Teemu ja muut KuPS-kannattajat odottavat syksyltä menestystä – “Mitalitta jääminen olisi suuri pettymys”

Kuopion Palloseura taistelee tiukasti Veikkausliigan kärkisijoista, sillä keltamustilla on realistinen sauma napata tasaisesta sarjasta jopa mestaruus. Kulunut kausi on tarjonnut kannattajille muutenkin mannaa, kun europelit alkoivat erinomaisesti. KuPSin kannattaja Teemu, 27, kertoo Byyrille fanin näkökulman seuran tilanteesta.

Monen muun tapaan Teemunkin kannattajamatka alkoi jo nuorena, unohtumattomasta hetkestä kentän lehtereillä.

– Ensimmäinen muistoni KuPSin matsista on vuodelta 2000, kun keltamusta pelasi silloista fuusioseura FC Mikkeliä vastaan. Ottelussa oli mahdollisuus varmistaa liiganousu pitkien divareissa vietettyjen vuosien jälkeen, hän avaa.

Syksyiselle Väinolänniemen stadionille oli kyhätty teräksisiä lisäkatsomoita. Teemu muistaa istuneensa isänsä kanssa siinä päädyssä, johon seuran nykyinen markkinointipäällikkö Tero Taipale latasi voiton ja liiganousun varmistaneen rankkarimaalin.

– Oli hienoa päästä 8-vuotiaana pojankloppina tällaiseen ratkaisupeliin. Todistimme Palloseuran pitkän korpivaelluksen päättymistä yhdessä yli 4 500 kuopiolaisen jalkapallon ystävän kanssa.

Tuosta hetkestä eteenpäin hän kävi KuPSin otteluissa niin paljon kuin vain omilta junnupeleiltään ja –treeneiltään ehti.

KuPSin menestystä odotetaan vesi kielellä

Veikkausliigan mestaruusasetelman on viimeisen vuosikymmenen voinut kiteyttää seuraavasti: HJK on suursuosikki, mestaruuden lipsuminen muualle on aina yllätys. Kuluva sesonki on muutaman kauden jälkeen jälleen erilainen, kun kultataistossa on mukana jopa kärkikuusikko. KuPS himoitsee pitkään odotettua pokaalia kärkijoukoissa.

– Kausi alkoi heikosti, mutta epätasaisella suorittamisellakin ollaan pysytty mitalivauhdissa. Onneksi tällä hetkellä näyttää paremmalta kuin kertaakaan tällä kaudella: ukot alkaa olla pelikunnossa ja peliin on löytynyt tasapainoa. Vierasvoitto Hongasta ja europelistä FC Vitebskiä vastaan tulivat ansaitusti taktisesti kypsien esitysten jälkeen.

Joukkue saa terveenä jalkeille yhden sarjan kovimmista kokoonpanoista. Maajoukkuekärki Rasmus Karjalaisen myyntiä seurasi Tucon hankinta, joten miehistö säilyi leveänä. Joukkueesta on löytynyt onnistujia joka osa-alueelta. Kärkimies Lucas Rangel on heiluttanut vastustajan maaliverkkoa kahdeksan kertaa, Ville Saxman viidesti. Teemu nostaa esille muutaman nimen myös alakerrasta.

– Erityisesti kannattaa seurata loistavasti toisiaan täydentäviä toppareita Babacar Dialloa ja Vinko Soldoa, sarjan parasta puolustajaa Luis Murilloa sekä tulevaa seuraikonia Petteri Pennasta, hän vinkkaa.

Loppukaudesta on luvassa jopa historiallisen tasainen ja jännittävä. Historiallisen loppuratkaisusta tekee jo pelkästään uusi sarjamalli; ylemmässä loppusarjassa pelataan pelkästään tärkeitä otteluita. Teemu uskoo mallin olevan KuPSille eduksi.

– Kahdella edelliskaudella Palloseura on ollut parhaimmillaan juuri loppukaudesta. Totta puhuen, kannattajien keskuudessa odotukset ovat korkealla ja mitalitta jääminen olisi suuri pettymys.

Hän tuntee hyvin paikallisen jalkapalloyleisön. Kuopiolainen yleisö on melko kriittistä, osittain johtuen kaupungin menestyksekkäästä historiasta kuningaspelin kentillä. Parhaimmillaan savolaiskatsojat ovat taitopeliä arvostavia vitsiniekkoja, pahimmillaan keskitytään huutelemaan tuomarille ja sättimään omia liiasta alaspäin syöttelystä.

Teemun mukaan KuPSin kannattajille on aina ollut tärkeää myös se, että omat kasvatit, niin sanotut “kaapunnin pojat” saavat tarpeeksi vastuuta edustusjoukkueessa.

– Ajatus on hyvä, sillä se pakottaa seuran panostamaan laadukkaaseen juniorityöhön. Toisaalta ei myöskään ole mitään järkeä kieltäytyä, jos on saatavilla laadukkaita ulkomaisia osaajia pelaajiksi ja valmentajiksi. Ainakin itse haluan nähdä KuPSin, joka on samaan aikaan savolainen ja kansainvälinen.

Seuran näkyvyyttä on varaa parantaa

KuPS on yksi kuluneen vuosikymmenen menestyneimmistä suomalaisseuroista. Liigasta on kertynyt kolme mitalia, cupista kolme finaalipaikkaa. Teemu kiittelee omistaja Ari Lahden panostusta seuraan.

Viime vuodet ovat olleet kannattajien vinkkelistä todellista kulta-aikaa. Taloudellisessa vakaudessa on etunsa, mutta se voi taivuttaa toimintaa myös väärään kulmaan.

– Usein tuntuu siltä, että kun rahaa on ollut käytössä runsaasti, toiminnan taso on laskenut liian helposti. Ei ole tarvinnut olla tehokas ja innovatiivinen, kun on aina voinut ostaa pari uutta pelaajaa kesän siirtoikkunassa, Teemu pohtii.

Myös seuran brändäyksessä on hänen mukaansa parannettavaa. Vaikka Kuopio on historiansa puolesta yksi Suomen perinteikkäimmistä jalkapallokaupungeista ja KuPS sen lippulaiva, näkyvät keltamustat värit katukuvassa melko vähän. Tavallisten kaupunkilaisten silmiin seura ei näy selkeänä kokonaisuutena, mutta suunta on oikea. Erinomainen esimerkki ajan hermolla toimimisesta on naisfutiksen nostaminen mukaan seuran lipun alle.

– Tärkeä viesti siitä, että seura haluaa olla mukana tasa-arvoistamassa lajia ja tuomassa lisää resursseja tyttö- ja naisfutikseen, Teemu kehuu.

Myös uusi stadionhanke saa kannattajan hykertelemään. Suunnitelmat ovat nytkähtäneet eteenpäin, joten uuden stadionin saaminen Kuopioon vaikuttaa mahdolliselta. Keskuskentältä olisi jo hoppu päästä siirtymään moderniin kotipyhättöön.

– Nyt vain pitäisi saada hankkeelle sinetti. Vuonna 2023 Kuopion Palloseura täyttää 100 vuotta. Kunnioitettava suomalainen jalkapalloseura vaatisi kunnioitettavat olosuhteet.

Jalkapallo mukana elämässä

Palataan vielä Väinölänniemen lehtereille ja nousun varmistaneeseen otteluun. KuPSin kannattamisen lisäksi Teemu alkoi seurata lajia laajemminkin.

– Samoihin aikoihin aloin toden teolla kiinnostua futiksesta, sekä pelaajana että katsojana. Edellisen kesän EM-kisat olivat ensimmäiset arvokisat, jotka muistan seuranneeni ja jo seuraavan Veikkausliigakauden alussa ahmin kaikki mahdolliset urheilulehtien Veikkausliigaa käsitelleet numerot, hän muistelee.

Innostus omaan seuraan on vienyt miehen mukanaan. Sittemmin Teemu on työn perässä muuttanut Helsinkiin, joten KuPSin kotipelit paikan päällä ovat jääneet kotiseutuvierailujen varaan. Keltamustien otteita hän seuraa silti edelleen tarkasti ja sanoo kuuluvansa laajaan ”sudeettisavolaisten” joukkoon, joka käy katsomassa kuopiolaisten vieraspelit pääkaupunkiseudulla. Muut ottelut Teemu väijyy Ruudun palveluiden kautta. Yksi haave hänellä on ainakin vielä toteuttamatta.

– Europelireissulle en ole vielä koskaan päässyt, mutta eiköhän sekin vielä jossain vaiheessa tule koettua!

 

 

 

 

 

 

 

 

Artikkelikuva – Juha Leskinen