Veikkausliigaraportti 13.-14.7.: Kotijoukkueiden viikonloppu piti sisällään dramatiikkaa ja sarjakärjen kaatumisen

Viikonlopun suurin pommi saatiin sunnuntai-iltana, kun sarjakärki Ilves kompuroi FC Lahden vieraana.

Tapiolan tunnelma kantoi Hongan voittoon HIFK:sta

Honka ja HIFK iskivät yhteen lauantaina lounasaikaan pelatussa ottelussa. Erinomainen tunnelma siivitti Hongan pelaajat esittämään parastaan ja HIFK jäi kentällä pahasti jalkoihin.

Alkutahdit espoolaisten voitolle löi Lucas Kaufmann kauden ensimmäisellään. Molemmilla joukkueilla oli tilaisuutensa maalintekoon vielä ennen taukoa, mutta puoliajalle mentiin Hongan 1-0-johdossa.

Toisen jakson alkupuoli sai lisäväriä kentälle rynnänneestä katsojasta, jonka jälkeen Honka lisäsi johtoaan Javi Hervasin vapaapotkuosumalla. Lopulliset lukemat 3-0 viimeisteli Demba Savage. Hongalle voitto oli ensimmäinen kotikentällä HIFK:sta sitten helmikuun 2017 Suomen Cupin ottelun.

Ottelun hahmo: Demba Savage, FC Honka

Viime aikoina maalinteon kanssa tuskaillut Demba Savage pelasi kauttaaltaan hyvän ottelun ja sai lopussa työnteostaan palkinnon maalin muodossa.

Espoossa todettua:

”Tämä oli iso helpotus, koska olen ollut todella turhautunut maalittomuuteeni.”

Vepsun taistelu kääntyi karvaaksi derbytappioksi

Aiemmin viikolla päävalmentaja Petri Vuoriselle potkut antanut VPS matkusti lauantaina Seinäjoelle Pohjanmaan derbyyn. Peliä Seinäjoella johti Christian Sund. Sund luotsaa vaasalaislaivaa näillä näkymin ainakin kauden loppuun.

Ottelun alku lupaili Vepsulle vaikeaa iltaa, sillä ensimmäiset 25 minuuttia kotijoukkue SJK hallitsi kenttätapahtumia täydellisesti. Totaalista pallohallintaa ei saatu kuitenkaan näkymään tulostaululla. Lähimmäksi pääsi Mehmet Hetemaj, jonka maaliverkon yläkerrokseen suuntautuneen laukauksen VPS-vahti Martin Kompalla sai vaivoin torjutuksi.

Avausjakson edetessä VPS pääsi kuitenkin peliin paremmin kiinni. Pallo saatiin jopa toimitettua maaliin, mutta pallo oli ehtinyt käydä päätyrajan yli. Vaasalaisten paras paikka ensimmäisellä puoliajalla oli 25 minuutin kohdalla, mutta nopea vastaisku kuivui kokoon paitsiona.

Toinen jakso oli ensimmäistä tasaisempi. Denys Oliinyk väläytteli SJK:n hyökkäyksessä osaamistaan, kun hänet palautettiin kesken pelin takaisin laidalle luontaiselle pelipaikalleen, mutta VPS:n puolustus suojeli uhrautuvasti omaa maaliaan.

Ottelu sai lopulta varsin dramaattisen ratkaisun, kun mainittu Denys Oliinyk leikkasi laidalta sisään ja laukoi pallon ammattimiehen varmuudella ohi Martin Kompallan. Pelivälineen painuessa verkkoon äityi seinäjokelaisyleisö villiin huutoon, VPS:n pelaajien vajotessa samalla hetkellä maanrakoon.

Vaasalaiset saivat vielä luotua maalipaikan, kun Juho Lähteen terävä laukaus lähti kuudentoista takaa, mutta SJK:n maalivahti Mihkel Aksalu sai torjuttua vedon kulmaksi.

Ottelun erotuomarin Marko Grönholmin mittava ura päättyi Pohjanmaan derbyn viheltämiseen. VPS:n kannattajat muistivat entistä valmentajaansa Petri Vuorista lauluin ja lakanoin.

Ottelun hahmo: Denys Oliinyk, SJK

Ukrainalainen oli ensimmäisellä jaksolla hieman pimennossa, mutta otti joukkueen reppuselkäänsä kakkosjaksolla. Intohimoinen pelimies tappeli omiensa kanssa jopa vapaapotkun antamisesta ja ratkaisi lopulta pelin.

Seinäjoella todettua:

”Sanoin pojille, että mitä ne laittoivat tänään kentälle, niin enempää en voi vaatia.”

Päävalmentajadebyytin VPS:n penkillä tehnyt Christian Sund – Byyri

Lauantai 13.7. klo 17.00

SJK-VPS 1-0 (0-0)

Oliinyk ´90+5

Yleisöä: 4 059

FC Lahti antoi shokkihoitoa Ilvekselle

Ilveksen mestaruusjahdissa eletään varsin mielenkiintoisia aikoja, kun Tupsukorvien seuraavat vastustajat ovat HJK ja Honka. Ennen näitä pelejä tamperelaiset metsästivät vielä pisteitä sunnuntai-iltana FC Lahden vieraana.

Varsinkin ottelun alussa keltapaitainen vierasjoukkue oli terävänä ja tamperelaisten kirkkaimmat hyökkäyspään tähdet Lauri Ala-Myllymäki sekä Jair saivat hämmentävän paljon aikaa ja tilaa lahtelaisten boksissa. Jani Tanskan ja Jean-Christophe Coubronnen oikea-aikaiset väliintulot säästivät kotijoukkueen takaiskuilta.

Kesken Ilveksen hallinnan iski FC Lahti. Nopeasti keskialueelta rakennetun vastaiskun päätteeksi vasta 17-vuotias Pyry Lampinen pääsi lähietäisyydeltä tuikkaamaan uransa ensimmäisen Veikkausliigamaalin.

Pelin juoni ei juuri muuksi maalista muuttunut. FC Lahti luovutti pallon Ilvekselle ja keskittyi maalinsa varjelemiseen. Kotijoukkue kuitenkin puolusti todella tiiviisti eikä Ilves pystynyt luomaan lopullista murtavaa syöttöä.

Kun lisäajalla Lahden maalivahti Patrick Rakovsky venyi vielä huipputorjuntoihin, sai FC Lahden neljän ottelun voitoton putki päätöksensä sarjakärki Ilveksen kustannuksella. Jarkko Wissin miehistölle tappio oli vasta kauden toinen.

Ottelun hahmo: Jani Tanska, FC Lahti

Jani Tanska oli FC Lahden puolustustaistelun ruumiillistuma. Muutama erinomainen katko kriittisillä hetkillä ja johti joukkojaan omalla esimerkillä.

Lahdessa todettua:

”Taisteltiin koko 90 minuuttia tänään ja tässä on tulos.”

Ensimmäistä kertaa avauksessa ollut ja heti voittomaalin tehnyt Pyry Lampinen – Ruudun TV-haastattelussa

Sunnuntai 14.7. klo 18.30

FC Lahti-Ilves 1-0 (1-0)

Lampinen ´22

Yleisöä: 2 683

Maarianhaminassa juhlittiin kauan kaivattua kotivoittoa

Jos Suomen Cupin finaali lasketaan mukaan, niin kesäkuussa IFK Mariehamn pelasi neljä ottelua kotinurmellaan ilman voittoa. Voiton jano olikin valtava, kun sarjan häntäpäähän jumiutunut KPV matkasi Ahvenanmaalle.

Sarjataulukossa IFK Mariehamn oli peliin lähdettäessä neljä sijaa ja kahdeksan pistettä vieraitaan yläpuolella, mutta tämä ero ei näkynyt kentällä. KPV:llä oli pelissä hyviä pallonhallintajaksoja, mutta IFK puolestaan paikoissaan terävämpi.

Avausmaali näki päivän valon vajaan puolentunnin kohdalla, kun Simon Silverholt pääsi jatkamaan Dylan Murnanen kompuroivasta asennosta lähteneen syötön KPV:n maaliin. Kun Keaton Isakssonin veto yllätti toisen jakson alussa Teppo Marttisen, luuli moni pelin olevan ohi. Kokkolalaiset saivat kuitenkin vielä tehtyä kaksi maalia, mutta molemmat hylättiin paitsioina.

Loppunumerot 3-0 viimeisteli lisäajalla Gustaf Backaliden.

Ottelun hahmo: Dylan Murnane, IFK Mariehamn

Murnanen syöttö avausmaaliin oli puhdasta tahtoa. Oli aktiivinen hyökkäyssuuntaan ja uurasti puolustusvelvoitteensa moitteetta.