Veikkausliigasta: Mitaleita ja knoppitilastoja

Veikkausliigasta-juttusarja käsittelee viikoittain Veikkausliigan kuumimpia puheenaiheita. Esille nostetaan eri joukkueita, kannattajia ja kaikenlaista mielenkiintoista viikon varrelta. Lue, niin pysyt kärryillä!

Kestomenestyjiä tyrkyllä HJK:n vanaveteen

HJK:n varmistettua mestaruutensa venyi helsinkiläisten mitaliputki jo kymmenen kauden mittaiseksi. Noista kymmenestä mitalista peräti kahdeksan on ollut kultaisia. Viime vuosikymmenellä Veikkausliiga oli sarjana kenties tasaisempi, useammalla seuralla oli mahdollisuudet jopa mestaruuteen asti.

Ennen komeaa mitaliputkeaan HJK ei ollut napannut hamuamiaan kultamitaleita itselleen viiteen kauteen. Jalkapallokaupunki Tampereen silloinen kärkiseura Tampere United kuului kahdella perättäisellä mestaruudellaan (2006-07) kestomenestyjiin. TamU:n lisäksi mestaruuspokaalia HJK:n edestä nostelivat myös Haka, MyPa sekä viimeisimpänä FC Inter.

Kuluvan vuosikymmenen aikana mitaliseuroiksi ovat vakiintuneet uudet nimet. Niin Haka, MyPa kuin Tampere Unitedkin löytyvät nykyään alemmilta sarjatasoilta. Hissijoukkueen mainetta kantanut RoPS, kuopiolainen perinneseura KuPS sekä uudempi tulokas SJK kuuluvat sen sijaan edellisten kausien menestyjiin.

Himmeimmiltä mitaleilta matkaan huipulle

Tämän kauden mitalit jaetaan HJK:n lisäksi kahdelle joukosta RoPS, KuPS, FC Honka ja Ilves. Jokainen mainituista on päässyt 2010-luvulla vähintään kerran mitalien makuun ja jokaisella on edellytykset jatkossakin taistella kärkisijoista.

Suomalaisen jalkapallon toistelluimpiin kysymyksiin ovat kuuluneet jo vuosia, mikä seura pystyy nousemaan vakituiseksi haastajaksi HJK:lle ja miten? Tämän kauden alla KuPS ja SJK luettiin rohkeissa arvioissa potentiaalisiksi haastajiksi Klubin mestaruusmarssille. RoPS antoi kauden edetessä tiukimman haasteen HJK:lle, mutta SJK on alisuorittanut pahasti. Organisaatiotasolla Seinäjoella ollaan hyvällä mallilla, samaa voi sanoa KuPS:sta. Pitkällä tähtäimellä toiminta ei kuitenkaan ole kantanut hedelmää, ainakaan toistaiseksi.

Huolimatta helsinkiläisten ylivoimasta pitkässä juoksussa, on kausi sisältänyt tähänkin mennessä paljon mehukkaita yksittäisiä otteluita. Veikkausliiga on edelleen sarja, jossa jokainen joukkue voi voittaa hyvänä päivänä kenet tahansa.

Tilastoknoppeja liigakaudelta

Saimme Byyrin lukijalta vinkin erinomaisesta tilastosivusta, josta löytyy huippusarjojen lisäksi dataa niin Veikkausliigasta, Ykkösestä, Kakkosesta kuin myös Naisten Liigastakin. Kokosimme alle muutamia mielenkiintoisia tilastoja kuluneelta kaudelta pohjautuen SoccerSTATS.com -sivuston numeroihin.

  • Rovaniemen Palloseura on kotiotteluissaan ollut tappiolla 121 minuutin ajan. Lukema on sarjan paras, ja ennen toissa viikon SJK-tappiota, se oli hämmästyttävän pieni – 50 minuuttia.
  • IFK Mariehamn ei kumma kyllä ole liigan huonoin vierasjoukkue. Tämä on kova saavutus, kun joukkue on johtanut vieraspelejään ainoastaan 32 minuutin ajan tällä kaudella.
  • Pronssimitalissa kiinni oleva KuPS on kotiotteluissaan tehnyt viidesti (31%) avausmaalin. Vierailijat ovat sen sijaan iskeneet ensimmäisen maalin 11 kertaa (69%), joten takaa-ajajan rooli on kuopiolaisille tuttu.
  • Avausmaalit ovat olleet tärkeässä roolissa HJK:n mestaruudessa. Klubi on onnistunut tekemään ensimmäisen maalin 22 liigaottelussa (71%), ja näistä otteluista ainoastaan KuPS onnistui nousemaan voittoon (19-2-1).
  • Jos ensimmäisen puoliajan jälkeen jaettaisiin pisteitä, niin sarjan kärjessä olisi FC Honka viiden pisteen turvin ennen HJK:ta. IFK Mariehamn pitäisi perää ja TPS olisi keskikastissa ilman uhkaa putoamisesta.
  • Toni Korkeakunnaksen erottanut FC Lahti on tuskaillut maalinteon kanssa etenkin vieraskentillä. Joukkue on epäonnistunut maalinteossa peräti yhdeksässä (60%) vieraskamppailussa, mikä on sarjan heikoin tulos.
  • Putoajaksi varmistuneen PS Kemin tilastot eivät seuraa mairittele, varsinkin kun peleistä on ollut enemmänkin tarjolla. PS Kemi on menettänyt liigassa johtoasemansa 11 kertaa ja pitää tässä tilastossa perää FC Hongan ohella. Johtoasemassa pelaaminen ei ole ollut helppoa.
  • Maaleja Veikkausliigassa on nähty 459. Tämä tarkoittaa 2.47 maalia ottelua kohden.
  • Melkein neljäsosa kaikista liigassa tehdyistä maaleista tulee otteluiden lopussa. Aikavälillä 76-90 min on maaliverkkoja heiluteltu 110 kertaa (24%).
  • Kotikenttä on rautaa. Tämän kauden 186 ottelusta 40% on päättynyt kotivoittoon, 27% tasapeliin ja 32% vierasvoittoon.