Suomi-futista, s’il vous plaît – Nordisk Football -sivusto seuraa Pohjoismaiden sarjoja Ranskasta käsin

Suomen sarjoille löytyy orastavaa kiinnostusta myös ulkomailta.

Kaikki Pohjoismaat seurannassa

Nordisk Football -sivusto seuraa noin kymmenen hengen voimin niin Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin futista kuin myös mahdollisuuksien mukaan Färsaarten ja Grönlannin tarjontaa. Seuraaminen ja kirjoittaminen perustuu vapaaehtoisuuteen ja syvään kiinnostukseen Pohjoismaiden futiksesta.

– Olemme aina olleet erityisen kiinnostuneita Pohjoismaista ja niiden kulttuurista. Jalkapallo on ollut myös lähellä sydäntä ja näiden kahden asian pohjalta Hugo perusti amatöörisivustomme viisi vuotta sitten, Nicolas kertoo.

Opiskelijoista ja työssäkäyvistä koostuvalla tekijäporukalla on omat vastuualueensa ja maat, joita he seuraavat. Tähän seurantaan kuuluu uutisten kirjoittamista ja sosiaalisen median ylläpitoa. Twitterin puolella Nordisk Footballin päätiliä seuraa lähes 10 000 ihmistä.

Sivuston Suomi-kategorian alla on Suomessa pelaavien ranskalaisten (Jean-Christophe Coubronne, Walid Abdelali) haastatteluja, isommalle yleisölle tuttujen pelaajien, kuten Tim Sparvin & Teemu Tainion, haastattelut ja kaiken kukkuraksi varsin kattava kausiennakko Veikkausliigasta. Vaikka ranskan kieli ei taittuisi, niin käännösohjelman avulla jutut ovat täysin ymmärrettävissä.

– Ranskan isommissa medioissa Pohjoismaiden futis ei tietenkään näy, ellei kyse ole siirtohuhuista tai siitä, että ranskalainen joukkue asettuisi vastaan europeleissä tai joku siellä pelaava ranskalainen pelaaja nousisi otsikoihin. Kun samasta asiasta kiinnostunut isompi joukko löytyi ja ajautui yhteen, niin huomasimme sivustollemme olevan kysyntää – edes vähän.

Abdelalin ja Coubronnen lisäksi esiin nousevat Julien Faubertin, Aulis Rytkösen ja Teemu Tainion nimet.

– Harmi ettei Faubert pärjännyt sen paremmin Veikkausliigassa, mutta joka tapauksessa hän on edelleen iso nimi! Rytkönen ja Tainio puolestaan ovat ja olivat legendan asemissa omissa seuroissaan, ja toivottavasti ilmasilta Suomen ja Ranskan välillä toisi uusia pelaajia seurattavaksemme.

Suomi-futiksen seuraaminen tapahtuu uutisia lukemalla ja sosiaalisen median seurannalla.

– Ruudun lähetykset eivät valitettavasti Ranskassa näy, mutta seuraamme suomalaista jalkapalloa niin Byyrin, Suomifutiksen kuin Ylenkin uutisoinnin, ja tietysti sosiaalisen median, avulla. Valtaosa jutuista aukeaa meille Googlen kääntäjän kautta, mutta tiimistämme yksi henkilö osaa suomea ja ranskaa, joten se auttaa paljon.

Ranskan päässä Nicolas kertoo seuraavansa Lillen otteita pääsarjassa, mutta maantieteellisesti lähimmät seurat miehelle ovat Ranskan keskiosien Tours ja Orléans.

– Käyn tietysti katsomassa pelejä paikan päällä täällä, mutta alemmilta sarjatasoilta on myös tarjolla ilmaiseksi hyvät ottelulähetykset, mikä helpottaa seuraamista.  

Suomeen ensi kesänä?

Sivuston tekijöillä ei ole yhtä suosikkiseuraa Suomesta, mikä nousisi muiden yläpuolelle, mutta sympatioita suomalaisjoukkueille löytyy varsinkin europelien aikaan.

– Mitään yhtä varsinaista suomalaista suosikkiseuraa meillä ei ole. Toivomme suomalaisten seurojen pääsevän aina europeleissä mahdollisimman pitkälle ja HJK on menestymisen ja Mestarien liigan ansiosta Ranskassa se tunnetuin suomalaisseura. Hehän pudottivat ranskalaisen FC Metzin pudotuspelikierroksella 1998-99 ennen etenemistä lohkovaiheeseen ja se kyllä muistetaan!

– Viime kaudella mestarin vaihtuminen lämmitti mieltä. Ranskassa PSG on voittanut viimeisestä kahdeksasta mestaruudesta seitsemän, joten Veikkausliigan neljä eri mestaria viimeisen viiden kauden ajalta ovat olleet tervetulleita neutraaleille seuraajille, kuten me. Hallitsevaa mestaria, KuPSia, on ollut ilo seurata viime aikoina ja heidän joukkueensa on vaikuttanut alkukaudella vahvalta. Kenties sillä voisi pärjätä eurokentilläkin, Nicolas pohtii.

Suomen ollessa pitkä maa tietyt ääripisteet herättävät myös kiinnostusta Ranskan päässä. Ahvenanmaa ja IFK Mariehamnin mestaruus (2016) saavat ranskalaisilta erityismaininnan, mutta myös Lappi kiinnostaa kovasti.

– Sivustomme perustaja oli suuri PS Kemi -fani! RoPS kiinnostaa meitä muita Lapin joukkueena, ja yleisesti Lappi kiinnostaa alueena. Eikö sinne kaikki turistit mene pääkaupungin jälkeen, Nicolas naurahtaa.

Nordisk Finlanden jäsenet eivät juuri ole Suomessa peleissä käyneet, mutta Nadir Bkh oli katsomassa RoPS:n ja PS Kemin välistä derbyä vuonna 2017. Matsikokemuksesta syntyi blogiteksti ja intoa Suomeen tuloon löytyy myös muilta jäseniltä runsaasti.

– Haluaisimme matkustaa useampaan Pohjoismaahan kerralla ja mieluiten europelien tai paikallispelien aikaan. Stadin Derby täytyy nähdä ehdottomasti, mutta toisaalta myös alasarjat kiinnostavat. Toivottavasti ensi kesänä pääsisimme matkustamaan, Nicolas avaa ryhmän suunnitelmia.

Näkemyksiä Ranskasta

Alla esitetyt näkemykset perustuvat eritysesti ryhmän omaan seuraamiseen ja havainnointiin, mutta myös ranskalaispelaajien kokemuksiin, joita he ovat haastatelleet.

– Ranskalaispelaajat ovat kehuneet sitä, kuinka hyvin heidän seuroissaan asiat on järjestetty. Treenimahdollisuudet ovat olleet hyvät ja asioiden hoito on sujunut hyvin, Nicolas avaa.

– Meille taas Suomi-futiksessa on ollut oma charminsa, mikä on tehnyt sen seuraamisesta nautinnollista. Kannattajatoiminta on näyttänyt hyvältä etenkin paikallispeleissä alasarjoja myöten, ja myös median tekeminen on antanut sen kuvan, että Suomi on paljon muutakin kuin jääkiekkoa, moottori- ja talviurheilua. Kyllä Suomessa on futiskulttuuriakin.

Kaikki ei kuitenkaan ole positiivista, vaan negatiivista palautettakin tulee.

– Miksi teillä on niin suuri into pelata arkipelejä? Puhun tietysti Ranskan näkökulmasta, mutta arkipelit eivät herätä täällä hurraa-huutoja ja myös usean pelin alkaminen samaan aikaan on sääli, koska se tekee seuraamisesta vaikeampaa. 

Pienistä valuvioista huolimatta Nordisk Finlanden porukka on yhtä mieltä siitä, että Suomi on menossa oikeaan suuntaan, kun sitä vertaa muihin Pohjoismaihin. Tällä he tarkoittavat erityisesti sitä, miltä liigan seuraaminen näyttää täysin toisesta maasta käsin. Uutisoinnin taso kerää kiitosta – tuoreena esimerkkinä Ylen juttu Ilmari Niskasesta ja tekstijuttujen seuraaminen on mahdollista jopa kieltä ymmärtämättömälle ummikolle.

Podcastien suuri määrä on myös yllättänyt, vaikka niistä Nordisk Finlanden porukka ei ole juuri saanut mitään irti. Poikkeuksena on englanninkielinen The Finnish Football Show.

– Meidän mielestämme suomalainen jalkapallo on menossa hyvään suuntaan. Ennen se saattoi näyttäytyä hieman ulkopuolisena, jopa hylkiönä Pohjoismaiden kesken, mutta nyt se on ottanut oikeita askeleita. Emme tiedä mitä se on ruohonjuuritasolla, mutta ulkopuolisille EM-kisapaikan saaminen oli valtavan iso piristysruiske Suomi-futiksen uskottavuudelle, Nicolas päättää.

Nordisk Football Twitterissä