Rotterdamin derby – ennakko paikan päältä

Viikossa voi tapahtua yllättävän paljon, myös jalkapallossa.

Tasan kaksi viikkoa sitten Feyenoord juhli Hollannin Super Cupin voittoa Eindhovenissa. Peli näytti hyvältä, kaikki oli tasapainossa ja Rotterdamissa lähdettiin kauden alkuun erittäin luottavaisina.

Viime viikon torstaina Feyenoord matkusti Eurooppa-liigan karsintaotteluun Slovakiaan Trencinin vieraaksi. Rotterdamilaiset lähtivät ottelupariin massiivisena ennakkosuosikkina, Slovakian-reissun piti olla lähinnä hyvä kenraali alkavaan Hollannin sarjakauteen.

Trenciniä valmentaa hollantilainen Ricardo Moniz. Hän on Feyenoordin valmentajan Giovanni van Bronckhorstin vanha pelikaveri ja hyvä henkilökohtainen ystävä. Ottelussa ystävyys oli kaukana, sillä Moniz murhasi maamiehensä taktisesti. Hän tiesi tasan tarkkaan, miten Feyenoord tuli otteluun ja käytti tiedossaan olevaa ystävänsä ajatusmaailmaa häikäilemättömästi hyväkseen. Trencin voitti ottelun 4-0 ja Feyenoord oli shokissa.

Viikonlopun sarja-avaukseen Feyenoord ei ollut ehtinyt toipua ja kaikkien hämmästykseksi monissa ennakoissa sarjan heikoimmaksi joukkueeksi povattu sarjanousija De Graafschap kaatoi kotonaan hallitsevan Cup-mestarin 2-0.

Torstaina Feyenoordilla ei ollut bensaa kuroa Trencinin etumatkaa ja rotterdamilaisten vahvasta alusta huolimatta ottelu päättyi tasalukemiin 1-1.

Trencin jatkoi Euroopassa eteenpäin ja Feyenoord saa keskittyä loppukauden kotimaansa otteluihin, mikä on seuralle aivan mielipuolisen suuri pettymys.

Henkinen kantti puntarissa

Feyenoord lähtee sunnuntain paikallisotteluun De Kuipille siis vähintäänkin kaoottisesta tilanteesta. Kelkka olisi saatava kääntymään nopeasti ja van Bronckhorst tietää, että seuran kiihkeillä faneilla menee lopullisesti kuppi nurin ja murot sekaisin, jos sunnuntain pelistä ei tule tulosta. Muutos kaksi viikkoa sitten nähtyyn vapautuneeseen lautasen nosteluun Eindhovenin illassa on käsin kosketeltava.

Entäs sitten Excelsior? Miten Rotterdamin pieni kilpailija näkee ottelun? He tietävät, että nyt jos koskaan kaupungin mahtiseura on horjutettavissa yksittäisessä ottelussa. Nyt on kaikkien aikojen mahdollisuus tehdä paikalliskilpailijan elämästä erityisen tuskallista.

Kolikolla on myös kuitenkin kääntöpuoli. Sunnuntaina pelattava paikallisottelu on miesmuistiin Feyenoordin ja Excelsiorin välillä ensimmäinen Rotterdamin derby, jossa Feyenoord ei ole päivänselvä ennakkosuosikki. Osa jopa odottaa Excelsiorin suorittavan sunnuntaina. Onko heistä lähtemään tähän otteluun paineiden kanssa? Omassa sarja-avauksessaan he tasasivat pisteet Fortuna Sittardin kanssa.

Satamakaupunki on valmiina

Saavuin itse Rotterdamiin perjantaina illalla ja vaikka ohjelmassani on lauantaina toinenkin kamppailu, on sunnuntainen ottelu ehdottomasti tämän jalkautumiseni pääottelu.

Tunnelma kaupungilla on odottava. Sunnuntainen ottelu ei toki näy vielä mitenkään katukuvassa, mutta yksi nuorimies sentään, paikallisvastustajien naljailunkin riskillä, uskalsi kävellä kaupungilla Feyenoordin pelipaita päällään, vaikka Euroopasta tippumisesta ei ollut kauaa kulunut.

Sunnuntaille on ennustettu hyvää säätä ottelun läpiviemiselle. Odotettavissa on reilu kaksikymmentä astetta ja sadekuurojen mahdollisuuskin vaikuttaa yhä epätodennäköisemmältä.

Perjantai-iltana satamakaupunki tarjosi parastaan, kun Rotterdamin auringonlaskua pystyi ihailemaan pilvettömältä taivaalta. Näky oli kaunis ja odottava. Kuin jotain suurempaa olisi pian tulossa.

 

Feyenoord-Excelsior

Pelipaikka: De Kuip

Alkuvihellys: Sunnuntaina 19.8.2018 klo 15.30

Media: Unibet-TV

 

Jutun kuvat: Suvi Sorva