UEFA Nations League – Vaihtoehtoinen reitti EM-kisoihin

Suomen maajoukkueen karsinnat jalkapallon EM-kisoihin 2020 käynnistyvät ensi maaliskuussa. Karsinnoista paikan EM-kisoihin saa 20 maata, mutta kisoissa Euroopan mestaruudesta kamppailevia maita on 24. Puuttuvat neljä maata seulotaan Kansojen liigan eli UEFA Nations Leaguen kautta.

UEFA Nations League pähkinänkuoressa

Kansojen liiga on UEFA:n 55 jäsenmaan välinen maajoukkueturnaus. Maat ovat jaettu maapisteiden perusteella neljään eri liigaan, joista jokaisessa on neljä, kolmen tai neljän maan, lohkoa. Ennakolta vastaan asettuu siis samantasoisia maita.

A-liigan lohkovoittajat pelaavat Kansojen liigan mestaruudesta ensi kesänä, kun taas alemmissa liigoissa panoksena on seurajoukkuekilpailuiden tapaan nousu, säilyminen tai putoaminen.

Isoin palkinto, ainakin näin Huuhkajien näkökulmasta, on kuitenkin neljä paikkaa seuraaviin EM-kisoihin.

Ne maat, jotka eivät EM-karsinnoista lunasta paikkaansa kisoihin, mutta ovat pärjänneet hyvin Kansojen liigassa, saavat siis vaihtoehtoisen reitin arvokisoihin. Neljä paikkaa ratkotaan 16 joukkueen kesken, jotka valikoituvat juurikin Kansojen liigan ja EM-karsintatulosten perusteella.

Maaliskuussa 2020 pelattaviin Kansojen liigan playoff-peleihin pääsee lähtökohtaisesti kilpailun jokaisen lohkon voittaja. Suomen kanssa samassa lohkossa pelaavat Unkari, Viro ja Kreikka.

Jos esimerkiksi Kreikka kuitenkin voittaa oman Kansojen liigan lohkonsa, mutta etenee EM-karsinnoista suoraan kisoihin, ei maa luonnollisesti pelaa enää pudotuspelivaiheessa, vaan Kreikan paikka vapautuu seuraavaksi parhaalle.

Skenaarioita on lukemattomia, ja Suomi voi siis päästä 16 joukkueen pudotuspelivaiheeseen, vaikka se jäisi lohkossaan toiseksi.

Positiivisin asia koko Kansojen liigassa, EM-paikkojen lisäksi, on ystävyysotteluiden vähentyminen. Enää maajoukkueen kilpailullisten pelien välillä ei ole niin pitkää aikaa, koska UEFA Nations League ei ole vain kertaluontoinen kokeilu, vaan seuraavan kerran se pelataan EM-kisojen jälkeen vuonna 2020.

Kannattajien näkökulmasta ottelut ovat ennakkoon erittäin tasaisia, ja suurimmilta murskajaisilta todennäköisesti vältytään.

Ensimmäinen kausi

UEFA Nations Leaguen ensimmäinen kausi alkaa lohkovaiheen otteluilla 6.9.2018 ja huipentuu 20.11.2018. Lopputurnaus A-liigan parhaiden kesken pelataan kesäkuussa 2019 ja 16 joukkueen pudotuspelivaihe keväällä 2020. Kotisohvalta otteluita voi seurata Viasatin kanavilta ja Huuhkajien otteluita ilmaiseksi Viafree-palvelusta.

Huuhkajien otteluohjelma

8.9.2018 klo 19.00 Suomi-Unkari @ Ratinan Stadion, Tampere

11.9.2018 klo 21.45 Suomi-Viro @ Veritas Stadion, Turku

12.10.2018 klo 21.45 Viro-Suomi @ A. Le Coq Arena, Tallinna

15.10.2018 klo 21.45 Suomi-Kreikka @ Ratinan Stadion, Tampere

15.11.2018 klo 21.45 Kreikka-Suomi @ Olympiastadion, Ateena

18.11.2018 klo 21.45 Unkari-Suomi @ TBA, Budapest

Liput kotipeleihin

Lähteet – UEFA & SMJK

Kuvat – UEFA