Selostajan päiväkirja

Torstai, 19.4.2018 klo 4.33

Aloitin valmistautumisen lauantain PK-35 Vantaa – JyPK -peliin jo hyvissä ajoin alkuviikosta, mutta suurin osa työstä valmistuu tämän päivän kuluessa.

Unirytmini on sekaisin, joten hyödynnän yön pikkutunnit taustatyön tekemiseen. Samalla voin seurata NHL:n jännittäviä pleijareita. Aloitan työn aina vierasjoukkueen pelaajista, sen jälkeen siirryn kotijoukkueen pelaajiin ja vielä ennen itse ottelua teen molemmista joukkueista listat, joihin tulee statistiikkaa sekä tärkeimmät pointit jota ottelun aikana mainita. Viimeisenä silauksena taustatöihin tulee tarkistaa, ketä pelaajia on poissa ja miksi. Se jää aina viimeiseksi tehtäväksi ennen itse ottelua.

Taas yksi tunti kirjoittamista takana, ja on aika käydä Töölön raikkaassa aamuilmassa pikkusikarilla. Laitan teeveden porisemaan ja siirryn ulos. Sisään tultuani päätän tarkistaa ottelupäivän sään, sillä ulkona satoi. Puolipilvistä ja 13 astetta, ihanaa – ei tarvitse selostaa sateessa.

Kokemuksia nimittäin löytyy huonoistakin sääoloista otteluissa. Oli eräs PK-35:n naisten ottelu käynnissä, ja muistan kun Santalan Jukka tyhjensi käytännössä kokonaisen vaatekaapin ja toi minulle housuja, takkeja ja paitoja. Oli käynnissä perinteinen kevätmyrsky, eikä vaatemääräkään auttanut viluun. Kommentaattorina toimi PK-35:n silloinen pelaaja Eveliina Parikka, joka mainitsi suorassa lähetyksessä, että ei kai selostajaa palella. Siihen sitten koitin vastata mahdollisimman vähän hytisevällä äänellä, että ei.

Kaadan itselleni kupin lempiteetäni, viisasten teetä, ja päätän, että kirjoitan vielä pari tuntia. Kun kello näyttää aamukahdeksaa, on ulkona jo valoista ja olen saanut vierasjoukkueen taustatyön tehtyä. Hyvin hyödynnetty yö. Tästä on hyvä jatkaa.

Torstai, 19.4.2018 klo 16.06

Selostajan elämää, sitä se on. Neljän jälkeen soi puhelin. Kuulostellaan, olenko käytettävissä perjantaiseen Salibandyliigan pronssiotteluun Nokian Krp — Indians. Kollega on sairastunut ja tarvitaan tuuraajaa. Vastaan, että otan ehdottomasti keikan vastaan.

Alan suunnitella, millä tavalla saan taustatyöt molempiin otteluihin hoidettua nopealla aikataululla. Päätän, että loput futisottelun taustatyöstä jääköön perjantai-iltaan. Junassa on aikaa viimeistellä muistiinpanot ja vielä kotona ehdin kirjoitella vähän aikaa ennen nukkumista. Tämän illan käytän säbäpelin taustoittamiseen.

Perjantai, 20.4.2018 klo 23.55

Pitkä ja rankka päivä takana, mutta olen iloinen, että pääsin selostamaan tämän kauden molemmat pronssipelit Salibandyliigassa. Samalla koin yhden eksoottisimmista selostamoista urallani. Ottelupaikka oli Raholan entinen teurastamo, nykyinen liikuntakeskus. Selostamo oli makkarapisteen kanssa samassa paikassa. Onnekseni olen pescovegetaristi, sillä muuten jatkuva makkaran tuoksu olisi voinut olla melkoisen häiritsevää.

Matsin jälkeen oli melkoista arpomista, millä matkustaisin takaisin Helsinkiin. Onnekseni ottelun tuomaristo oli Helsingistä: pojille iso kiitos. Viikon kohokohta ja tämänkin kirjoitelman huippuhetki olisi seuraavana päivänä, joten oli tärkeää päästä ajoissa kotiin huilailemaan.

Lauantai 21.4.2018 klo 9.30

Sängystä nouseminen on vaikeaa, mutta revin itseni väkisin suihkuun. Suihkun jälkeen pakkaan tavarani, jotka minulla on aina mukana selostuskeikalla. Ennen käytin läppäriä, nyt olen siirtynyt tablettiin. Taustatyön teen toki koneella, mutta itse otteluissa hyödynnän Googlen Drive-palvelua ja katson sitä kautta tabletistani tiedot. Jokaisessa ottelussa mukanani on myös iso ruutuvihko, toinen pienempi muistivihko, eri värisiä kuulakärkikyniä ja Jalkapallokirja 2018.

Pakattuani suunnistan kohti Helsingin Radisson Plaza-hotellia, jossa syön aamiaista äitini kanssa. Yleensä otan eväät mukaan otteluun, mutta tällä kertaa menin hiukan eri kuviolla.

Lauantai 21.4.2018 klo 11.45

Aamiaisen jälkeen lähden siirtymään kohti Myyrmäen jalkapallostadionia. Aikataulut tarkistettuani päätän matkustaa junalla paikan päälle.

Kuuntelen ottelupäivinä aina musiikkia Spotifystä. Olen luonut useita listoja, joista valitsen yhden, jota fiilistelen ennen ottelua. Tällä kertaa vuorossa on suosikkiartistini Michael Jacksonin lista.

Päästyäni paikan päälle käyn morjestamassa tuttuja ennen siirtymistä selostamoon. Selostamossa kirjoitan kokoonpanot muodostelmassa vihkoon, avaan tabletista tarvittavat sivut sekä Drivesta muistiinpanoni ja turisen hetken aikaa tuotantotiimin kanssa. Vielä ennen matsin alkua käyn täyttämässä vesipullon, sillä kurkun nesteytys on tärkeää ottelun aikana. Veden lisäksi mukanani on Strepsilsiä, mikäli kurkkuni alkaa rohisemaan liikaa.

Hetki ennen ottelua aurinko alkaa pilkistelemään pilvien takaa ja lämmittämään mukavasti selostamoa. Mahtavat olosuhteet!

Lauantai 21.4.2018 klo. 14.51

Ensimmäinen jakso venähti hiukan maalivahdin loukkaantumisen myötä. Hörppäisen vettä kuivaan kurkkuuni ja nappaan yhden Strepsilsin. Puoliajalla ei yleensä kummallisuuksia kerkeä tekemään, mitä nyt korkeintaan käymään vessassa tai tupakalla

Lauantai 21.4.2018 klo. 15.59

Matsi hoidettu. Mainitsisin mielelläni, monesko uran ottelu on kyseessä, mutta kirjanpitoni asian osalta on mennyt aika lailla sekaisin. Sen verran voin sanoa, että lukumäärä on 150–200 ottelun paikkeilla.

Sydämessä on silti joka kerta sama palo, kun laitan luurit päähän ja ohjaaja näyttää, että ole hyvä. Jokaisen urani ottelun olen aloittanut samalla kahdella sanalla, ja on vaikeaa nähdä, että tekisin joskus poikkeuksen asian suhteen. “Oikein” ja “loistavaa” ovat ne kaksi sanaa, joilla avaan jokaisen lähetyksen.

Yleensä ihmiset haluavat aina tietää, tuleeko selostaessa virheitä, esimerkiksi kiroilua. Voin tässä paljastaa, että itselleni ei ainakaan ole osunut kohdille. Jos te katsojat pääsisitte kuitenkin kuulemaan, mitä selostajan päässä pyörii ottelun aikana, varsinkin kun jotain menee pieleen, saisitte korviinne aikamoista kirosanojen kavalkadia.

Onneksi ei tule sanottua ääneen samaa mitä päässä liikkuu.

Tähän loppuun tahtoisin vielä toivottaa kaikille Byyrin lukijoille oikein mahtavaa kotimaista jalkapallokautta ja marsmars katsomoita täyttämään – ellette nyt välttämättä halua kuulla esimerkiksi minun sulosointuista ääntäni. Noh, vitsi vitsi, urheilu on parasta paikan päällä!

Kuvat – Unsplash