Suomen Ibra Sloveniassa – haastattelussa Haris Ibrahimovic

Tampereen Ilveksen kasvatti siirtyi syksyllä 2020 FC Espoosta Saksan nelostasolle FC Oberneulandiin. Koronarajoitusten vuoksi pelit Saksassa jäivät kuitenkin vähiin, ja kaudeksi 2021‒22 tie vei Slovenian toiseksi korkeimmalle sarjatasolle.

Siirto NK Jadran Dekaniin oli miehen itsensä mukaan ”hauska episodi”. Ensimmäisen kerran Sloveniasta soitettiin kesäkuun 2021 lopussa. Tuolloin Ibrahimovic kieltäytyi, koska oli jo sopinut tulevasta kaudesta uuden saksalaisseuran kanssa.

Dekani ei kuitenkaan luovuttanut, vaan otti yhteyttä useampaan kertaan. Elokuussa, siirtoikkunan viimeisenä päivänä, Dekani lähetti kirjallisen pyynnön siirrosta Ibrahimovicin seuralle. Lähtö Sloveniaan varmistui.

‒ Seuran sporting director (urheilutoimenjohtaja) oli urallaan pelannut Saksassa, joten hän tiesi maan kuviot. Olin hänen hankintansa, Ibrahimovic kertoo.

Kaksijakoinen kausi

Kun Ibrahimovic saapui Sloveniaan, oli kausi jo käynnissä. Lisäksi alkua hankaloitti elokuun alussa Saksassa tapahtunut pieni loukkaantuminen. Ensimmäiset peliminuutit sarjapeleissä tulivat syyskuun 18. päivänä ja ensimmäinen maali syntyi noin kuukautta myöhemmin. Pelipaikaksi vakiintui kauden mittaan oikea laita.

‒ Loppuvuodesta 2021 olin avauskokoonpanon pelaaja, ja InStat-indeksien mukaan olin aina kentän paras. Tammikuun jälkeen joukkue ei kauheasti muuttunut, mutta jotain siinä tapahtui, kun ei tullut niin paljoa peliaikaa.

Sarjan ollessa tauolla Ibrahimovic kärsi pienestä nivusvammasta.

‒ Kevätkauden ensimmäisen pelin aloitin vaihdossa, ja pelasin noin 30 minuuttia. Se oli vaikea peli, mutta mielestäni pelasin ihan hyvin. Sen jälkeen tuli tosi vähän vastuuta. En tiedä mitä siinä tapahtui.

Saldoksi kuluneelta kaudelta jäi 12 ottelua ja kaksi tehtyä maalia. Mainittakoon, että Dekanin parhaan maalintekijän tittelin vei nimiinsä neljä osumaa viimeistellyt laitapuolustaja Žiga Perhavec.

Sarjapaikka säilyi

Haastatteluhetkellä Dekanilla on vielä yksi sarjapeli jäljellä, mutta Ibrahimovic on jo palannut Suomeen. Seurassa oli sovittu hyvissä ajoin, että osa pelaajista ei osallistu viimeiseen peliin.

‒ Tiedettiin jo noin kuukausi sitten, että viimeisessä pelissä pistetään kaikki junnut pelaamaan. Seura saa siitä liitolta rahaa, kun on junnuja avauskokoonpanossa.

Ennen viimeistä kierrosta Dekani on jo varmistanut sarjan 13. sijan. Druga slovenska nogometna ligassa eli lyhyesti 2. SNL:ssä pelaa 16 joukkuetta, joista kaksi viimeistä putoaa.

Ennen kautta Dekanin tavoite oli olla viiden parhaan joukossa, mutta epäonnistuneen alkukauden vuoksi tähtäin asetettiin tammikuussa sarjapaikan säilyttämiseen selvällä erolla. Viimeinen peli päättyi 6–0-tappioon, mutta eroa ensimmäiseen putoajaan jäi silti turvalliset 11 pistettä. 30 ottelusta Dekanille jäi käteen kuusi voittoa, 13 tasapeliä ja 11 tappiota.

Olosuhteet kunnossa

Ibrahimovic arvioi 2. SNL:n olevan tasoltaan Veikkausliigan alempaa keskitasoa.

‒ Peli on nopeatempoista, ei kauhean fyysistä.

Olosuhteet ja sää saavat häneltä kiitosta. Seuran kotipaikka Dekani sijaitsee noin kymmenen minuutin ajomatkan päässä rannikkokaupunki Koperista. Kotiottelunsa Jadran Dekani pelaa 500-paikkaisella Športni park Dekanilla.

Tulevaisuus vielä auki

Ensi kauden osoitteestaan 24-vuotias Ibrahimovic ei ole vielä varma. Jatkosopimusta Dekaniin on tarjottu, ja lisäksi kiinnostusta on ollut myös muista saman sarjan seuroista. Dekanissa jatkamisen kannalta olennainen kysymys on se, kuka joukkuetta tulevalla kaudella valmentaa. Kevätkauden vähäinen vastuu on ymmärrettävästi mielessä.

‒ Ei meillä (valmentajan kanssa) varsinaisesti menneet sukset ristiin, meillä oli tosi hyvä suhde. Minulle tärkeintä on kuitenkin se, että saan peliaikaa.

Myös sarjan voittanut, ensi kaudella Slovenian pääsarjassa pelaava Gorica on osoittanut kiinnostuksensa.

‒ Saa nähdä, onko se vain puhetta, vai tapahtuuko sen suhteen jotain.

 

Artikkelikuva – Ibrahimovicin arkisto