöstä ja sellainen siitä tulikin. ADO:n hyökkääjistä Sheraldo Becker aiheutti pariin otteeseen ongelmia amsterdamilaisten puolustukselle nopeudellaan, mutta muuten vieraat olivat täydellisen aseettomia. ADO:n maali syntyi suhteellisen helposti annetusta vapaapotkusta, jonka viimeistelystä täytyy toki antaa Aaron Meijersille täysi tunnustus.

Ajax vei ottelua miten tahtoi, ja erityisesti Dusan Tadic teki kentällä mitä halusi. Serbialainen oli häikäisevän hyvä ja allekirjoittanut ei ihmettelisi, jos Tadic löytäisi itsensä tämän kauden jälkeen jälleen pykälää isommasta sarjasta.

Pelin tilastot kertovat kaiken:

Pallonhallinta     73% – 27%

Laukaukset kohti maalia 12 – 3

Laukaukset ohi maalin 10 – 5

Blokatut laukaukset 9 – 0

Kulmat 19 – 3

Syötöt 602 – 230

Vieraskannattajien poissaolo näkyi ja jäi kuulumatta erityisesti kahdessa yksittäisessä tilanteessa. Vierasmaalin synnyttyä oli stadionilla aavemaisen hiljaista, ja toisella jaksolla Ajaxin kannattajapäädyssä oli esillä protestilakanoita vieraskannattajien sisäänpääsykieltoa kohtaan. Kyseessä ei ollut pelkkää sympatiaa, sillä F-SIDE tiedostaa, että heiltäkin jää retki Haagiin tekemättä kevätkierroksella.

Ajaxin murskajaisten jälkeen oli edessä vielä yksi mieluisa viihdenumero, kun välittömästi päätösvihellyksen jälkeen kenttähenkilökunta asetteli pääty- ja sivurajoille palloja, joita voittanut joukkue kävi potkimassa yleisölle kotiin viemisiksi. Sympaattisen oloinen perinne päätti leppoisan sunnuntaipäivän, ja minun oli aika kiirehtiä lentokentälle.

Liput Ajaxin peliin

Liput Ajaxin otteluihin ovat usein kiven alla, sillä vuonna 1996 valmistunut futispyhättö on käytännössä aina täynnä. Lisäksi mielenkiintoisimpia vastustajia vastaan lippuja edes harvoin tulee yleiseen myyntiin, sillä ne menevät kaikki Ajaxin jäsenten käsiin. Tällaisia vastustajia ovat erityisesti Feyenoord, PSV ja ADO Den Haag. Näin kävi tälläkin kertaa, peli myytiin jäsenille päivässä loppuun.

Jouduin siis turvautumaan ulkopuoliseen lipunvälittäjään, joita netin syövereistä löytyy lukuisia. Päädyin antamaan mahdollisuuden sellaiselle nettisivustolle kuin jalkapallotravel.fi. Suomeksi lähetettyyn sähköpostikyselyyni sain nopeasti englanninkielisen vastauksen ja sain alusta alkaen erinomaista palvelua! Kyseessä on Amsterdamista käsin toimiva monikansallinen yritys, joten apu ja paikallistuntemus juurikin Ajaxin peliin olivat huippuluokkaa. Heiltä sain vinkin hotellistakin, kun olin kertonut kireästä poistumisaikataulustani.

Kaikki toimi alusta loppuun, joten lähtökohtaisesti lipunvälittäjäpalveluihin hyvinkin skeptisesti suhtautuva henkilö sai tästä varsin positiivisen kokemuksen.