Veikkausliigasta: Vepsun diagnoosina akuutti voittojen puute

Vaasan Palloseuran alkukausi on ollut haasteiden sävyttämä. Vaasalaiset ovat 12 pelatun ottelun jälkeen yhä voitoitta sarjan hännillä seitsemän tasapelipisteen saaliillaan. Ainoastaan KPV jää sarjataulukossa Vepsun taakse pisteen heikommalla saaliillaan.

Petri Vuorisen miehistö heikentyi paperilla jonkin verran viime kauden jälkeen. Tästä syystä aiemmin pallonhallinnastaan tunnettu VPS perustaa pelitapansa yhä useammin kompromisseihin. Joukkue ei ole varsinaisesti romahtanut missään vaiheessa, mutta alle yhden tehdyn maalin ottelukohtaisella keskiarvolla ei pitkässä juoksussa kartuteta voittotiliä. Veikkausliigakauden alkupuolisko on tosin ollut erityisen tasapeliherkkä useammankin joukkueen osalta. Silti kahdeksan pisteen ero kolmanneksi viimeiseen sijaan tässä vaiheessa kautta on merkittävä.

Jo tässä vaiheessa voidaan arvioida, että VPS pelaa alemmassa loppusarjassa pelkästään sarjapaikasta. Nuori joukkue tarvitsee kipeästi onnistumisia, jotta hyökkäyspelin lukot saadaan auki. Pelinrakentaminen on ollut liian yksipuolista, eikä pelkästään Steven Morrisseyn tehojen varaan voi laskea. Jamaikalainen on osunut liigassa kolmesti ollen joukkueensa paras maalintekijä. Hän tarvitsee kuitenkin tulitukea, sillä kauden 2012 kaltainen 15 maalin ilotulitus on enää kaukainen muisto.

Valoakin on vaasalaisten hyökkäyspäässä nähtävissä, sillä nuoren Momodou Sarrin esitykset ovat olleet lupauksia herättäviä piikissä.

Puolalais-saksalainen maalivahti Martin Kompalla on kaikilla mittareilla pelannut toistaiseksi korkeintaan välttävästi. Borussia Mönchengladbachin kasvatti siirtyi Vaasaan Saksan Regional-liigasta, eli neljänneksi korkeimmalta sarjatasolta. Vepsun puolustus on kuitenkin toistaiseksi ollut sarjan keskikastia. Kahdentoista ottelun jälkeen maaliero on 10-15, maalin verran parempi kuin seitsemän pistettä edellä olevalla RoPSilla.

Kuva – Sebastian Pundars

 

Tiistaisessa ottelussa Interiä vastaan VPS paransi peliään toiselle jaksolle oltuaan avauspuolikkaalla tiukasti isäntien pihdeissä. Samu Alangon liigauran avausmaali varmisti vaasalaisille tärkeän pisteen ja joukkue rakensi ottelun lopulla hyviä paikkoja voittomaalille siinä missä Interkin. Vepsu kohtaa tänään kotinurmella mestaruustaistossa tiukasti mukana olevan Ilveksen, joten vastus ei ainakaan helpotu.

VPS tarvitsee aikaa saadakseen nuorista pelaajista tasaisia vastuunkantajia kokeneen kapteeni Sebastian Strandvallin rinnalle. Aikaa ei kuitenkaan ole juuri ole, sillä edellä olevat joukkueet napsivat pisteitä tasaiseen tahtiin. Putoamisvaara on kauden päätteeksi todellinen, sillä karsintoihin ajautuessaankin vastaan tulee laadukkaita joukkueita. Nykyvireessään Ykkösen kärkipään joukkueet Haka, TPS kuin Jarokin voivat hyvin kaataa vastustajansa liigakarsinnassa syksyllä.