Veikkausliigaraportti 11.-12.5.: Ilves nousi sarjakärkeen – Kokkolassa vihittiin uusi katsomo käyttöön

Viikonlopun peleissä nähtiin peräti neljä tasapeliä.

Espoossa potkittiin perunapellossa harvalukuisen yleisön edessä

Hongan ja VPS:n ottelun tasoon vaikutti yhä surkeassa kunnossa oleva Tapiolan urheilupuiston nurmi. Heikkokuntoinen pelialusta nousi isoon roolin myös ottelun avausmaalissa. VPS:n maalivahti Martin Kompalla lähti potkaisemaan Eero-Matti Auvisen palautusta väljemmille vesille, mutta pallo otti inhottavan pompun Kompallan jalan yli, ja Hongan Martin Salin pääsi siirtämään pallon tyhjään vaasalaismaaliin.

Oikeus kuitenkin toteutui ja Vepsu nousi tasoihin vielä ennen taukoa. Momodou Sarr irtosi espoolaispuolustukselta läpiajoon ja lähti nostamaan palloa ohi Tim Murrayn. Viimeistely jäi vajaaksi, mutta Jerry Voutilainen iski ensimmäisenä irtopalloon palauttaen pallon takaisin Sarrille, eikä vaasalainen enää toista kertaa erehtynyt.

Vierasjoukkue oli vielä toisella jaksolla lähellä maalintekoa kulmapotkusta, mutta Hongan puolustus siivosi pallon maaliviivalta. Näin pisteet jaettiin Espoossa 1-1-tasatuloksella. Espoon Tapiolaan oli ottelua vaivautunut katsomaan vain 849 katsojaa.

Ottelun hahmo: Martin Kompalla, VPS

Kieltämättä hieman erikoinen valinta ottelun hahmoksi avausmaalin tapahtumat huomioiden. Saksalainen keräsi kuitenkin itsensä hienosti takaiskun jälkeen. Piti Vepsua pystyssä avausmaalin ja VPS:n tasoituksen välisenä aikana, jolloin Hongalla oli hyviä paikkoja lisätä johtoaan.

Espoossa todettua:

”Ei se kenttä ole liigatasoinen. Se pitää pystyä sanomaan ääneen. Meillä oli Vaasassa sama tilanne Kaarlen kentällä 2016. Ihan käsittämätön perunapelto.”

VPS:n päävalmentaja Petri Vuorinen – Helsingin Sanomat

Lauantai 11.5. klo 15.00

FC Honka-VPS 1-1 (1-1)

Salin ´14    Sarr ´32

Yleisöä: 849

Lassi Lappalainen pelasti HJK:n lisäajalla

Helsingin Jalkapalloklubi ja Seinäjoen Jalkapallokerho jakoivat pisteet toistamiseen tällä kaudella. Pääsiäisen alla päädyttiin maalittomaan tasapeliin Seinäjoella ottelussa, jossa Byyrikin vieraili paikan päällä. Nyt pisteet tasattiin 2-2 numeroin. Lassi Lappalainen pääsi tuikkaamaan lisäajalla lähietäisyydeltä ottelun viimeisen osuman heikon seinäjokelaispuolustamisen päätteeksi.

HJK meni ensimmäisen jakson päätöshetkillä varsin ansaittuun johtoon, kun Marco Buenon jatko kulmapotkusta kimposi Nadsonin jalasta omaksi maaliksi. SJK toi ottelun tasoihin tunnin pelin jälkeen. Moshtagh Yaghoubi vapautti Mehmet Hetemajn maalintekoon ja Hetemaj kiitti. Pisteet olivat jo lähdössä Seinäjoelle, kun Serge Atakayi päätti juoksunsa kovaan laukaukseen, joka painui alakulmaan ohi Maksim Rudakovin. Tässä vaiheessa peliä oli pelattuna 82 minuuttia.

Lassi Lappalaisen tasoitus toi kuitenkin HJK:lle pisteen. Tasapeli oli HJK:lle kuudes viimeiseen seitsemään otteluun. HJK:n edellisestä voitosta on jo aikaa yli kuukausi. SJK:lle tasapeli oli toinen perättäinen. Seinäjokelaiset ovat pelanneet nyt neljä ottelua ilman tappiota.

Ottelun hahmo: Mehmet Hetemaj, SJK

Keskikentän työmyyrä pelasi vahvan pelin molempiin suuntiin.

Helsingissä todettua:

”Ekalla puoliajalla oltiin tosi hyviä. Ei SJK:lla ollut oikein mitään. Tokalla puoliajalla se jotenkin jäi. Pelaajat eivät ehkä noudattaneet pelisuunnitelmaa. Ei päästy enää niin helposti prässin läpi, joka oli meidän vika eikä oikeastaan SJK:n hyvyyttä.”

HJK:n Nikolai Alho – Iltalehti

HJK-SJK 2-2 (1-0)

Nadson (oma maali) ´44                     Hetemaj ´60

Lappalainen ´90+1      Atakayi ´82

Yleisöä: 3392

Uusi sivukatsomo vihittiin käyttöön Kokkolassa

Byyri matkusti lauantaina Kokkolaan todistamaan uudistetun keskuskentän ensimmäistä ottelua, kun FC Lahti saapui KPV:n vieraaksi. Keskuskentälle olikin saapunut Pallo-Veikkojen tueksi sen kauden ensimmäiseen oikeaan kotiotteluun mukavasti yli 2200 katsojaa.

Itse ottelu ei juurikaan hienouksia tarjonnut. Kotijoukkueen pelaajista kolumbialaishyökkääjä Yessy Mena aiheutti muutamaan otteeseen ongelmia FC Lahden puolustukselle nopeudellaan. KPV oli toisella jaksolla hyppäämässä kuskin paikalle, mutta Kane Ganen toinen keltainen kortti 63. minuutin kohdalla vei kokkolalaiset vajaamiehiseksi vieden samalla terävyyden KPV:n hyökkäyspelaamisesta. Lahdella oli lisäajalla vielä mahdollisuus jättipottiin, kun Josu pääsi kokeilemaan vapaapotkua mielipaikaltaan, mutta Joonas Myllymäki KPV:n maalilla torjui espanjalaisen vedon. Näin pisteet jaettiin maalittoman tasapelin päätteeksi. Lauantain alkuilta oli kuitenkin varsin hieno kokkolalaiselle jalkapallolle, kun uusitut fasiliteetit saatiin kunnolla käyttöön.

Uusi sivukatsomo vetää 816 katsojaa, ja oli lähes viimeistä paikkaa myöten täynnä.

Vanha sivukatsomo oli saanut uuden elämän päätykatsomona.

Pääkatsomon viereen oli valmistunut anniskelualue, jonka terassilta oli hyvä seurata ottelun kulkua.

Ottelun hahmo: Yessy Mena, KPV

Kaikki KPV:n vaarallisimmat tilanteet tulivat Menan kautta.

Kokkolassa todettua:

”Iso kiitos kokkolalaisille, loistava tunnelma! Oli mahtava pelata kotona pitkästä aikaa.”

KPV:n päävalmentaja Jarmo Korhonen – Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa

KPV-FC Lahti 0-0

Yleisöä: 2215

HIFK maksoi kovan hinnan tasapelistä

Entinen HIFK-käskyttäjä Jani Honkavaara toi Kuopion Palloseuran entisen kotiyleisönsä eteen. Tunnustelevan alun jälkeen ensimmäinen kunnon maalipaikka avautui vierasjoukkue KuPSille. Ilmari Niskanen tarjoili Petteri Pennaselle, mutta KuPS-kapteenin viimeistelyssä oli toivomisen varaa. Pennasen paikan jälkeen KuPS alkoi löytämään paremmin reikiä HIFK:n puolustuksesta. Kuitenkin kesken KuPS-painostuksen HIFK iski. Hienojen maalien mies Jakob Dunsby puski isännät johtoon Tiquinhon tyylikkään keskityksen päätteeksi.

KuPS kiri kuitenkin vielä tasoihin ennen taukoa. Petteri Pennasen vähintään yhtä komea keskitys tavoitti maalin edessä olleen Babacar Diallon, jonka kauden toisella valotaululle lukemiksi vaihtui 1-1. HIFK sai vielä lisää jobinpostia perään, kun toppari Hannu Patronen loukkasi itsensä ja Tor Thodesen oli pakotettu vaihtamaan Tuukka Andbergin Patrosen tilalle.

Patrosen kohtalo seurasi tunnin pelin jälkeen myös toista HIFK:n peluria Jukka Halmetta. Helsingissäkin jaettiin pisteet sunnuntai-illan päätteeksi, toisella jaksolla ajoittain varsin kuumaksi muuttuneessa pelissä. HIFK:n leirissä jäädään nyt odottamaan lisätietoa loukkaantumista.

Ottelun hahmo: Arnold Origi, HIFK

Kenialainen pelasi jälleen kerran hienon ottelun, vaikka pari ulostuloa jättikin toivomisen varaa.

”Olisi ehkä ollut otettavissa enemmän. Toinen puoliaika meni taisteluksi, joten pitää kumminkin olla tyytyväinen.”

HIFK:n Tuukka Andberg – Ruudun TV-haastattelussa

Sunnuntai 12.5. klo 18.30

HIFK-KuPS 1-1 (1-1)

Dunsby ´36    Diallo ´39

Yleisöä: 1627

Inter jatkaa voittokulkuaan

FC Inter matkusti Ahvenanmaalle IFK Mariehamnin vieraaksi. Maalinteon aloitti Inter-ikoni Timo Furuholm 35. minuutin kohdalla. Pallo jäi kulmapotkun päätteeksi pyörimään IFK:n maalille, eikä vahvan alkukauden pelannut ahvenanmaalaispuolustus kyennyt pelivälinettä siivoamaan. Palloon ensimmäisenä iski Furuholm, joka vei tulikuumat turkulaiset etumatkalle. Filip Valencic tuplasi Interin johdon juuri ennen taukoa komean pystysyötön päätteeksi.

Interin kahden maalin johto oli kantaa päätyyn asti. Kuitenkin vielä muutama minuutti ennen täyttä aikaa ahvenanmaalaiset saivat kirivaihteen silmään. Hollantilaistoppari Rick Ketting iski jo kauden neljännen maalinsa, luoden uutta uskoa kotijoukkueeseen sekä saarelaisyleisöön. Ilo oli kuitenkin ennenaikainen, sillä vain hetkeä myöhemmin Ketting katseli punaista, kun sai toisen varoituksensa.

Vajaamiehiseksi jäänyt IFK yritti lopussa kaikkensa, mutta pisteet lähtivät 1-2-numeroin lauttamatkalle Turkuun. Voitto oli kovaan tuloskuntoon äityneen Interin kolmas perättäinen.

Ottelun hahmo: Filip Valencic, FC Inter

Slovenialainen vastasi ottelun voittomaaliksi jääneestä osumasta. Aiheutti juoksuillaan ongelmia IFK:n puolustukselle ja laukoi hanakasti.

Maarianhaminassa todettua:

”Aika haastava peli. Kenttä oli aika huonossa kunnossa, mutta otettiin tosi tärkeä voitto.”

FC Interin Niilo Mäenpää – Ruudun TV-haastattelussa

IFK Mariehamn-FC Inter 1-2 (0-2)

Ketting ´87        Furuholm ´36

Valencic ´44

Yleisöä: 1102

Ilvekselle täydet pisteet Rovaniemeltä neljän vuoden tauon jälkeen

Tampereen Ilves matkusti jo hyvissä ajoin lauantaina Rovaniemelle kartuttamaan pistepottiaan. Vesisade toi oman mausteensa sunnuntai-illan kamppailuun eikä varsinkaan ensimmäisen kaksikymppisen taso päätä huimannut.

Vajaan puolen tunnin pelin jälkeen rovaniemeläisten keskikenttä oli levällään ja Ilveksen Yusif Moussa pääsi laukomaan vajaasta 20-metristä pitkän juoksunsa päätteeksi. Veto painautui kuitenkin niukasti oikealta ohi. Hetkeä myöhemmin Ilves onnistui. Tiemoko Fofana pääsi viimeistelemään ottelun avausmaalin nopean vastaiskun päätteeksi. Fofanalla oli lopussa vielä malttia kiertää espanjalaisvahti Antonio Reguero ennen pallon verkkoon toimittamista.

Toisen jakson alussa RoPSin Lucas Lingmanilla oli mahdollisuus tuoda rovaniemeläiset tasoihin, mutta kotiyleisö joutui huokaisemaan pettymyksestä. Jakson vanhetessa Ilveksen Yusif Moussalle avautui tuplatontti maalintekoon kulmapotkusta, mutta hyvistä yrityksistä huolimatta Nigerin maajoukkuemies ei saanut palloa maaliin toimitettua.

Fofanan maali jäi lopulta ottelun ainokaiseksi, kun Lucas Lingmanin lopun hieno yritys meni hiuksen hienosti ohi Mika Hilanderin vartioiman Ilves-maalin. Vieraiden voitto oli täydellisen ansaittu, sillä sen jälkeen, kun Ilves sai otteen pelistä, oli Ilves selvästi parempi joukkue. Ilvekselle täydet sarjapisteet Rovaniemeltä olivat ensimmäiset neljän vuoden tauon jälkeen. Voitto nosti Ilveksen takaisin sarjakärkeen ja tamperelaisilla on yksi peli vähemmän pelattuna kuin takana vaanivilla.

Ottelun hahmo: Yusif Moussa, Ilves

Vaikka maali jäi uupumaan, niin Moussan yritteliäisyys oli omaa luokkaansa.