Suomalaisseurat ratkovat jatkopaikat Ruotsin cupissa

Viime vuoden elokuussa alkanut Ruotsin cup on edennyt vaiheeseen, jossa joukkueet pelaavat lohkovaiheen viimeisen kierroksen ottelut. Elokuun alussa pelatulla ensimmäisellä karsintakierroksella kohtasivat varsinaiseen Ruotsin cupiin piiriensä kautta paikan ansainneet 64 seuraa. Allsvenskan- ja Superettan-seurat tulivat mukaan 2. kierroksella elokuun lopussa, jolloin nämä 32 ”eliittijoukkuetta” arvottiin vieraspeleihin alasarjalaisia vastaan. Lohkovaiheeseen kahdelta korkeimman tason selvisi ainoastaan kolmikko IK Oddevold, Tvååkers IF ja Vasalund IF.

Suomalaisia pelaajia lohkovaiheen joukkueissa on yhteensä kahdeksan kappaletta, ja ensi viikonlopun ratkaisevissa peleissä onkin pari todella mielenkiintoista suomalaisseurojen kohtaamista. Kiinnostavin lienee lohkon 4 päätöspeli, jossa Juhani Ojalan ja Kari Arkivuon Häcken kohtaa kotonaan Juho Pirttijoen GIF Sundsvallin. Kumpikin joukkue on voittanut molemmat tähän mennessä pelaamansa ottelut, joten tässä ottelussa ratkaistaan suoraan yksi puolivälieräjoukkue. Häckenin maaliero on Giffarnaa parempi, joten tasapelin sattuessa Ojalan ja Arkivuon edustama Häcken nähdään jatkossa. Sundsvall on siis puolestaan pakkovoiton edessä.

Kaikki kolme suomalaista ovat olleet vakiokamaa avauskokoonpanoissa, joten oletus onkin, että kolmikko nähdään myös lauantaina Bravida Arenalla. Varsinkin erikoistilanteissa voisi etukäteen kuvitella nähtävän isoja ilmatilan taistoja Ojalan ja Pirttijoen välillä. Ottelu pelataan lauantaina kello 17 alkaen.

Daja jahtaa paikkaa jatkopeleissä

Toinen suomalaisseurojen kohtaaminen nähdään lohkossa 6, jossa IFK Norrköping saa vieraakseen Örebron. Pekingin kone on yskähdellyt aiemmissa peleissä rankasti. Lohkovaiheen avauskierroksella se jäi tasapeliin Superettanissa pelaavaa Helsingborgia vastaan. Viime viikonloppuna se voitti vaivoin lisäajalla I-divisioonan Tvååkers IF:n oltuaan vielä 25 minuuttia ennen loppua 0-2-tappiolla. Myös Örebro tasasi pisteet Helsingborgin kanssa, mutta voitti Tvååkersin selvästi, joten se lähtee tähän ratkaisevaan peliin lohkon piikkipaikalta paremman maalieron turvin. Tasapelin tuomaan jatkopaikkaan Örebro ei kuitenkaan voi tuudittautua, sillä Helsingborgin voittaessa neljällä maalilla se menee molemmista pääsarjalaisista ohi.

Pekingin Daniel Sjölund on ollut totutusti kentällä joukkueensa otteluissa, kun taas Simon Skrabb sekä Örebron Albin Granlund ovat sivussa loukkaantumisten takia. IFK Norrköping ja Örebro ratkovat paremmuuttaan lauantaina kello 17 alkavassa ottelussa.

Muista suomalaisista Robert Taylorin AIK on vahvasti jatkopaikassa kiinni. Se on lohkonsa johdossa kahden pisteen etumatkalla Halmstadiin, joka saapuu Gnagetin vieraaksi sunnuntaina. Taylor pelasi täydet minuutit 2-1-voitossa Syrianskaa vastaan, mutta istui koko pelin penkillä vierasvoitossa Oddevoldista. Täksi kaudeksi Jönköpings Södraan siirtynyt maalivahti Carljohan Eriksson puolestaan pelasi ensimmäisen virallisen ottelunsa viime sunnuntaina Degerforsia vastaan. Superettan-joukkueiden pelaama 1-1-tasapeli tarkoitti sitä, että molempien cuptaival päättyy lohkovaiheeseen. Jönköping matkustaa viimeiseen peliin suurella todennäköisyydellä jatkoon menevän Djurgårdenin vieraaksi. Jää nähtäväksi onko Södran torjuntavastuu Erikssonilla vai kokeneella Frank Petterssonilla.

Euroihme Östersund hyvässä tilanteessa

Muiden lohkojen tilanteista täytyy nostaa esille IFK Göteborgin, Varbergin, Österin ja Siriuksen lohko 7, jossa jokaisella joukkueella on vielä mahdollisuus jatkoon. Myös lohkossa 8 jatkopaikka ratkotaan Hammarbyn, Elfsborgin ja GAISin kesken kahden ensin mainitun pelatessa vastakkain. Hammarbyn kanssa tasapisteissä lohkon kärjessä oleva GAIS kohtaa I-divisioonan Vasalundin kotonaan, joten tasapeli ei luultavasti riitä Bajenille jatkopaikkaan. Boråsissa Elfsborg tarvitsee Hammarbystä voiton ja lisäksi apuja Vasalundilta, jotta se pääsisi jatkoon lohkosta. Eurooppa-liigassa loistanut ja cupin voittoa puolustava Östersund on hyvässä vauhdissa omassa lohkossaan, ja sille riittää puolivälieräpaikkaan tasapeli kotiottelussa Kalmaria vastan.

Vaikka CMore näyttää kaikki Ruotsin cupin pelit suorana, ei niiden katsominen onnistu Suomessa helposti. Tehokkaimmat kanavat otteluiden seuraamiseen ovat tällä hetkellä livetulospalvelut sekä esimerkiksi Twitterissä tunniste #ruotsifutis. Otteluiden maalit ja parhaat palat ovat nähtävissä Fotbollskanalen-sivustolla. Lohkojen tilanteet, tulokset ja kokoonpanot löytyvät puolestaan Ruotsin jalkapalloliiton sivuilta.

Kirjoittaja seuraa etenkin ruotsalaista futista myös Twitterissä nimimerkillä @Finsvenskan.