Ajax vastaan ADO – Kannattajien kova taistelu

Aivan alkuun tehdään yksi asia selväksi: Ajax-Feyenoord on ylivoimaisesti Hollannin suurin peli. De Klassieker on kamppailu, jollaista ei ole puukenkämaassa toista. Se on Amsterdamin ja Rotterdamin välinen taistelu, jossa panokset ovat perinteisesti suuret kentällä ja sen ulkopuolella.

Pääkaupunki vastaan hallintokaupunki

Jos Ajaxin ja Feyenoordin välienselvittely on pääkaupungin ja Euroopan suurimman satamakaupungin taisto, niin Ajaxin ja ADO Den Haagin iskiessä yhteen kohtaavat Hollannin pääkaupunki ja maan hallinnollinen keskus.

Amsterdamissa on yli 800 000 asukasta, ja kaupunki on väkiluvultaan maan suurin. Haag mielletään meillä Suomessa helposti paljon Amsterdamia pienemmäksi, mutta todellisuudessa sielläkin on reilusti yli puoli miljoonaa asukasta. Hallintokaupunki onkin maan kolmanneksi suurin kaupunki ja koko Haagin suurkaupunkialueen asukasluku yltää yli 700 000:een.

Haagilaiset ovat saaneet tottua suurkaupungin vilinän lisäksi siihen, että jalkapallollinen menestys kiertää sen kaukaa. Ainoat mestaruudet ovat tulleet sodan keskellä vuosina 1942 ja 1943. ADO ei ole oikeastaan koskaan pystynyt kunnolla haastamaan Ajaxia tai Feyenoordia.

Onko kyse sitten huonojen pelien ahdistuksesta vai mistä, mutta Haag on pysynyt jalkapallomaailman huulilla täysin ulkojalkapallollisista syistä: huligaaniensa takia. On jotenkin absurdia, että samasta kaupungista, jossa sijaitsee kansainvälinen rikostuomioistuin, kumpusi pitkään myös yksi Euroopan pelätyimmistä huligaaniporukoista.

Huliganismi pesiytyi hollantilaiseen jalkapalloon 1970-luvun loppupuolella ja se alkoi rehottaa erityisesti neljän suurimman kaupungin – Amsterdam, Rotterdam, Haag ja Utrecht – joukkueissa.

Verinen historia

Haagin kannattajat olivat pitkään tottuneet lähtemään otteluista Ajaxia vastaan pää painuksissa. Väkivallan tultua katsomoihin näki haagilainen nuoriso Ajax-otteluissa mahdollisuuden tulla niistä ulos nyrkein voittajana. Samalla amsterdamilaiset alkoivat vastata yhä innokkaammin heille heitettyyn haasteeseen.

1980-luvulla kyseinen ottelupari tikitti kuin aikapommi, kunnes se räjähti 1.3.1987.

Haagissa pelattua ottelua edelsivät tuntien yhteenotot stadionin ulkopuolella, ja väkivaltaisuudet jatkuivat katsomossa alkuvihellyksestä lähtien. Puoliajalle mentiin sekasortoisessa tilanteessa, jossa kenttätapahtumat olivat jo täydellinen sivuseikka.

Ottelun tauolla tuomari päätti keskeyttää pelin. Tuolloin helvetti pääsi lopullisesti valloilleen. Ennen kuin poliisi sai tilanteen hallintaansa, mielipuolisessa yhteenotossa loukkaantui 25 kannattajaa, joista valtaosa vakavasti.

Tragedia järkytti laajalti. Osaltaan tapahtunut sekä entisestään tiukentuneet turvatoimet myös rauhoittivat tämän jälkeen joukkueiden välisiä kohtaamisia. Aiheesta on tehty myös valottava dokumentti Rellen FC Den Haag – Ajax (’87): De Slag om Het Zuiderpark

1990-luvun puolivälissä alkoi kuitenkin uudelleen kyteä. Huligaanit ottivat pariin otteeseen yhteen muutamaa päivää ennen varsinaista ottelua etukäteen järjestetyissä tappeluissa. Poliisit ja viranomaiset seurasivat voimattomina vierestä. 2000-luvulle tullessa edellä mainittujen tapahtumien piti kuulua menneeseen maailmaan, mutta toisin kävi.

Vuonna 2006 Hollannin jalkapalloliitto teki kovan ratkaisun ja kielsi vieraskannattajilta pääsyn Ajaxin ja ADOn välisiin kohtaamisiin viideksi vuodeksi. Kielto oli seurausta kohtaamisesta, jossa katsomossa oli rajun nyrkkitappelun lisäksi myös tulipalo.

Byyri sunnuntaina Amsterdamissa

Mikä on sitten kohtaamisten tilanne nyt?

Vieraskannattajat ovat viime vuosina jälleen päässeet otteluihin. Heidän kuljetuksensa on kuitenkin tarkkaan vartioitu aina kotikaupungista alkaen. Vastustajan kannattajien kohtaaminen stadionilla ja sen ulkopuolella on tehty lähes mahdottomaksi.

ADOn ennen niin pahamaineiset kannattajat ovat muutenkin rauhoittuneet tämän vuosikymmenen aikana. Edellisestä kentän valtauksesta on jo yli 10 vuotta aikaa. Myös meno Amsterdamissa on samaan aikaan hieman siistiytynyt, vaikka tänä syksynä Ajaxin kannattajilta on nähty myös ylilyöntejä.

Joukkueet kohtaavat tulevana sunnuntaina Amsterdamissa Johan Cruyff Arenalla. Ottelu pelataan ongelmien välttämiseksi lounasaikaan, mikä alkaa olla näissä otteluissa jo lähes vakiokäytäntö. Lisäksi turvatoimet tulevat olemaan tälläkin kertaa massiiviset.

Jotain amsterdamilaisten suhtautumisesta ADOn kohtaamiseen kertoo, että ottelu myytiin välittömästi loppuun jo elokuussa. Vihanpito ei ole hävinnyt mihinkään, vaikkakin se ilmenee nykyään eri tavalla. Den Haagille ei vain voi hävitä, ja harvinaista se onkin. ADO on edellisen kerran voittanut Ajaxin maaliskuussa 2011. Kyseisellä kaudella 2010-2011 ADO voittikin molemmat keskinäiset kohtaamiset, mitä muistellaan Haagissa yhä suurella riemulla.

Viime kaudella molemmat kohtaamiset päättyivät tasapeliin, joten voitonnälkä on tällä kertaa molemmilla taatusti valtava.

Kun Ajax ja ADO Den Haag kohtaavat, ovat menneisyyden haamut aina läsnä. Joukkueiden kohtaamisissa on ollut tapana kerran vuosikymmenessä läikkyä yli, ja nyt on takana 12 rauhallisempaa vuotta. Hollannin liitto ja poliisi taatusti toivovat, että ruutitynnyri jää tälläkin kertaa vaille kipinää.

Byyri on viikonloppuna paikan päällä Amsterdamissa. Laaja raportti luvassa ensi viikolla – seuraa myös Byyrin some-kanavia sunnuntaina!

 

Artikkelikuva – adodenhaag.nl