Uunituore Huuhkajat-biisi odotti pöytälaatikossa useamman vuoden: “Tämä biisi on niille, jotka eivät luopuneet uskosta Huuhkajiin”

“Olet villieläin, lennä taivasta päin, olet Huuhkaja vapaana. Lennä korkeuksiin, yläilmoihin, olet Huuhkaja vapaana.” Näin raikaa oululaisen popduo Romun tekemän uunituoreen Huuhkajat-biisin kertosäe, joka on eittämättä vuoden kovin kappale jalkapallon näkökulmasta.

Romun muodostavat alun perin Kemistä kotoisin olevat Pesosen veljekset Jyri ja Henri. He kertovat Byyrin haastattelussa, että kappale on ollut pitkään valmisteilla. Tarkkaa aikaa veljekset eivät muista, mutta arvelevat, että ensimmäinen vedos on päätynyt nauhalle 5-6 vuotta sitten. Kolme vuotta vanhemman Jyrin mukaan aihio oli pitkään “hoohotteluna” olemassa, mutta viimeisen kuukauden aikana se realisoitui julkaisukuntoiseksi kappaleeksi.

– Koettiin, että aika oli otollinen biisin julkaisemiselle. Tämä biisi on meiltä kahdelta futisfanilta kaikille Suomen maajoukkueen kannattajille ja tietysti Huuhkajille. Niille, jotka eivät ole luopuneet uskosta Huuhkajiin, veljeksistä nuorempi Henkka taustoittaa tarinaa kappaleen taustalla.

Biisi on samalla veljesten suomen kielistä popmusiikkia tekevän Romu-yhtyeen ensimmäinen single. Etenkin Jyri saattaa olla musiikkiväelle tuttu nimi, sillä hän soitti bassoa Suomen menestyneimmässä indie rock -bändissä, viime syksynä pillit pussiin laittaneessa Satellite Storiesissa.

Huuhkajat-tähtiä mukana, HJK-pakki tuottajana

Lopputulos on menevä ja erittäin tarttuva kappale. Biisin tekijät kertovat olevansa tyytyväisiä muutama päivä sitten julkaistuun tuotokseen.

– Onhan se erittäin hyvä. Varsinkin siihen ollaan tyytyväisiä, että se on koko Huuhkajien joukkueesta kertova biisi, eikä vain yksittäisestä pelaajasta. Siellä nurmella on kuitenkin 11 pelaajaa. Haluttiin tehdä kokonaisvaltainen kannatuslaulu, jota kaikki vauvasta vaariin voivat laulaa, Jyri summaa.

Henkka jatkaa toteamalla, että tarkoitus oli tehdä oikea futisbiisi, joka on hyvän mielen kannatuslaulu, ei mitään “ryyppäysbiisiä” tai muutakaan aiheesta ohi ampuvaa. Siinä Romu on eittämättä onnistunut.

Biisin kuulleet ovat varmaankin huomanneet, että mukana on myös Huuhkajien pelaajia: Teemu Pukki, Lukas Hradecky sekä Jesse Joronen. “Camoon äijät!” huudahtavalta Pukilta kysyttiin kappaleesta Huuhkajien lehdistötilaisuudessa.

– Ihan mukava kappale. Menevä biisi ja toivottavasti Huuhkaja-fanit ja muutkin tykkää siitä biisistä. Siitä voisi tulla semmoinen meidän biisi, Suomen ykköstähti totesi kappaleesta.

Pukki kertoi samassa pressitilaisuudessa, että hän päätyi mukaan kappaleeseen HJK:ssa pelaavan laitapakki Nikolai Alhon kautta. Alho on tuottanut biisin. Yhteys Alhoon löytyi levy-yhtiö Sony Musicin kautta, jonka kanssa sekä Romu että Alho tekevät yhteistyötä. Sonylla oli ensimmäisen soiton yhteydessä arveltu, että Alho voisi innostua projektista ja niin myös kävi.

Projekti Huuhkajat-biisin maalin saattamiseksi alkoi lokakuussa. Romu kirjoitti kappaleen ja Alho kyhäsi trackit sekä instrumentaalitaustan. Lopulta kolmikko työsti biisin valmiiksi loka-marraskuun aikana. Alhon kautta mukaan saatiin Pukin lisäksi myös Hradecky ja Joronen.

– Yhteistyö oli loistava yhteensattuma. Saatiin tosi taitava ja osaava tuottaja biisille, joka on vieläpä loistava jalkapalloilija, Jyri sanoo.

– Fiilisteltiin aiemmin Jyrin kanssa, että Nikolai jauhaa joka toinen päivä europleijareita ja biisiä syntyy samalla. Mahtava effortti kyllä Nikolailta, Henkka jatkaa.

Alkuperäinen ajatus oli julkaista biisi kisapaikan varmistuttua

Kun veljekset monta vuotta sitten tekivät biisin aihion, oli tarkoitus julkaista kappale vasta siinä vaiheessa, kun kaukaiselta tuntunut haave Huuhkajien kisapaikasta kävisi toteen. Biisi ei siis ole pelkästään loistava kappale, vaan tarina sen taustalla on myös mielenkiintoinen.

Usko ei kuitenkaan ole Henkan mukaan ollut koetuksella. Jyri jatkaa ja toteaa, että kesäkuun Bosnia-voiton jälkeen alkoi tuntua, että Suomihan voisi oikeasti mennä kisoihin.

Intohimoisesti jalkapalloon läpi elämänsä suhtautunut veljeskaksikko uskoo, että kisapaikka varmistuu perjantaina, vaikka Jyri sortuu perisuomalaiseen tyyliin muistelemaan surullisen kuuluisaa Unkari-peliä. Henkka kuitenkin paaluttaa höyryn olevan kova ja sitä kautta myös luotto on korkealla. Jyrikin järkeilee, että kaiken järjen mukaan kisaunelman pitäisi realisoitua perjantaina.

Perjantai on paitsi Huuhkajien suuri päivä, on se myös maajoukkueelle omistetun uuden kappaleen pääpäivä, kuten Jyri asian ilmaisee. Singlen tiimoilta tullut palaute on toistaiseksi ollut “hypettävää”.

– Kaikki ovat olleet tosi fiiliksissä. Meille futisfaneina se on tosi iso palaute, että Pukki Suomen ykkösfutarina arvostaa tätä, Jyri hekumoi.

– Ja ylipäänsä se, että Pukki, Luke ja Joronen lähti messiin on tosi iso asia ja tärkeä palaute, Henkka komppaa.

Entä mitä veljekset kappaleella tavoittelevat?

– Tottakai tehdään musaa omasta ilosta ja rakkaudesta musaan. Mutta olisihan se hienoa, jos tästä tulisi fanien yhteinen biisi ja Huuhkajien kannatuslaulu.

Kuuntele Romun Huuhkajat-kappale alta!