Veikkausliiga lähestyy huipennustaan – tässä Byyrin kauden tähdistökentällinen

Veikkausliiga-kausi lähestyy huipennustaan, kun ainoastaan yksi kierros, pudotuspelit europaikasta ja nousukarsinta on pelaamatta. Lauantaina panokset eivät voisi olla suuremmat, sillä FC Interin ja Kuopion Palloseuran välisessä ottelussa ratkaistaan mestaruus. Onkin siis hyvä aika arvioida kauden parhaiten onnistuneita pelaajia ja julkaista Byyrin tähdistökentällinen.

Kentällisen ovat valinneet Veikkausliigaa innolla seuraavat Byyrin toimittajat Henrik Hyvönen, Tarmo Lyytikäinen ja Tuukka Mettälä.

Otso Virtanen (KuPS)

Tähdistön vaikein valinta, sillä hyvin pelanneita maalivahteja oli useita. Kookas ja ulottuva Virtanen paransi otteita kauden mittaan ja loisti tärkeissä paikoissa. Yhdeksän nollapeliä ennen viimeistä kierrosta oikeuttaa jaetulle toiselle sijalle nollapelien määrässä. Viime kaudella auttoi KuPSin pronssimitaleille ja nyt tarjolla on mahdollisuus torjua mestaruus Kuopioon.

Luis Carlos Murillo (KuPS)

Viime kaudella Murillo oli kenties liigan paras pelaaja ja tasaisen varmat otteet jatkuivat myös tällä kaudella. Juoksuvoimaisella Murillolla pysyy pallo jalassa ja mies luo vahvoilla kuljetuksillaan pelotteen myös hyökkäyssuuntaan. Veikkausliigassa neljä maaliin johtanutta syöttöä ja europeleissä maali ja maalisyöttö pitävät ulkomaisten seurojen kiinnostuksen korkealla kolumbialaista kohtaan.

Rick Ketting (IFK Mariehamn)

23-vuotias hollantilaistoppari tuli hakemaan Suomesta uutta nousua uralleen. Erinomainen pääpelaaja nousi heti ensimmäisellä kaudellaan liigan topparieliittiin. Ketting on vahva kaksinkamppailuissa, vaarallinen erikoistilanteissa ja syöttelee tarkasti, mutta on aavistuksen korttiherkkä.

Tatu Miettunen (Ilves)

Ilveksen puolustuslinjassa oli monia onnistujia tällä kaudella, joista valintamme kohdistui seuran omaan kasvattiin. Miettunen on kehittynyt isoin harppauksin ja topparista on kasvamassa koko puolustuslinjan johtohahmo. Sijoittuu ja lukee peliä hyvin.

Niko Markkula (FC Inter)

Vaikeuksien kautta voittoon ja nousu liigan parhaaksi omalla pelipaikallaan. Ansaitsi loistavilla otteillaan kutsun maajoukkuerinkiin ja pysyi myös vauhdissa kovissa europeleissä. Parhaiten wingbackina pelaava Markkula toi lisää variaatioita turkulaisten hyökkäyspeliin ja alusti syötöillään neljä maalia kauden aikana.

Jair (Ilves)

Brasilialainen Jair hyppäsi suoraan Ykkösen eliitistä liigan eliittiin. Keskikentän herra ja hidalgo toimii linkkinä puolustuksen ja hyökkäyksen välissä. Loistelias pelintekijä tekee töitä laadukkaasti molempiin suuntiin.  

Ville Saxman (KuPS)

Paranee kuin viini vanhetessaan. Saxman raataa ja taistelee, mutta mikä tärkeintä, tekee fiksuja, peliä edistäviä ratkaisuja ja tekee ne nopeasti. Tärkeä pelaaja myös hyökkäyspäässä, ja ennen mestaruusottelua liigamaaleja on kertynyt jo kuusi, mikä on Saxmanin ennätys Veikkausliigassa.

Petteri Pennanen (KuPS)

Pennanen valittiin viime kaudella sarjan parhaaksi keskikenttäpelaajaksi, eikä meno ole siitä hyytynyt, vaikka alkukauden otteet jättivät toivomisen varaa. Aivan yhtä maalirikas kausi ei ole ollut viime vuoteen verrattuna, mutta maaliin johtaneita syöttöjä on kertynyt jo yhdeksän. Tähän päälle kuusi maalia ja Pennasen roolia pelien ratkaisijana ei voi väheksyä. Pennanen on osoittanut olevansa vastustajalle vaarallinen niin laidalla, kuin myös keskemmällä pelatessaan. Luonut korkeimman maali- ja syöttöodottaman kuopiolaisten riveistä.

Lauri Ala-Myllymäki (Ilves)

Ala-Myllymäki oli parhaimmillaan Ilveksen tärkeimpiä pelaajia keskikentällä. Ei loista monilla erityisominaisuuksilla, mutta suorittaa hyvällä tasolla peruasiat. Erikoistilanteiden osaamisen ja erinomaisen potkutekniikan ansiosta viimeisteli 12 liigamaalia. Siirto ulkomaille on vain ajan kysymys.

Filip Valenčič (FC Inter)

Taitava, vahva ja pystyy pelaamaan useissa hyökkäyspään rooleissa. Johtaa ja todennäköisesti voittaa maalipörssin, ja on niitä pelaajia, jotka voivat henkilökohtaisilla suorituksillaan ratkaista mestaruuden kohtalon. Muodosti Timo Furuholmin ja Mika Ojalan kanssa liigan parhaan hyökkäyskolmikon. Kuusitoista tehtyä maalia ja viisi maaliin johtanutta syöttöä nostavat slovenialaisen omille luvuilleen liigan tehotilastossa.

Borjas Martín (FC Honka)

Otti Hongan maalintekovastuun muiden hyökkääjien epäonnistuttua ja on yhdellätoista osumallaan maalipörssin kärkisijoilla. Espanjalainen ei ole perinteinen maalinsylkijä, vaan tekee paljon töitä myös puolustussuuntaan ja on parhaimmillaan kärjen alapuolella. Kokoonpanokuvassa Martinin ja Valencicin paikat voisi vaihtaa päittäin, sillä kumpikaan ei ole puhdas kärkimies.