Veikkausliigaraportti 23.-24.10.: TPS ja KPV karsinnassa maalittomaan – HJK ja IFK Mariehamn jatkavat europaikan metsästystä

TPS ja KPV kohtasivat toisena vuotena peräkkäin karsinnassa. Tänäkin vuonna aloitettiin 0-0 tuloksella.

Liigakarsinta

TPS-KPV

TPS:n ja KPV:n välisen Liigakarsinnan ensimmäisen kohtaamisen ensimmäinen puolikas oli varsin tasainen. Peli osoitti aukeamisen merkkejä vasta toisella jaksolla. KPV pystyi paremmin ruokkimaan oikealla laidalla viilettänyttä Ishmael Yarteyta ja ghanalainen pystyi tuomaan kohmeisiin kokkolalaisiin eloa.

Vaihtomies Simo Roihalle osui vartti ennen loppua iso tontti. Syöttö oikealta tavoitti maalin edessä olleen Roihan, mutta viimeistely-yritys tuli takapainoisesta asennosta, eikä Roiha saanut täyttä painoa pallon taakse. Jere Koponen Palloseuran maalilla ehtikin venyä hienoon reaktiotorjuntaan.

Vain hetkeä myöhemmin tuli TPS:n paikka. Kauniin kuvion jälkeen Albijon Muzaci pääsi etenemään kasvotusten Teppo Marttisen kanssa, mutta tälläsi vasurilla huippupaikkansa taivaan tuuliin.

Maalittoman tasapelin jälkeen ratkaisu saadaan sunnuntaina pelattavassa toisessa ottelussa. Tuon jälkeen tiedetään kumpi pelaa Veikkausliigaa ja kumpi Ykköstä kaudella 2020.

Ottelun erikoisuutena mainittakoon, että erotuomari Atte Jussila joutui loukkaantumisen takia jättämään pelin kesken viimeisen kympin aikana. Jussilan korvasi neljäs erotuomari Kalle Mäkinen.

Mäkinen joutui heti kovaan paikkaan sillä Joni Mäkelä rynni turkulaisten boksiin lisäajan alettua ja kaatui TPS:n toppareiden puristuksissa. Rangaistuspotkua tilanteesta ei kuitenkaan tuomittu. Lisädramatiikkaa saatiin vielä lisäajalla lisää, kun KPV:n kapteeni Ville Koskimaa loukkasi itsensä ikävän näköisesti pääpallossa ja poistui kentältä kasvot verta vuotavana.

Ottelun hahmo: Jere Koponen, TPS

Pari todella tärkeää torjuntaa piti TPS:n maalin puhtaana eikä KPV saanut tehtyä arvokasta vierasmaalia.

Turussa todettua:

”Tiedettiin, että ne tulevat laitojen kautta, mutta ei ihan saatu niitä kiinni.”

TPS:n Mika Ääritalo – Ruudun TV-haastattelussa

Torstai 24.10. klo 18.30

TPS-KPV 0-0

Yleisöä: 3 376

Eurokarsinnat

Forsellin loukkaantuminen jätti varjon HJK:n jatkopaikan ylle

Keskiviikkona aloitettiin viimeisestä Eurooppa-Liigaan oikeuttavasta paikasta kisaaminen. HJK oli FC Lahtea parempi maalein 3-2 rangaistuspotkujen jälkeen ja lahtelaisten kausi päättyi siis Töölöön.

HJK sai ottelussa rangaistuspotkun puolen tunnin pelin jälkeen ja pallon taakse asettui Petteri Forsell. Forsell laukoi maaliin, mutta loukkasi välittömästi itseään.

Pian kyynelehtivä Forsell jouduttiin ottamaan vaihdon puolelle. Tilalle tullut Evans Mensah osui välittömästi ja HJK vaikutti karkaavan voittoon. Eetu Vertainen oli isossa roolissa Klubin pelaamista. Hän hankki avausmaalin johtaneen pilkun sekä pohjusti Mensahin osuman.

HJK kuitenkin osoitti toisella jaksolla miksi se ei ollut tällä kaudella kärkikolmikossa. Erotuomari Mattias Gestranius osoitti uudemman kerran pilkulle tunnin pelin jälkeen eikä Josu erehtynyt. Lahti tuli maalin päähän ja pääsi iskemään haavoittuneeseen Klubiin kiinni. Jasin-Amin Assehnoun tunnetta pursunnut tasoitus toi Lahden rinnalle ja edessä oli jatko-ottelu.

Jatkoilla nähtiin kovaa taistelua, mutta paras paikka siunaantui FC Lahden Lassi Forssille. Pirteästi sisään tullut Forss pääsi viimeisillä hetkillä läpi, mutta Maksim Rudakov oikea aikaisella ulostulolla antoi jatkoaikaa Klubin kaudelle ja mentiin pilkkukisaa, jossa HJK oli parempi.

Ottelun hahmo: Maksim Rudakov, HJK

Otti valtavan torjunnan jatko-ottelun päätöshetkillä ja otti kaksi palloa kiinni pilkkuskabassa.

Helsingissä todettua:

”Meillä on ollut ongelmia siinä, että pelaamme hyvän ensimmäisen puoliajan, ja sitten toinen on ihan paskaa. Emme saa pidettyä peliä kunnossa koko pelin ajan. Tyhmät maalit päästimme.”

HJK:n parhaisiin kuulunut Eetu Vertainen – Helsingin Sanomat

Keskiviikko 23.10. klo 18.30

HJK-FC Lahti 3-2rp (2-2, 2-0)                        

Forsell ´32 rp           Josu ´68 rp

Mensah ´37             Assehnoun ´78

Yleisöä: 2 097

IFK päätti IFK:n kauden

HJK saa sunnuntaina vastaansa IFK Mariehamnin, joka päätti helsinkiläisen kaimaseuransa kauden. Myös Ahvenanmaalla pelattiin pitkän kaavan kautta ja ratkaisu saatiin vastaan rangaistuspotkukilpailun jälkeen.

Maaliton tasatulos oli ottelusta aistittavista alusta alkaen. Yksi osatekijä tälle varmasti oli myös Wiklöf Holding Arenan erittäin heikossa kunnossa ollut pelialusta, joten hienoukset jäivät sivuun jo pelkästään tämän takia. HIFK:lla oli ottelussa aivan päätöshetkillä tolppa, joten jossiteltavaa jäi punaiselle puolelle.

Huomionarvoista oli, että läpi kauden pilkkujensa kanssa tuskaillut IFK Mariehamn kunnostautui näissä laajalla rintamalla kauden kriittisimmällä hetkellä.

Ottelun hahmo: Oskari Forsman, IFK Mariehamn

Oskari Forsman oli IFK:n sankarina rangaistuspotkukilpailussa.

Maarianhaminassa todettua:

”Aloitamme tästä palautumisen ja alamme keskittymään sunnuntain otteluun.”

IFK Mariehamnin päävalmentaja Peter Lundberg – Nya Åland

Keskiviikko 23.10. klo 18.30

IFK Mariehamn-HIFK 1-0rp (0-0)

Yleisöä: 925

Artikkelikuva: Arno Hämäläinen