Saapasmaalle taivuttiin saappaat jalassa – Suomi-Italia kuvina

Suomen ensimmäinen maali Italiaa vastaan tällä vuosituhannella ei riittänyt. EM-karsinta jatkuu kuitenkin erittäin hyvistä lähtökohdista.

Ennen ottelua nimettiin Tampereen oma poika Toni Kallio gladiaattoreiden joukkoon.

Pelikieltoa kärsinyt maajoukkueen kapteeni Tim Sparv oli vielä lämmittelyissä siviilit päällä kentän laidalla ja haastoi samalla Italian päävalmentajan Roberto Mancinin pukeutumiskilpailuun.

Illan tyylikkäin henkilö oli kuitenkin kuningas itse.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö asetteli kaulahuivin paikalleen ennen siirtymistään Pohjoiskaarteeseen.

Ei sanoja.

Maammelaulu laulettiin Pohjoiskaarteen johdolla.

Päävalmentaja Markku Kanerva yllätti monet lähtemällä viiden puolustajan linjalla otteluun. Topparipari Paulus ArajuuriJoona Toivio sai keskuspuolustukseen täydennystä Sauli Väisäsestä.

Suomi aloitti ottelun erinomaisesti. Kokoonpanoon palanneelle Lassi Lappalaiselle aukesi oikealta tilaa ottelun kolmannella minuutilla ja Italia sai puolustettua nousun kulmaksi. Kulmapotkusta avausmaalin syntyminen olikin sitten todella lähellä.

Italialaisten kankea alku sai pian jatkoa, kun Emerson loukkasi itsensä kilpajuoksussa Teemu Pukin kanssa. Chelsean puolustaja joutui jättämään pelin kesken jo sen kahdeksannella minuutilla.

Huuhkajat jatkoivat korkealla prässillä ja pelaamalla palloa rohkeasti syvyyteen. Italia oli silminnähden vaikeuksissa.

Azzurri pyrki peliin mukaan vahvalla kaksinkamppailupelaamisella. Tässä Armando Izzo on hetkeä aiemmin tullut rajusti Jere Urosta jaloille.

Peli alkoikin kääntyä Italialle. 27 minuutin kohdalla Lukas Hradecky poimi Stefano Sensin laadukkaan laukauksen, jonka jälkeen Italia otti ohjat pelistä.

Tauolle mentiin kuitenkin torstain tapaan tasatilanteessa 0-0.

Toisen jakson kärkeen AS Roman Lorenzo Pellegrini keräsi illan siihenastiset isoimmat vihellykset heittäytymällä heppoisasti Ratinan nurmen pintaan rangaistusalueella.

Lopulta Italian painostus tuotti tulosta. Ciro Immobile suoritti lähes täydellisen puskun Federico Chiesan keskitykseen ja vei saapasmaan johtoon.

Ja tunteikkaat tuuletukset perään.

Suomi hiipi kuitenkin kuin varkain tasoihin. Teemu Pukki kumoon rangaistusalueella ja mies itse pallon taakse. Pallo keskelle pommin varmuudella, Gianluigi Donnarumman aavistaessa itsestään katsottuna vasemmalle, ja peli tasan.

Ratina on revetä liitoksistaan.

Maali oli Suomelle ensimmäinen Italian verkkoon 42 vuoteen, joten sitä kelpasi tuulettaa oikein porukalla.

Pohjoiskaarre sekosi maalista täydellisesti.

Italia jatkoi kuitenkin päälle painamistaan. 74 minuutin kohdalla Paulus Arajuuri oli pahan pallonmenetyksen jälkeen pakoitettu rikkomaan ja sai katsella ottelun skotlantilaistuomarin Robert Maddenin onjentamaa keltaista. Tilanteesta syntyneen vapaapotkun vaihtomies Federico Bernardeschi laukoi aavituksen vasemmalta ohi.

Ottelun ratkaisu nähtiin hetkeä myöhemmin. Samainen skotti tulkitsi Sauli Väisäsellä käsivirheen boksissa, osoitti pallon pisteelle ja laputti Väisäsen.

Hradecky tarkkana…

…mutta ei auta, sinne menee. Jorginho viimeistelee ammattimiehen tavoin.

Ratina oli jälleen loppuunmyyty. Paikan päällä 16 292 katsojaa.

Peli päättyi 1-2 -numeroihin ja Italia voittoon, mutta kannattajat pitivät loistavaa meteliä loppuun asti sekä ottelun jälkeenkin. Pelaajilta he saivat tästä myös ansaitun kiitoksen.