Veikkausliigaraportti 9.-11.8.: KuPS ja HJK ponnistivat mukaan mestaruustaistoon – Petteri Forsellilta täydellinen paluu liigaviheriöille

Viikonloppuun piikkipaikalta lähtenyt Inter kompuroi Kuopiossa. Janne Sakselan polvivamma kova kolhu kärkeen nousseelle Ilvekselle.

Tiquinho-show hyydytti KPV:n

KPV matkusti perjantai-illan ainoassa Veikkausliigan ottelussa HIFK:n vieraaksi siipirikkoisena, sillä Sebastian Mannström oli sivussa loukkaantumisen takia. Lisäksi KPV joutui lähtemään peliin ilman pelikiellossa ollutta ykköspyssyään Hendrik Helmkeä. Avaukseen asteli kuitenkin uusi nimi, Ykkösestä MuSan riveistä saapunut japanilainen kärkimies Taiki Kagayama.

HIFK:n maalivahti Daniel Kollar joutui venymään huippupelastukseen heti ottelun avaushetkillä. Kollar venytti itsestään katsoen oikealle näppinsä väliin kierteiseen vapaapotkuun. HIFK pääsi siis vielä säikähdyksellä, mutta vajaan puolen tunnin kohdalla kolisi. Enoch Banzan oivaltava syöttö vapautti Ishmael Yarteyn maalintekoon ja ghanalainen kiitti tarjoilusta. Maali oli Yarteylle toinen kolmessa Veikkausliiga-ottelussa.

Helsinkiläisten kiivettävä seinä kasvoi vielä ennen taukoa, kun Milos Josimov vei vieraat kauden ensimmäisellään jo kahden maalin karkumatkalle, ja kaikki näytti KPV:n leirissä kovin hyvältä.

Toiselle jaksolle marssi kopista ulos täysin erilainen HIFK. Pitkän painostusjakson päätteeksi Tiquinho onnistui kaventamaan, kun käynnissä oli ottelun 63. peliminuutti. Sama mies tasoitti ottelun seitsemän minuuttia myöhemmin yhdellä kauden kauneimmista maaleista. Suora jatko ilmasta painui ohi voimattoman Teppo Marttisen.

Heti perään Tiquinho ryösti pelivälineen toppari Ville Koskimaalta. Knallin tavoittelu pysähtyi pystypuuhun, mutta Luis Henrique jatkoi paluupallon perille ja Stadin Kingeillä oli syytä mennä sekaisin. HIFK nousi 0-2-tappioasemasta johtoon vaivaisessa yhdeksässä minuutissa.

Kolme pistettä pitävät yllä HIFK:n toiveet ylemmän loppusarjan paikasta. KPV:lle reissu pääkaupunkiin ei tuonut lisähappea putoamiskamppailuun.

Ottelun hahmo: Tiquinho, HIFK

24-vuotiaan brassin toinen jakso hipoi täydellisyyttä. Ilman Tiquinhoa olisivat pisteet matkanneet Kokkolaan.

Helsingissä todettua:

”Jos johtaa 2-0 puoliajan jälkeen, niin se pitää kyllä pitää.”

Honka ja SJK jäivät maalittomaan

FC Honka ja SJK eivät saaneet Tapiolassa paremmuudestaan selkoa. Varsin tasaisen ottelun jälkeen pisteet jaettiin maalittoman puurtamisen jälkeen.

Molemmilla oli omat tilaisuutensa voittoon. SJK:n paras paikka oli hieman ennen taukoa, mutta Denys Oliinykin vapaapotku painui paristakympistä hieman Honka-maalin yli. Hongan paras tilaisuus nähtiin puolestaan pelin loppuhetkillä, kun epäsuora vapaapotku pysähtyi lähietäisyydeltä seinäjokelaismuuriin.

Mestaruudesta pelaavalle Hongalle piste kotona maistui karvaalta. SJK sai puolestaan jälleen yhden arvokkaan pisteen lisää, jotta paikka kuuden joukossa syyskierroksille varmistuisi.

Ottelun hahmo: Timothy Murray, FC Honka

Yhdysvaltalaismaalivahti Timothy Murray otti tarvittavat torjunnat ja johti totutun kovaäänisesti omaa puolustuslinjaansa.

Espoossa todettua:

”Hyökkäsimme vastustajaa enemmän ja oli hallintajaksoja, mutta viimeisellä kolmanneksella olisi pitänyt olla tehokkaampi.”

SJK:n päävalmentaja Alexei Eremenko – Helsingin Sanomat

Lauantai 10.8. klo 17.00

FC Honka-SJK 0-0

Yleisöä: 2 109

Forsell palasi ryminällä Veikkausliigaan

Neljä vuotta sitten IFK Mariehamnista maailmalle jatkanut Petteri Forsell pelasi ensimmäisen Veikkausliigan ottelunsa HJK-paidassa lauantaina. Paluu kotimaan viheriöille ei olisi voinut paljon paremmin sujua, kun HJK kaatoi arkivihollisensa FC Lahden Forsellin heiluttaessa tahtipuikkoa.

Riku Riski vei HJK:n johtoon reilun vartin kohdalla, minkä jälkeen oli tuoreen hankinnan vuoro astua parrasvaloihin. Forsell pommitti 2-0-maalin ja tarjoili seksiä tihkuneen syötön Riskin 3-0-osumaan.

Toisen jakson alkajaisiksi sai puolestaan Evans Mensah nauttia Forsellin tarjoilusta.

Päätösluvut 4-0 eivät jättäneet sanan sijaa. Tappio tiputti hyvässä pisteputkessa olleet lahtelaiset takaisin maan pinnalle. Vahvistunut HJK tekee puolestaan kaikkensa päästäkseen vielä mukaan mestaruuskamppailuun.

Ottelun hahmo: Petteri Forsell, HJK

Maali ja kaksi syöttöä. Jäätävä paluu kotimaan pääsarjaan.

”Mut hommattiin tänne tekemään tehoja. Tänään se onnistui hyvin. Se on vaan yksi peli. Tässä on vielä monta jäljellä. Ei leijumaan pysty alkaa.”

KuPS aloitti kohtalon pelit voitolla

KuPS pelaa parhaillaan isoja pelejä mestaruustaiston kannalta. Lauantaina se kaatoi kotikentällään Interin ja ensi viikolla Jani Honkavaaran miehistö iskee yhteen Ilveksen kanssa.

Interin kohtaaminen oli alkuun punapaitaisen vierailijan hallintaa. Ensimmäinen Interin loistopaikka siunaantui jo pelin toisella minuutilla. Vikkeläkinttuinen Mikko Kuningas käytti Saku Savolaista pujottelukeppinä ja laukoi terävästi kohti etuyläkulmaa, mutta Otso Virtanen venytti lähentelyn kulmaksi.

14 minuutin kohdalla Virtanen joutui jälleen venymään parhaimpaansa pysäyttäessään Veikkausliigan maalipörssiä johtavan Filip Valencicin läpiajon. Virtasen torjunta herätti kuopiolaisyleisön lisäksi KuPSin pelaajat, ja kotijoukkue pystyi luomaan tämän jälkeen toistuvasti varaanpaikkoja Interin maalille. KuPS pyrki laukomaan hanakasti ja pääsi useaan otteeseen lähelle, mutta 0-0 säilyi tauolle asti.

Toisella jaksolla Interin loukkaantumiset sekoittivat sen peliä ja paikat VIP-teltan puoleisessa päädyssä olivat harvassa.

Ilmari Niskasen osuma reilun tunnin pelin jälkeen räjäytti Savon Sanomat Areenan ja vapautti samalla kotijoukkueen pelin lopullisesti. Petteri Pennasen kaunis kaukoveto lisäsi KuPSin etumatkan jo kahteen maaliin ja synkensi ainoan Turusta Kuopioon matkanneen Inter-kannattajan iltaa entisestään.

Pennasen maalin jälkeen peli oli silkkaa kosmetiikkaa. KuPS pelasi lopun järkevästi, eikä Inter saanut edes orastavaa kiriä aikaiseksi. Interin tuore hankinta Anthony Annan pelasi ottelun lopusta 11 minuuttia.

Ottelun hahmo: Petteri Pennanen, KuPS

Keskikentän maestro oli suuressa roolissa otteen kääntymisessä avausjaksolla. Huipensi iltansa upeaan osumaan.

Kuopiossa todettua:

”Omien fanien eteen kun pääsee tuulettamaan, niin siitä saa aivan mielettömät kiksit.”

KuPSin Ilmari Niskanen – Byyri

KuPS-FC Inter 2-0 (0-0)

Niskanen ´62

Pennanen ´68

Yleisöä: 2 678

Sakselan loukkaantuminen varjosti Ilveksen voittoa

Saarelaisten startti Cup-finaalin uusintaan oli lähes täydellinen. Aristote Mboma vedettiin boksissa nurin pelin toisella minuutilla ja erotuomari Mohammad Al-Emara osoitti pallon pilkulle. Ilves-vahti Mika Hilander poimi kuitenkin Keaton Isakssonin ratkaisun mestarillisesti alakulmasta. Rangaistuspotkun tuhriminen oli jatkumoa IFK:n surkealle pilkkusaldolle tällä kaudella.

Vaikean avausjakson jälkeen Ilves tuli väkevästi jälkimmäiselle puoliskolle. Toinen jakso oli ehtinyt kauaa vanheta, kun Tiemoko Fofana riisti pallon Daniel Sjölundilta, käynnisti nopean vastaiskun ja syötti Ilari Mettälän tekopaikkaan, josta Mettälä ei erehtynyt.

IFK jaksoi etsiä tasoitusta, mutta tuloksetta. Pallon sai maaliin ainoastaan useasti tuhlaillut Aristote Mboma, joka tuikkasi pallon maaliin kädellään, ja sai ansaitusti ainoaksi tilastomerkinnäkseen keltaisen kortin.

Ilveksen arvokasta vierasvoittoa varjosti tuoreen hankinnan Janne Sakselan loukkaantuminen toisella jaksolla. Saksela loukkasi polvensa kamppailutilanteessa eikä pystynyt laittamaan yhtään painoa kipeälle jalalleen. Saksela oli ensi kertaa Tupsukorvien avauksessa ja otti roolia tamperelaisten erikoistilanteista.

Ottelun hahmo: Mika Hilander, Ilves

Ilves ei ollut Ahvenanmaalla parhaimmillaan ja täysi pistepotti lähti Tampereelle kokeneen Hilanderin ansiosta.

Maarianhaminassa todettua:

”SJK viivaan tuntumassa ja samoin Lahti. Nämä on nyt tärkeitä pelejä”.

IFK Mariehamin Lassi Järvenpää loppuohjelmasta ja taistelusta ylempään loppusarjaan – Ruudun TV-haastattelussa

Sunnuntai 11.8. klo 17.00

IFK Mariehamn-Ilves 0-1 (0-0)

Mettälä ´47

Yleisöä: 947

Nuori Matias Tamminen keskuskentän sankarina

Sunnuntain toisessa kamppailussa RoPS isännöi Vaasan Palloseuraa. Tampereella viikko takaperin liekeissä ollut Lucas Lingman jatkoi Vepsua vastaan siitä mihin edellisellä kierroksella jäi. Poikittaissyöttö pieneen tilaan oli riittävä Youness Rahimille kävelemään vaasalaispuolustuksen keskeltä avausmaalin tekoon.

VPS taisteli kuitenkin itsensä pian takaisin rinnalle. Timi Lahti rusikoi väkisin maalin edestä Sebastian Strandvallin sivuvaparin verkon perukoille ja heitti perään tunnetta täynnä olleen tuuletuksen.

Peliä oli pelattu 58 minuuttia, kun RoPS otti johtoasemansa takaisin. Lucas Lingmanin kierteinen kulma päätyi pompun kautta Matias Tammiselle, joka huudatti Rovaniemen keskuskenttää. Maali oli 17-vuotiaalle Tammiselle toinen perättäinen onnistuminen. Tamminen iski ensimmäisen maalinsa Veikkausliigassa viikko sitten Tampereella.

Kokonaisuudessaan VPS oli parempi ensimmäisellä jaksolla, aivan alkua ja maalia lukuunottamatta, mutta eivät pystyneet hyödyntämään paikkojaan. RoPS paransi peliään toiselle jaksolle, tehden Vepsun pitkälti aseettomaksi.

Ottelun hahmo: Antonio Reguero, RoPS

Antonio Reguero otti muutaman todella ison torjunnan RoPSin maalilla ja antoi omalle joukkueelleen avausjaksolla mahdollisuuden voittaa. Tämän mahdollisuuden joukkue sittemmin myös lunasti.